Sport

– Steintøft å stå i retten – skilles som venner

Det er inngått forlik i rettssaken mellom Rosenborg og trenerne Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun.

– Det har vært steintøft, vi er glad det er over, sier Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun etter forliket med Rosenborg i trenerstriden.

Partene i RBK-saken har bestemt seg for å inngå forlik i saken som gjaldt sparkingen av trenerne Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun i juli 2018.

Ved 10.15-tiden kom tingrettsdommer Anne Marie Selvaag inn i rettssalen og bekreftet forliket. Da hadde onsdagens rettsforhandlinger vært utsatt en drøy time som følge av møtevirksomhet mellom partene.

I en pressemelding bekrefter RBK utfallet.

"Saken har vært en stor belastning for både trenerne og klubben, og det er derfor gledelig å kunne meddele at partene har blitt enige om et forlik", skriver klubben.

"Partene er enige om at prosessen har vært uheldig. For å sette sluttstrek i saken, er partene blitt enige om å bevare taushet om forlikets innhold", heter det videre.

Ifølge NRK skal forliket ha blitt inngått kl. 8.15 onsdag morgen.

– Jeg er glad det er over. Utover det har jeg ikke så mye å si, sa RBKs styremleder Ivar Koteng til Adresseavisen.

– Veldig glad i hverandre

– Det har vært en tøff opplevelse, både for Erik og meg og for Rosenborg. Det er tre parter som er veldig glad i hverandre, så jeg er veldig fornøyd med at vi er kommet til en løsning med Rosenborg og at vi kan skilles som gode venner, sa Kåre Ingebrigtsen på pressekonferansen han og ERrik Hoftun holdt etter forliket.

Verken trenerduoen eller advokatene deres vil gå inn på detaljer i avtalen som er inngått med Rosenborg.

Ingebrigtsen avviste at saken handlet om å få mest mulig penger fra Rosenborg.

– Dette handlet om å få lagt fram saken vår. Det fikk både vi og Rosenborg. Dette handlet ikke om penger, men for oss å få si hvordan vi har opplevd dette, sa Ingebrigtsen.

– Må være mer nøye

Hoftun mener det var viktig for framtidige treneransettelser å få lagt fram saken.

– Det har vært viktig å for Kåre og meg å få fortalt vår historie. Vi har belyst dette godt. Vi tror at dette på sikt vil føre til at klubber og trenere er mer nøye når avtaler skal inngås, sa Hoftun, som ikke la skjul på at det er godt å få saken lagt bak seg.

– Det har vært en følelsesmessig berg-og-dalbane det siste halve året, sier Hoftun.

– Det har vært veldig tungt å stå i dette. Vi har vært på Lerkendal siden vi var guttunger, fortsetter han.

Både Hoftun og Ingebrigtsen bedyret at de fortsatt har et godt forhold til Rosenborg, og at de skiltes med motparten som venner.

– Det var godt å gi Ivar Koteng en god klem da vi inngikk avtalen, sa Hoftun.

Oppfordret til forhandlinger

Det var tingrettsdommer Selvaag som mot slutten av tirsdagens forhandlinger ba partene om å snakke sammen.

– Min oppfordring er at dere tar en prat i løpet av ettermiddagen og ser på mulighetene. Hvor står dere, og hva er det mulig å få til? sa hun.

Umiddelbart etter at retten var hevet tirsdag ettermiddag, satte advokatene til Ingebrigtsen, Hoftun og RBK seg sammen bak lukkede dører i Sør-Trøndelag tingrett. Etter rundt en halv times drøftinger forlot de tinghuset i Trondheim uten å ville si noe til pressen.

For to uker siden var partene i saken gjennom en rettsmekling. Der ble det ikke oppnådd enighet om noe forlik.

Tirsdag ba altså tingrettsdommer Selvaag likevel om at muligheten ble vurdert på nytt, og henviste til at man kanskje så annerledes på situasjonen etter to dager i tingretten.

Trener-sjef tilfreds

Trenerforeningens leder Teddy Moen har fulgt hovedforhandlingen i Sør-Trøndelag tingrett de siste to dagene. Han presiserer at han ikke kjenner innholdet i forliket, men mener Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun til sjuende og siste kom godt ut av saken.

– Jeg er tilfreds med dette. Jeg har kun snakket med advokaten, som har opplyst at det er inngått et forlik. Dette har vært en belastning for trenerne, og jeg føler at trenerne gjennom to dager har fått belyst veldig godt hva slags forhold til lever og hva slags arbeidsforhold de har. Og av og til hvordan arbeidsgivere behandler trenere, sier han til NTB.

Les også: Følte seg dolket i ryggen av Nils Arne Eggen

Absurd

Sentralt i saken i rettssal 310 har spørsmålet om en fotballtreners stillingsvern stått. Kåre Ingebrigtsen hadde en klausul i sin kontrakt der han frasier seg dette. Den sparkede RBK-treneren mener samtidig denne klausulen er ugyldig, all den tid han ikke var å anse som virksomhetens øverste leder.

RBK mener klausulen rettslig sett kunne gjøres gjeldende.

– Er du skuffet over at dere ikke får en juridisk avklaring rundt stillingsvernet til en fotballtrener, Moen?

– Jeg vil ikke si skuffet. Det hadde vært interessant, men vi mener det er uomtvistelig at en hovedtrener for et fotballag ikke kan anses som virksomhetens øverste leder. Ingenting av det som har skjedd her forandrer vårt syn på det, sier Teddy Moen.

Han peker på at det å være øverste leder i så fall måtte innebære at Ingebrigtsen også hadde «personalansvar, arbeidsgiveransvar og ansvar for andre forhold i klubben som akademi, speiding og kommersiell drift».

– Det vil jo være helt absurd at en hovedtrener, med de kravene som stilles i dag, skal sitte med ansvar også for dette, sier Moen.

Forventning

Trenerforeningens leder mer enn antyder at innholdet i de to rettsdagene ble forløsende for onsdagens forlik.

– Jeg tror av og til at en åpenhet rundt disse tingene, der forklaringene kommer fram og der vitner har fått anledning til å forklare seg, gjør at man får fram sider av saken som gjør at man begynner å tenke og ser saken i et annet lys. I dette tilfellet hadde nok spesielt arbeidsgiver Rosenborg innsett at man ikke har en så veldig god sak og at det av hensyn til mange ting var klokt å gjøre et forlik, sier han.

– Hvordan føler du RBK kommer ut av denne saken?

– Jeg føler i hvert fall at trenerne kommer sterkere ut enn det Rosenborg gjør, svarer Moen, som ikke direkte vil utrope noen vinner i saken.

– Det får være opp til andre å mene noe om, men jeg føler at trenerne kom veldig godt ut av det. De fikk belyst veldig godt hva slags forhold de lever under, og at det må være en forventning til arbeidsgiver med hensyn til etterrettelighet og profesjonalitet som vi kanskje ikke har sett i denne saken, sier Moen.

Mer fra Dagsavisen