Sport

Spitse førte an med fem dødballmål da VIF-damene gikk til Champions League

Dødballfoten til Sherida Spitse er gull verdt for Vålerenga. Mot Gintra svingte hun inn fire cornere og ett frispark som endte med mål på veien til et historisk avansement. Det får trener Jack Majgaard til å ta fram superlativene.

Etter et litt rufsete åpningskvarter kom det som skulle bli en gjengangsmelodi fra Vålerenga i kvalifiseringskampen mot Gintra Universitetas fra Litauen. Sherida Spitse slo en corner inn i feltet som lagvenninnene scoret på, og den kombinasjonen skulle vise seg å være gull verdt for VIF på veien mot hovedrunden.

– Jeg er veldig glad for at vi klarte å kvalifisere oss til hovedrunden, som blir mer interessant enn å spille disse kvalifiseringskampene. Vi stresset litt i starten, men etter det første kvarteret gjennomførte vi en god kamp og scoret mange fine mål, forteller Spitse til Dagsavisen.

Les også: Vålerenga slo Gintra og kvalifiserte seg for hovedrunden i Champions League (+)

Fem mål etter dødball fra Spitse

På 1-0-målet slo Spitse corneren som Ingibjörg Sigurdadottir stanget inn. På 2-0 slo Spitse corneren som Njoya Ajara dempet ned til Rikke Marie Madsen, og på 3-0 slo Spitse først en corner som ble klarert før nederlenderen igjen slo ballen inn i boksen der keeper slo ballen i Gintra-kaptein Vestina Neverdauskaite og i mål.

4-0 kom da Spitse slo et frispark inn i boksen som Dejana Stefanovic headet i mål, mens det femte dødballmålet kom da Spitse slo en corner inn i feltet som Neverdauskaite sleivet inn i eget mål.
– Det er klart at jeg er fornøyd med min egen prestasjon, da det var viktig for oss å score mål på de cornerne og frisparkene vi fikk. Nøkkelen til å spille god fotball er å beholde roen og spille enkelt, og det klarte både jeg og laget i dag, forteller Spitse som heller vil snakke om lagets prestasjoner enn sine egne.
– Jeg er veldig stolt av hvordan vi opptrer som et lag på i dag, og ikke bare av de elleve som startet kampen. De som kom inn fra benken viste seg virkelig fram da de kom inn, noe som gjorde at vi holdt nivået oppe gjennom hele kampen, fortsetter hun.

Skryter av Spitse

Trener Jack Majgaard er full av lovord om sin midtbanesjef.

Sherida er en viktig spiller for oss, både med hennes gode dødballfot og lederegenskaper på banen. Hun er flink til å vise de andre når vi skal sette tempo på ballen og styrer kampene fra sin midtbaneposisjon. Hun går alltid foran med et godt eksempel, og er en viktig spiller for laget, sier Majgaard som er godt fornøyd med at laget utnyttet dødballene.

Selv om dødballene førte til avansementet, er dansken enda mer fornøyd med et annet aspekt av spillernes prestasjoner.

– Det er vanskelig å vite hva du møter på bortebane i Champions League, og derfor må jentene også være flinke til å justere seg underveis i kampen med tanke på de som skjer på banen. Jeg synes spillerne var flinke til å gjennomføre kampplanen, men også finke til å se hvilke muligheter som dukket opp og ta de mulighetene vi fikk gjennom kampen, forteller Majgaard.

Vil gå så langt som mulig

Den historiske seieren gjør at Vålerenga nå skal spille 16-delsfinaler i Champions League for første gang, der laget kan møte alle de beste lagene i verden. Lag som Ada Hegerbergs Lyon, Caroline Graham Hansens Barcelona eller Chelsea med sine mange norske innslag er blant lagene som kan bli trukket opp av hatten tirsdag 24. november.

– Jeg har lyst til å gå så langt som mulig med Vålerenga i denne turneringen, men vi får bare se hvem vi får i trekningen på tirsdag og ta det derifra. Vi kan ikke påvirke hvilket lag vi trekker uansett, så vi må bare ta det vi får, sier dansken.

Spitse, som har spilt både EM-finale og VM-finale med Nederland, er heller ikke så opptatt av hvem det blir.

– For oss var det viktigste å komme oss videre til hovedrunden, og nå blir det veldig interessant å se hvem vi får i neste runde. Det spiller egentlig ikke så stor rolle, da det bare er veldig kjekt å få spille videre i Champions League, sier Vålerengas midtbanesjef.

Mer fra Dagsavisen