Sterling med hat trick i Englands EM-åpning

(England - Tsjekkia 5-0). England fikk en strålende start på EM-kvalifiseringen i fotball med hele 5-0 hjemme mot Tsjekkia. Raheem Sterling gjorde tre av målene.

Av Bernt Harald Dysthe Brennevann

Manchester City-stjernen var skikkelig giftig i flomlyset på Wembley fredag kveld. Han fikk nettsus på alle sine tre første skudd i kampen.

Sterling ga England ledelsen etter 24 minutter. Han styrte inn 1-0 på en ball fra Borussia Dortmunds stjerneskudd Jadon Sancho. Målet kom etter 25 pasninger innad i det engelske laget, og ti av elleve spillere var borti ballen før den havnet i nettet.

Sterling var også mannen som skaffet vertene straffe like før pause. Den satte Harry Kane kontrollert inn til 2-0.

Tsjekkia hadde ingenting å stille opp med mot «Three Lions». Sterling la på til 3-0 etter litt over en time, og sju minutter senere fullførte han sitt hattrick. Han ble dermed første engelske spiller til å klare den bedriften på Wembley siden Jermain Defoes måltrippel mot Bulgaria i september 2010, melder Opta.

På tampen styrte Tomás Kalas ballen i eget nett. Det skjedde etter at Tsjekkia-keeper Jirí Pavlenka hadde reddet et mesterlig skudd fra Chelseas stortalent Callum Hudson-Odoi. Sistnevnte ble fredag tidenes yngste engelskmann til å få sin første A-lagskamp. Rekorden lyder nå på 18 år og 135 dager.

Inntil fredag var det Duncan Edwards som hadde den da han debuterte i en alder av 18 år og 183 dager i april 1955. Tre år senere var han blant de omkomne i den tragiske flyulykken som rammet Manchster United i München 6. februar 1958.

EM-kvalifisering fotball menn fredag, 1. kampdag, gruppe A:

Bulgaria – Montenegro 1-1 (0-0)

Mål: 0-1 Stefan Mugoša (50), 1-1 Todor Nedelev (str. 82).

England – Tsjekkia 5-0 (2-0)

Mål: 1-0 Raheem Sterling (24), 2-0 Harry Kane (str. 45), 3-0 Sterling (62), 4-0 Sterling (68), 5-0 Tomás Kalas (selvmål 84). 82.575 tilskuere.

GRUPPE B:

Luxembourg – Litauen 2-1 (1-1)

Mål: 0-1 Fiodor Cernych (14), 1-1 Leandro Barreiro (45), 2-1 Gerson Rodrigues (55).

Portugal – Ukraina 0-0

GRUPPE H

Albania – Tyrkia 0-2 (0-1)

Mål: 0-1 Burak Yilmaz (21), 0-2 Hakan Çalhanoglu (55).

Andorra – Island 0-2 (0-1)

Mål: 0-1 Birkir Bjarnason (22), 0-2 Vidar Örn Kjartansson (80).

Moldova – Frankrike 1-4 (0-3)

Mål: 0-1 Antoine Griezmann (24), 0-2 Raphaël Varane (27), 0-3 Olivier Giroud (36), 0-4 Kylian Mbappé (87), 1-4 Vladimir Ambros (89).