Stabæk-kaptein Ingvild Stensland og kampens eneste målscorer Lindy Melissa Wiik (t.h.) kysser kongepokalen etter seieren i cupfinalen i fotball mellom Avaldsnes og Stabæk på Ullevaal stadion lørdag. FOTO: VEGARD GRØTT/NTB SCANPIX

Stabæk dobbeltmester

CUPFINALE: Melissa Wiik gikk samboer Peter Kovacs en høy gang da hun ga Stabæk 1-0-seier over Avaldsnes i kvinnenes cupfinale på Ullevaal stadion lørdag.

I det 33. minutt løp hun seg fri i feltet og fikk møte høyreback Siri Nordeide Grønlis perfekte innlegg med hodet fra kort hold. Keeper Gudbjörg Gunnarsdottir fikk armen på ballen, men greide bare å slå den i hjørnet.

– Jeg fikk stå ganske alene. Det er kjempegøy å spille på dette laget. Det er så mange gode spillere, sa Wiik. Mens Avaldsnes startet kampen med ni utlendinger, kom Stabæk på banen med 11 norske spillere, hvorav seks spilte EM-finalen i sommer. Wiik var ikke med i EM, men lørdag ble hun den største helten.

28-åringen er ikke først og fremst kjent for sitt hodespill, men lørdag scoret hun slik samboeren er kjent for. Han vant seriegull med Strømsgodset i år, men Wiik står igjen med gull både i serie og cup.

– Sammen har vi tatt tre gull. Det er det viktigste, sa matchvinneren med samboeren ved sin side i intervjusonen etter kampen.

Kovacs påpekte at hun har hatt en god læremester i hodespillet.

– Det var en fin heading, og ja, jeg har lært mye av Peter. Det er hans spesialitet, sa Wiik.

Stabæk ble cupmester for tredje år på rad og avsluttet en stor sesong for klubben som dobbeltmester. Tidligere i høst rykket herrelaget opp til eliteserien.

Presset

Seriemesteren kom til finalen som stor favoritt og dominerte før pause, men fikk hard kamp om seieren da Avaldsnes presset i annen omgang. Ukarakteristiske tabber av Ingrid Hjelmseth og Toril H. Akerhaugen ga Avaldsnes to enorme sjanser til å utligne, men Stabæk hadde hellet på sin side.

Mot slutten kom Avaldsnes til flere sjanser, men Hjelmseth revansjerte seg med noen gode redninger.

Dermed kunne Stabæk-fansen juble i kuldegradene på Ullevaal, mens 700 Avaldsnes-supportere som hadde tatt turen fra Karmøy måtte trøste seg med lagets hederlige innsats.

To omganger

Høyreback Grønli spilte en meget god kamp og var involvert de fleste ganger Stabæk skapte sjanser. I det 33. minutt overlappet hun enda en gang og fikk ballen fra Ida Elise Enget i akkurat rett øyeblikk. Innlegget var perfekt, og Wiik kunne nikke inn 1-0.

Det var en svært fortjent ledelse for Stabæk, som dominerte kampen og hadde 8-1 i hjørnespark i første omgang.

Tre minutter før pause holdt Ingrid Hjelmseth på å forære Avaldsnes utligningen. Landslagskeeperen somlet med et tilbakespill, og Holmfridur Magnusdottir nådde fram med taklingsfoten. Ballen spratt i stolpen bak Hjelmseth før hun takknemlig kunne plukke den opp.

I annen omgang var det Avaldsnes som tok initiativet og presset Stabæk tilbake. I det 61. minutt gjorde en kjempebrøler av Akerhaugen at Rosana kom alene gjennom. Stabæk-stopperens feilpasning ga brasilianeren nesten tomt mål å sikte på, men hun blåste ballen over.

I sluttminuttene hadde begge lag store sjanser, men verken Rosana, Cecilie Pedersen (Avaldsnes) eller Elise Thorsnes (Stabæk) lyktes, og Wiik ble matchvinner.

To tidligere Stabæk-spillere som også ble cupmestere fikk priser i pausen. Caroline Graham Hansen (nå i svenske Tyresö) ble årets spiller, mens Katrine Pedersen (er gravid og har lagt opp) fikk fairplayprisen. (NTB)