Støtter Smerud i striden om U21-spillerne

U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud er på kant med tre av spillerne, som har gjort seg uaktuelle for laget. Treneren får full støtte fra Lars Lagerbäck.

Av Sjur Natvig

ULLEVAAL STADION: Lagerbäck grep anledningen til å signalisere sitt syn på saken før han selv presenterte troppen til EM-kvalifiseringskampene mot Færøyene og Malta.

– Det er elitefotball vi holder på med. Da finnes det retningslinjer og visse krav som spillerne bare må akseptere, og om de ikke gjør det så fortjener de ikke plass i et landslag. Jeg har full respekt for det Leif har gjort, sa Lagerbäck.

– Og jeg vet litt mer enn dere, la han til.

Hva den ekstra informasjonen om U21-konflikten består i ville han ikke si. Heller ikke Smerud ville utdype da han noen minutter tidligere presenterte sin tropp, der Tobias Heintz (Kasimpasa), Dennis Tørset Johnsen (Zwolle) og Rafik Zekhnini (Twente) glimret med sitt fravær.

– Leif må svare på hvorfor han ikke sier mer, men om jeg skal gjette så er det av respekt for de involverte menneskene, sa Lagerbäck.

Levde ikke opp til kravene

Smerud gjentok det han tidligere har uttalt om saken.

– Jeg ønsket ikke å ha dem med, og så valgte de i ettertid å gjøre seg uaktuelle. Det er synd, men de har ikke klart å etterleve det vi forventer av dem, og da blir det sånn, sa U21-treneren.

– Det stilles forventninger og krav til alle landslagsspillere, både om oppførsel og hvor vi legger lista. Jeg trenger ikke å gå i detaljer om hva det handler om, men det har vært en ganske lang prosess. Slik situasjonen er nå, synes jeg konklusjonen er rett.

De tre utenlandsproffene gjorde det i en epost til fotballforbundet forrige uke klart at de ikke ønsker å spille for U21-landslaget så lenge Smerud er trener. De kritiserte blant annet treningskvalitet og kampstrategi og anklaget ham for å henge ut spillere foran de andre i troppen.

Avviser uthenging

– Uthenging driver jeg ikke med, men jeg stiller krav, og det tar jeg opp også i plenum når jeg opplever det er rett, sa Smerud.

– Det er krevende ambisjoner disse ungdommene har satt seg. De ønsker å nå topp-fem-ligaer og mesterskap. Da kreves det at man kaller en spade for en spade noen ganger, og det gjør jeg.

Smerud sa at det kan bli aktuelt å gå i dialog med spillerne senere.

– Men det står ikke høyt på lista nå. Jeg ønsker ikke å ha dem på samling, og de har sagt at de ikke vil spille under meg.

Norge står foran to viktige EM-kvalifiseringskamper, og særlig kan den mot Portugal i Drammen 19. november bli utslagsgivende i kampen om 2.-plassen som mest sannsynlig gir omspill. Nederland slo Portugal 4-2 hjemme og Norge 4-0 borte i oktober og lar seg neppe innhente.