Stabæk reddet plassen. Fansen stormet banen.

Ohi Omoijuanfo skåret begge da Stabæk vant 2-0 i returoppgjøret mot Jerv.

Bilde 1 av 4

Av Stian Grythaugen

Tidligere Jerv-spiller Ohi Omoijuanfo scoret to ganger de siste ti minuttene og berget eliteserieplassen for Stabæk. Den avgjørende opprykksduellen mot Jerv endte 2-1 sammenlagt.

Michael Ogungbaros scoring i den første kampen i Grimstad så lenge ut til å skille lagene da den siste plassen i eliteserien 2017 skulle fordeles, men sju minutter før full tid snudde bunnløs fortvilelse til glede for hjemmelaget.

Ohi Omoijuanfo, som forlot Jerv til fordel for Stabæk foran årets sesong, stanget først inn 1-1-målet som roet frynsete Stabæk-nerver noe. Da gjensto det sju minutter. To minutter deretter styrte samme mann i 2-1-målet etter et innlegg fra Muhamed Keita.

Da eksploderte det på tribunen i Bærum. Et stort antall Stabæk-tilhengere forlot tribunen og tok seg ned på sidelinjen for å feire den viktige scoringen.

Etter kampen satt matchvinneren med blandede følelser.

– Dette føles ikke helt bra, men nå spiller jeg for Stabæk og må forholde meg til det. Jeg vil ikke spille 1. divisjon, men eliteserie. Samtidig er det litt vemodig, men jeg har stor tro på at Jerv rykker opp neste år, sa Omoijuanfo til NTB.

Uten ord

I resten av Stabæk-leiren var det pur og udelt glede som dominerte.

– Dette er vanskelig å beskrive. Jeg har ingen ord. Vi har ligget på nedrykksplass i nesten sju måneder. Du kan forestille deg hvordan presset på oss har vært. Dette er en stor lettelse, sa Stabæk-trener Toni Ordinas til NTB etter kampen.

– Vi har gjort det spennende i år, men så klarte vi det. Vi må prøve å feire litt i kveld. Det har vært en lang sesong, og vi har ligget nede i dritten der hele veien. Vi hadde kniven på strupen og leverte i dag, sa kaptein Morten Morisbak Skjønsberg.

Jerv-trener Arne Sandstø var naturlig nok skuffet.

– Vi hadde fire veldig gode muligheter til å score mål, som vi dessverre ikke klarer å omsette i mål. Vi var altfor dårlige og enkle å forsvare seg imot på våre overganger. Dermed ga vi ballen unødvendig vekk og tapte to dueller i feltet, sa han til NTB.

Skumle frispark

Jerv kunne fått en drømmestart på søndagens returkamp da danske Tonny Brochmann tvang fram et frispark i meget god posisjon etter åtte minutters spill. Forsøket fra kaptein Glenn Andersen var svakt, men i momentet etter fikk Eirik Haugstad en god skuddmulighet. Forsøket fra den tidligere Stabæk-spilleren strøk kun en halvmeter utenfor hjemmelagets mål.

Etter 19 minutters spill fikk sørlendingene et nytt frispark fra enda bedre posisjon. Det svake forsøket fra Christopher MacConnacher gikk imidlertid rett i fanget på Stabæk-keeper Sayouba Mandé.

Foruten de to frisparkene bølget spillet fram og tilbake gjennom hele første omgang. Periodevis styrte hjemmelaget mye av spillet, mens gjestene hadde periodevis mer enn nok med å rydde unna. Den oppgaven løste mannskapet til Arne Sandstø godt, og på kontringer var Jerv skumle.

Skapte lite

Stabæk-trener Toni Ordinas ville ha mer fart i ballen foran annen omgang, men fikk lenge ikke de svarene han ønsket seg av egne elever. Jerv-spillerne lå kompakt defensivt og tvang hjemmelaget til å spille mye på tvers.

De gangene vertene kom til farlige innlegg, var det som oftest få Stabæk-spillere foran gjestenes mål.

Det så ut til å bli bare nesten for et Stabæk-lag som ikke overraskende hadde ballen mye også etter pause. Tidligere Jerv-spiller Ohi Omoijuanfos hadde imidlertid en redningsaksjon på lager.

Dermed er Stabæk en eliteserieklubb også neste sesong, mens Jerv blir værende i 1. divisjon. Drømmen om å bli tidenes første lag fra Aust-Agder på øverste nivå i norsk fotball sluknet søndag.

Siden formatet med dobbeltkamp i den avgjørende kvalifiseringsduellen mellom lag fra eliteserien og 1. divisjon ble innført i 1995, har det vist seg vanskelig å snu tap i første kamp til seier. Bodø/Glimt (2004) og Kongsvinger (2009) var alene om å ha klart det foran søndagens kamp på Nadderud. Nå har Stabæk gjort det samme. (©NTB)

Stabæk – Jerv 2-0 (0-0)

Nadderud stadion: 4528 tilskuere.

Mål: 1-0 Ohi Omoijuanfo (83), 2-0 Omoijuanfo (85).

Dommer: Svein Oddvar Moen, Haugar.

Gult kort: Ulrik Berglann, Espen Knudsen, Jerv, Andreas Hanche-Olsen, Stabæk.

Stabæk (4-2-3-1): Sayouba Mandé – Daniel Granli, Andreas Hanche-Olsen, Morten Skjønsberg, Jeppe Moe – Luc Kassi, Birger Meling – Moussa Njie, Alanzinho (Alan Carlos Gomes da Costa) (Sebastian Pedersen fra 78.), Muhamed Keita – Ohi Omoijuanfo.

Jerv (4-3-3): Øyvind Knutsen – Espen Knudsen, Glenn Andersen, Michael Ogungbaro, Kristoffer Tønnessen – Tonny Brochmann, Christopher MacConnacher, Andreas Hagen – Eirik Haugstad (Christoffer Myhre fra 76.), Alexander Lind (Pape Moussa Dioum Sow fra 67.), Ulrik Berglann.