Alexander Stöckl er optimist foran hoppuka. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Stöckl setter kun laggull over hoppuka

Alexander Stöckl sier han aldri før har tatt med seg et like sterkt norsk lag til den tysk-østerrikske hoppuka.

– Vi har to, kanskje tre utøvere som kan kjempe om pallplassering i årets hoppuke. Alt avhenger av åpningsrennet i Oberstdorf. Du må komme godt i gang, selv om det er hele åtte hopp som teller, sier Stöckl.

Norge har ikke vunnet sammenlagt siden Anders Jacobsen gikk til topps i 2006/2007.

– Hoppuka er en fantastisk konkurranseform. Poengsummen teller åtte hopp. Det krever 100 prosent konsentrasjon i fire konkurranser, over kort tid, under ekstremt trykk fra mediene og fansen, sier Stöckl.

Var sårbare

Han mener teknikken norsk hoppsport har sverget etter, er mye av årsaken til få triumfer i moderne tid.

– Teknikken som ble brukt tidligere, var vanskelig å tilpasse ulike bakker. Den metoden vi kjører nå, gjør at vi er mer generelle i satsen. Det gjør oss mindre sårbare. De fire bakkene er veldig forskjellige, sier Stöckl.

– Takler dere oppstyret dårlig?

– Selvfølgelig har også omgivelsene preget hopperne. Det er et utrolig høyt press på hopperne, særlig foran rennet i Innsbruck. Det er stinn brakk, hvor halve sletta er full av østerrikere, den andre av tyskere. Da er det ikke akkurat lett å hoppe som nordmann, sier hopptreneren.

Europeisk historie

– Jeg mener dette er det sterkeste laget jeg har tatt med meg nedover. Før har jeg hatt en eller kanskje to utøvere med i toppen, nå har jeg flere. Vi har i vinter hatt tre mann jevnlig topp ti (Anders Fannemel, Anders Bardal, Rune Velta).

– Philipp Sjøen, som har slitt med skader, har samme potensial. Og i Johann André Forfang har vi en i kjempeform.

Senere i vinter står ski-VM på programmet i Falun.

– Hoppuka er den viktigste delen av hoppsporten. Den er arrangert over 60 ganger. Alle som er interessert i vinteridrett ser nyttårshopprennet etter nyttårskonserten. En viktig del av europeisk historie, sier Stöckl.

Diethart-kopi?

– Hoppukeseier eller VM-gull?

– Det kommer an på hvilken medalje vi tar i VM. Er det laggull, ønsker jeg å vinne i VM. Men jeg tar hoppuka foran individuelt VM-gull, sier østerrikeren.

Landsmannen Thomas Diethart overrasket da han kom ut fra intet og vant hoppuka i fjor. Nå har Forfang kommet bakveien.

– Kan han kopiere bragden?

– Det hadde vært veldig spesielt om han klarer det. Det kan gå, men vi skal ikke snakke for mye om det nå. Det er mulig å vinne som outsider, men snakker vi for mye om dette, blir det vanskelig for ham, mener Stöckl.

– Diethart var det ingen som hadde tro på. Det var ikke noe snakk om ham i forkant. Prøver man å gjenta det, bare ved å prate om det, blir det nesten umulig, sier landslagstreneren. (NTB)