Sport

Stille før gullstormen

Vålerengas damelag kan bli seriemester, enten lørdag eller om en uke. Denne skjeggete mannen står bak.

VALLE (Dagsavisen): Det er ikke så mange nordmenn som kjenner Jack Majgaard Jensen. 47-åringen har listet seg inn i toppfotballen i en sesong der de færreste får se Vålerenga spille fotball.

Lørdag eller søndag om en uke kan Vålerengas damelag ta sitt første seriegull i historien, femten år etter at gutta klarte det for siste gang.

To kamper gjenstår. I teorien kan laget vinne hvis de slår Lyn lørdag samtidig som Rosenborg taper. Hvis Rosenborg vinner, blir alt avgjort i siste serierunde om en uke.

Ikke så morsk

– Vi fokuserer på neste kamp, ikke på gullet, buldrer den mørke dansken, som kan se morsk og dyster ut på TV, men som har en smittende latter når den siden av ham kommer fram.

Han er inne i de helt avgjørende ukene for årets sportslige fasit.

Les også Aperopet: God tur til Litauen

4–2 seieren over LSK Kvinner sist helg var kanskje det store sceneskiftet i norsk kvinnefotball. Så ble det programmessig 7–0 over Klaksvik fra Færøyene i kvalifisering til mesterligaen på Intility onsdag.

Lørdag venter Lyn i en vrien bortekamp på Kringsjå. Lyn slåss fortsatt for å unngå kvalifisering mot nedrykk.

– Mitt mantra er å utvikle spillere og lag, men som fotballtrener må man også vinne. Det er jeg veldig klar over!, sa Jensen da vi snakket med ham først gang etter at han kom til klubben i januar.

Etter lang koronapause og elleve måneder etter ankomsten står han ved helt avgjørende kamper som kan bli historiske for klubben. På damesiden har VIF aldri vunnet noe i fotball. I fjor ble det sølv i serie og cup.

Nå ligger «The Double» i potten, i tillegg til mulighetene i mesterligaen.

Han har vært i to kvartfinaler i den turneringen med svenske Rosengård, som han også ledet til seriegull.

Kun ett nederlag

Han vil stabilisere Vålerenga som det beste laget i Norge. At det skjer allerede i år, kommer overraskende på mange. Laget tapte serieåpningen mot Sandviken (2-3). Men det er også blitt det eneste nederlaget denne sesongen.

– Han har bedret fotballforståelsen min og hjulpet meg å ta bevisste taktiske valg, sier Celin Bizet Ildhushøy, en av VIFs unge spillere som har fått erfare Majgaard Jensens erfaring i spillerutvikling.

VIF har landets mest internasjonale lag, men trebarnsfar Jensen er også opptatt av at Vålerenga utvikler egne talenter.

Basen han kommer fra er Brøndby utenfor København. Der spilte han selv opp til første års senior. Så bestemte han seg tidlig for å bli trener. Og har vært det i over 25 år allerede. For jenter og gutter.

– Det er på en måte bedre å trene jenter for de er mer dedikert. De jobber hardere og er mer konsentrert på feltet. Kanskje føler de det som et privilegium, mens for mange av gutta er det en jobb. Mange av gutta er for late, sier Jensen om sin erfaring som trener for begge kjønn.

Må fullføre

At laget mistet seieren mot Rosenborg på overtid (1–1) mente han skyldtes mental kollaps. Laget fullførte ikke sin offensive plan.

Mot Klaksvik var Sigrid Heien Hansen kaptein og hun pekte på spillernes profesjonalitet i forhold til ikke å ta lett på en antatt svakere motstander. Det blir oppskriften mot Lyn også.

– At vi i teorien kan bli seriemester allerede nå har jeg faktisk ikke tenkt på, sa Heien Hansen etter seieren onsdag.

PS. VIF møter det beste laget fra Litauen i andre runde i kvalifiseringen. Kampen spilles på bortebane 18. eller 19. november.

FAKTA

To serierunder gjenstår i Toppserien.

Vålerenga     10     5     1      33 - 11       35
Rosenborg     9     7     0      31 - 14       34
Avaldsnes     9     4     3      28 - 17       31
LSK Kvinner     9     1     6      28 - 21       28
Sandviken     8     2     6      24 - 22       26
Klepp     5     3     8      18 - 28       18
Arna-Bjørnar     5     1     10      13 - 25       16
Lyn     4     3     9      20 - 28       15
Kolbotn     2     6     8      17 - 26       12
Røa     2     2     12      13 - 33        8
*Siste lag rykker ned. Nest siste spiller kvalifisering mot nr. 2 i 1. divisjon.

Slik spilles de to siste serierundene:

LØRDAG 7.11: 13.00: Arna-Bjørnar – Røa, Avaldsnes – Klepp, Kolbotn – LSK Kvinner, Lyn – Vålerenga, Rosenborg – Sandviken.
SØNDAG 15.11: 13.00: Klepp - Rosenborg, LSK Kvinner - Lyn, Røa - Kolbotn, Sandviken - Avaldsnes, Vålerenga - Arna-Bjørnar.

Mer fra Dagsavisen