Sport

Stokke følte seg urettferdig behandlet i Danmark. Nå får han en ny start i Vålerenga

Da Benjamin Stokke (29) havnet bak juniorspillere i køen i danske Randers, skjønte han hvor landet lå. Nå har han kommet til VIF for å oppfylle ambisjonene på fotballbanen.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Sommeren 2018 dro en formsterk Stokke fra Kristiansund til danske Randers. Der ble det fem mål på 24 seriekamper i debutsesongen. Så begynte det å komme signaler fra klubben.

– Hva gikk galt i Danmark?

– Det er egentlig et godt spørsmål. Jeg spilte en god del det første året. Så fikk jeg beskjed om at jeg kunne sondere markedet litt etter ny klubb på sommeren. Jeg følte at det ville være litt rart å stikke hjem fra Danmark og utlandet ved første mulighet, spesielt siden jeg hadde startet 27 kamper sesongen før, sier Vålerengas nye spiss til Dagsavisen.

Benjamin Stokke. Foto: Jørn H. Skjærpe

Benjamin Stokke på benken på Intility Arena mandag. Men han har ikke kommet til Valle for en benketilværelse. – Jeg håper å bidra med både scoringer og målgivende, sier han.

Spissen følte han presterte på trening, men fikk ikke reaksjonen han hadde håpet på fra trenerteamet.

– Jeg reflekterte litt den sommeren der. Jeg hadde lyst til å prestere enda bedre, og la opp en ny treningsperiode der jeg følte at jeg virkelig tok tak. Jeg var lysten på ny sesong i Randers. Men da sesongen startet, satt man plutselig på tribunen. Jeg gikk fra å være førstevalg til å være helt ute. Da er det jo litt tanker som går gjennom hodet. Når man ikke blir tatt ut til treningskamp engang, og mange juniorspillere blir tatt ut foran deg, så kjennes det ikke ut som et rettferdig valg, sier Stokke.

Les også: Benjamin Stokke til Vålerenga

Kort kontrakt

– Hvordan takler man det?

– Man vokser jo på all erfaring. Og klart, man lærer å bli sterkere i nøtta. Det eneste man kan gjøre er å sørge for at man er i ålreit form. Før eller senere dukke nye muligheter opp. Og nå åpnet det seg heldigvis en fin mulighet her, sier Stokke smilende.

– Når tenkte du at en mulighet i Norge kunne åpne seg?

– Jeg tenkte det på høsten i fjor allerede. Og i vinter var jeg åpen for å prøve noe nytt. Det var interesse fra flere klubber. Jeg var nær å gå til en klubb i Skottland like før vinduet stengte der i januar. I tillegg var jeg nær en norsk klubb. Til slutt ble det Vålerenga nå. Det var ikke gitt at det skulle bli retur til Norge, men når man har prestert her tidligere og har et navn var det kanskje mer sannsynlig å finne en klubb her, påpeker han.

Stokke har rukket å bli 29 år gammel, men VIF-nykommeren tror han har mange gode år igjen på toppnivå. Måltyven peker spesielt på én faktor som grunn til det.

– Jeg slo gjennom på toppnivå litt seint, så jeg føler meg forholdsvis ung som spiller på øverste nivå. Det er mye fotball igjen i denne kroppen. Ambisjonen min er først og fremst være med å bidra til det som er VIFs ambisjoner. Ambisjonene her kler meg bra. Jeg ser på VIF som en klubb som har mulighet til å kjempe helt der oppe, og det er det man har lyst til som fotballspiller. Systemet her kler meg fint, mener jeg selv, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I første omgang har han kun kontrakt ut 2020. Men hva er årsaken til det?

– Det tror jeg nok er et spørsmål klubben må svare på. Jeg kunne gjerne ha skrevet under på en lengre kontrakt, jeg, sier han.

Sportssjef Jørgen Ingebrigtsen forklarer følgende om avtalen:

– Årsaken til at kontrakten hans kun er ut året, er den økonomiske situasjonen vi er i. For å få Benjamin inn måtte vi låne ut spillere. Vi har hatt folk permittert, og økonomien gir oss ikke handlerom til å binde oss opp i lengre kontrakter. Vi skulle gjerne fått til en lengre avtale med ham allerede nå, men økonomien tillater ikke det. Så enkelt er det, sier sportssjef Jørgen Ingebrigtsen til Dagsavisen.

– Hva gjør dere med Stokkes kontrakt når økonomien eventuelt tillater en mer langsiktig avtale?

– Da må vi jo diskutere det med Benjamin og agenten hans. Nå opplever vi at han har sagt ja til en lønn som han normalt kanskje ikke ville sagt ja til, for å kunne spille her i Vålerenga. Så når den dagen eventuelt kommer, må vi sette oss ned og forhandle på nytt.

– Spiller du her i 2021 også, Benjamin Stokke?

– Det håper jeg, svarer 29-åringen, som for øvrig er født i Oslo.

Rosenborg neste

– Men familien bodde bare to år på Nordstrand før vi flyttet til Tønsberg. Så jeg ser på meg selv som Tønsberg-gutt, det var der jeg vokste opp. Samtidig har jeg alltid hatt et øye på Vålerenga. Det har vært naturlig, Vålerenga er jo det store laget på Østlandet, legger han til.

Les også: Vålerenga topper «råtass-tabellen» (DA+)

Stokke har allerede fått to innhopp etter at han kom til VIF. Kanskje kan han få en større rolle borte mot Rosenborg onsdag.

– Mattihas Vilhjalmsson kan brukes som indreløper, så det er en mulighet for at Stokke kan starte. Så får vi se, da, om vi gjør det fra start av eller etter hvert. Det kan være begge deler, sier VIF-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

– Formen kjennes bra. Samtidig må man ha respekt for at man ikke har spilt fulle 90 minutter på et år. Så jeg skal kanskje ikke haste meg inn i noe uten å tenke på skaderisikoen, poengterer spissen.

###

Benjamin Stokke kom innpå i 2-1-seieren mot Viking sist. Foto: Annika Byrde/NTB scanpix

Uansett håper han å bidra med mye i VIF i tiden som kommer.

– Det er enkelt for mange som ikke har sett meg så mye å tenke at jeg er en duellspiller. Og det mener jeg at jeg kan bidra med. Jeg mener også at jeg kan bidra i kombinasjonsspillet. Jeg er en lagspiller. Så har jeg ambisjoner om å få satt litt mål og bidra med målgivende, sier Benjamin Stokke.

Les også: Fagermo etter tolv år i Odd: – Bryr meg bare om VIF

Hva så med Rosenborg-kampen? Dette er trener Fagermos ord om trønderne:

– Jeg forventer ikke noe annet enn det Rosenborg er. Rosenborg er Rosenborg. Jeg er ikke så opptatt av Rosenborg. Vi reiser dit for å få ut mest mulig ut av det som VIF skal framstå som. Greier vi det, har vi en god sjanse til å vinne, sier VIF-treneren.

– Hva blir viktigst for dere på Lerkendal?

– Ha ballen. Og å være disiplinerte, alle mann, sier Fagermo.

NB! Fagermo og Stokkes uttalelser om RBK-kampen ble gjort mandag formiddag, og da med Herolind Shalas suspensjon i bakhodet. Mandag ettermiddag meldte VIF på Twitter at Shalas suspensjon omgjøres og at han likevel kan spille mot trønderne. I så fall vil Stokke høyst trolig starte matchen på Lerkendal på benken.

Les mer her: NFF snur – Shala får spille mot Rosenborg

Mer fra Dagsavisen