Sport

Stor U21-seier: Litt å plukke her også, Lagerbäck

(Norge - Kosovo U21 5-0). Lars Lagerbäck leter etter stammespillerne til sitt nye landslag. Det er noen kandidater blant U21-spillere også. Mandag hamret de inn fem mål.

Bilde 1 av 4

KOMMENTAR

DRAMMEN (Dagsavisen): De to mest opplagte startet på topp for Norge mot den ferske fotballnasjonen Kosova mandag kveld: Martin Ødegaard og Martin Samuelsen. Denne kvelden lyktes Ødegaard best, som vanlig alltid spillbar og med noen utvalgte, geniale pasninger.

Norge har mange unge spillere ute i Europa som ofte går under radaren her hjemme. Birk Risa i Köln og Henrik Bjørdal i IFK Göteborg er to eksempler. Iver Fossum er kaptein på på dette laget som med mandagens seier startet på vandringen mot EM-sluttspillet i Italia om to år. Kun de ni puljevinnerne går videre fulgt av de fire beste toerne. Og med Tyskland i Norges pulje skjønner man det kan bli tøft å bryte igjennom.

Lars Lagerbäck er i praksis i gang med å forberede EM 2020, der kvalifiseringen blir helt annerledes enn det vi er vant til fordi Europas nasjoner inndeles i divisjoner. Men uansett format handler det om å vinne fotballkamper. Og dette U21-laget har mye talent og også litt av de musklene Lagerbäck etterspør. Midtstopper Kristoffer Ajer er jo en av dem.

Mot Kosovo scoret Norge tidlig ved Ødegaards lagkamerat fra Heerenveen, Morten Thorsby. Han headet inn Vikings Julian Ryersons presise pasning. Ajer headet inn 2-0 da han slo alle i lufta, mens den tredje scoringen etter pause var den vakreste. Martin Ødegaard la opp, avanserte fra midten, sendte den åpnende pasningen til Thorsby som kom fossende på høyre, mens Birk Risa skled pasningen inn i mål. Det er ofte slik. Det enkleste ser også best ut. Men her var Ødegaard arkitekten.

Nummer fire: Rosenborgs neste talent Erlend Reitan med en kanon opp i vinkelen etter at Rafik Zekhnini har hatt dribleshow langs dødlinja og Reitan plukket opp returballen. Den femte fikk Stabæks Andreas Hanche-Olsen presset inn etter en keeperretur.

Ødegaard blir før eller siden en problemstilling Lagerbäck må ta stilling til. Når blir de beste fra dette U21-laget sluppet inn i varmen? Lagerbäck er i kartleggingsfasen og det kan ta tid. Tirsdag møter han Sverige på Ullevaal, et svensk lag som bytter ut hele startelleveren fra seieren over Frankrike og i praksis stiller et B-lag. Men Lagerbäck får kommet noen skritt videre inn i den jungelen som består av ganske gode norske fotballspillere.

Mange har avskiltet Martin Ødegaard som en framtidig landslagsmann for Norge. Det er helt feil. Det viste han glimtvis hvorfor i Drammen mandag kveld.

PS. Bersant Celina skulle styre dette Kosovo-laget etter at han valgte å skifte landslagstrøye. Gutten er vokst opp i Drammen, men ble overskygget av sine gamle lekekamerater på Marienyst.

Norges motstandere i pulja: Tyskland, Aserbajdsjan Israel, Irland og Kosovo.

Spilt til nå: Irland - Kosovo 1-0, Norge - Kosovo 5-0.

Mer fra Dagsavisen