Sport

Sterk start ga Rosenborg seier i "seriefinalen"

(Brann - Rosenborg 1-2). Frost gjorde forholdene på Brann stadion meget krevende i søndagens seriefinale i Eliteserien. Flere RBK-profiler mente kampen burde vært utsatt.

Av Stian Grythaugen

Rosenborg vant til slutt 2-1 og tok et sjumilssteg mot et nytt seriegull. Etter kampen var samtidig baneforholdene i Bergen noe av det som ble diskutert heftig.

Kuldegrader gjorde deler av banen knallhard og isete. Spillere fra begge lag hadde store problemer med å få feste, særlig på den ene siden.

– Halve sidelinja var en isrink. Det er helt sykt. Du løper rundt og tripper og føler deg som bambi på glattisen, sa Birger Meling til NTB etter kampslutt.

– Burde kampen vært spilt?

– Jeg synes ikke det, men jeg skjønner at det sitter langt inne å avlyse med de rammene og den situasjonen som er, men forholdene påvirker samtidig det vi spillerne skal gjøre, sa Meling.

Helland enig

Han fikk støtte av lagkamerat Pål André Helland.

– Det er synd for publikum at vi skal spille på betong, men det får heller være at vi vant på en stygg måte. Dette er så forbanna deilig. Det viktigste i dag var å vinne, samme hvordan vi gjorde det. Om vi så gjorde det på en stygg måte, sa han til TVNorge etter kampslutt.

Helland var også klar på at oppgjøret ikke burde vært blåst i gang.

– Etter min mening burde den ikke vært spilt. Det prøvde vi å si til dommeren før kampen, sa Helland.

«Katastrofe»

RBK-kaptein Mike Jensen kalte underlaget «katastrofe».

Dommer Svein Odvar Moen skal samtidig ikke ha vært veldig nær å utsette kampen som følge av forholdene, noe han bekreftet etter kampslutt.

Det forstår RBK-trener Rini Coolen.

– De spurte meg før kampen, og jeg var enig med dommeren i at det var greit å spille. Det er slik det kan være på vinteren, og jeg tror ikke det var farlig for spillerne, sa han til NTB.

Heller ikke Brann-spiller Kristoffer Barmen ville ha kampen utsatt.

– Jeg var klar for å spille kamp og har spilt fotball under verre forhold tidligere, sa han til NTB.

Ifølge TV 2 skal varmekablene på Brann stadion ikke ha blitt påskrudd i timene før kampen, til tross for kuldegradene og frosten.

Fem poengs ledelse

Seieren gir RBK fem poengs forsprang på tabelltoppen når det gjenstår ni poeng å dele ut i årets sesong. Dermed har seiersvante trøndere en halv hånd på klubbens 26. seriegull.

– Nå skal vi rote fryktelig for ikke å dra dette i land, sa RBKs Birger Meling til NTB etter kampen.

Han føler seg sikker på at RBK nå tar gullet. Trener Rini Coolen vil ikke innkassere noe, men er langt på vei enig.

– Vi er svært nære, og vi fortjener å være i denne situasjonen. Vi må samtidig jobbe hardt i hver kamp som gjenstår og forsøke å vinne dem, sa han til NTB.

God Bendtner

Grunnlaget for søndagens meget viktige seier la Nicklas Bendtner og RBK-kollegene før pause. Da var det kort og godt klasseforskjell på de to gullduellantene i Bergen.

14 minutter tok det før gjestene var i ledelsen. Brann maktet ikke å klarere et hjørnespark, og til slutt var det Samuel Adegbenro som fikk pirket inn 1-0 for RBK.

Adegbenro scoret i det som var hans første start for RBK på sju måneder.

Minuttet tidligere hadde Nicklas Bendtner vært svært nær ved å åpne scoringsballet, men Brann-keeper Markus Pettersen avverget liggende.

Langt fra like heldig var sisteskansen da Mike Jensen doblet RBK-ledelsen to minutter etter ledermålet. Bendtner sendte landsmannen Jensen gjennom Brann-forsvaret med en utsøkt stikker. Avslutningen som fulgte var verken hard eller spesielt velplassert, men gikk likevel mellom beina på Pettersen i hjemmelagets mål.

– Det er starten som ødelegger kampen. De får to mål som vi egentlig skal rydde unna, og da kommer vi bakpå. Vi gjør så et ærlig forsøk, og prestasjonen er bra, men det hjelper ikke, sa Brann-trener Lars Arne Nilsen til NTB.

– Rosenborg var best på det som er viktig, og da vinner de fortjent, tilføyde han. (NTB)

KAMPFAKTA

Brann – Rosenborg 1-2 (0-2)

Brann stadion: 12.914 tilskuere.

Mål: 0-1 Samuel Adegbenro (14), 0-2 Mike Jensen (16), 1-2 Deyver Vega (48).

Dommer: Svein Oddvar Moen, Haugar.

Gult kort: André Hansen, Rosenborg.

Brann (4-3-3): Markus Olsen Pettersen – Taijo Teniste, Vito Wormgoor, Christian Eggen Rismark, Thomas Grøgaard – Peter Orry Larsen, Ruben Yttergård Jenssen, Kristoffer Barmen (Deyver Vega fra 46.) – Gilli Rólantsson (Azar Karadas fra 85.), Steffen Lie Skålevik (Daouda Bamba fra 46.), Gilbert Koomson.

Rosenborg (4-2-3-1): André Hansen – Vegar Eggen Hedenstad, Even Hovland, Tore Reginiussen, Birger Meling – Anders Konradsen, Anders Trondsen (Marius Lundemo fra 79.) – Pål André Helland (Djordje Denic fra 83.), Mike Jensen, Samuel Adegbenro (Yann-Erik de Lanlay fra 55.) – Nicklas Bendtner.

Mer fra Dagsavisen