Sport

Stig-André Berge klar for ny OL-satsing

Etter noen måneders tenkepause har bryteveteranen Stig-André Berge (36) landet på å strekke karrieren sin i ytterligere et år med OL og VM som de store målene.

Den snart 37 år gamle bronsevinneren fra OL i Rio de Janeiro for fire år siden gikk i tenkeboksen da det ble klart at Tokyo-lekene ble utsatt i et år som følge av koronapandemien.

Samtidig kan virusutbruddet være det som gir ham en ekstra medaljesjanse når det skal brytes på OL-matta i den japanske hovedstaden.

Mandag kom beskjeden om at Berge fortsetter satsingen til og med neste år. Selv om han var usikker på om han skulle fortsette, har ikke Berge sluttet å trene.

– Alle tenker «nå vet vi ikke hva som skjer om en måned eller neste år». Hvordan kan jeg da få et forsprang på de andre? Jo, nå kan jeg sette inn støtet, nå kan jeg trene ordentlig og legge ned den harde jobben. Så når vi står der i OL neste år har jeg et forsprang på de andre, fordi jeg har de månedene her bak meg, sa en innbitt Berge på pressekonferansen på sitt nye treningssted på Slynga i Rælingen.

Les også: OL-utsettelsen skaper hodebry for bryte-VM i Oslo (DA+)

VM

OL i Tokyo blir hans fjerde OL om det kan gå som planlagt neste sommer. Det kom også en annen nyhet fra Berge på pressekonferansen:

– Jeg har faktisk bestemt meg for at jeg har ekstremt lyst til å fortsette til Tokyo 2021. Og jeg kan ikke se for meg noe bedre enn å avslutte foran et fullsatt Jordal Amfi, sa Berge.

I det ligger det en avsløring om at han kommer til å bryte i VM på norsk jord i oktober neste år. Det blir hans aller siste mesterskap.

Vanskelig

Det har ikke vært noen enkel beslutning for Berge å satse videre. Før koronautbruddet var han fast bestemt på at karrierepunktum skulle settes i august 2020.

– Det har vært en veldig vanskelig periode for meg som idrettsutøver. Det ble en helomvending. Jeg skulle legge skoene på hylla i august og leve et normalt liv. Jeg var bestemt på at det var slutt. Så jeg klarte ikke umiddelbart å tenke at «OK, nå skal vi kjøre videre». Jeg måtte tenke på familien, på det økonomiske og så videre.

– Men det å finne motivasjon, det var ikke så vanskelig, egentlig. Det å sette seg et nytt mål. Hvorfor skal man gi seg på topp? Jeg tenker at jeg heller vil gi meg når kurven går nedover, sa bryteveteranen.

Les også: Først OL i Tokyo, så VM i Oslo. Orker du, Berge? (DA+)

Glad

Hans forrige konkurranse var under bryte-EM i Roma i februar. Han klarte ikke å ta sin tredje EM-medalje på rad, etter sølv i både 2018 og 2019. Berge er sjeleglad for at han ikke ga seg etter bronsen i Rio-OL i 2016.

– Jeg er ekstremt glad for at jeg ikke ga meg etter OL i Rio. Jeg har fått være med på fire EM-titler (norske lagkamerater) og har lyst til å være en del av den fantastiske gruppa vi har nå.

Berge debuterte i seniorsammenheng med bronse i 54-kilosklassen i NM i Porsgrunn i 1999, som 15-åring. I løpet av proffkarrieren har han tatt OL-bronse, VM-bronse i Tasjkent i 2014 og tre EM-sølv – fra Sofia i 2007, Kaspijsk i 2018 og Bucuresti i 2019.

Fakta om bryteren Stig-André Berge:

* Navn: Stig-André Berge

* Født: 20. juli 1983 (36 år)

* Idrett: Bryting

* Klubb: Oslo bryteklubb

* Meritter:

* OL-bronse fra Rio i 2016

* VM-bronse fra Tasjkent i 2014

* EM-sølv fra Sofia i 2007, Kaspiysk i 2018 og Bucuresti i 2019.

* Ble kåret til «Årets navn», «Årets forbilde» og fikk Utøvernes pris under Idrettsgallaen i 2017.

Mer fra Dagsavisen