Sport

Spilt i seks land, 24 år gammel: – Savner VIF

Vajebah Sakor frydet seg i Vålerenga. Hvor ble han av?

Bilde 1 av 3

Vajebah Sakor er bare 24 år, men har allerede hatt en innholdsrik karriere med spill i seks land, deriblant for storklubben Juventus. Sesongen i Vålerenga i 2016 husker han med glede.

Nå er Sakor i greske OFI Crete, som naturlig nok holder til på Kreta. For fire år siden var han på utlån til Vålerenga, der det ble 21 ligakamper og fem cupkamper.

Et sterkt lag

Oslo-laget slet lenge den sesongen (også) og lå på nedrykksplass etter halvspilt sesong, men berget plassen med en god avslutning. I cupen ble det exit i kvartfinalen for Strømsgodset.

– Tida i VIF var ganske bra. Jeg savner det året, vi hadde et bra lag med spillere som Sander Berge, Mohammed «Moa» Abdellaoue, Daniel Fredheim Holm, Christian Grindheim, Herman Stengel og Ghayas Zahid, sier Sakor til Dagsavisen.

Kjetil Rekdal var trener.

Slet med skader

Sakor var et friskt pust for VIF og gjorde sakene sine bra, men slet en hel del med skader. Han var ute en måneds tid etter at han ble skadet i hjemmekampen mot Aalesund i slutten av september.

– Ja, jeg slet dessverre veldig mye med skader da jeg var i VIF. Jeg følte jeg aldri klarte å komme opp på toppnivået mitt mens jeg var der, til tross for at jeg var fast på laget.

Han har bare positive ting å si om Vålerenga, og savner tida med de blåkledde.

– VIF er en av Norges største klubber, fasilitetene rundt klubben er fantastiske. Og ikke minst er Klanen på et annet nivå i norsk fotball. Jeg følger fortsatt med på VIF. Har en del kompiser som spiller der ennå. VIF er en toppklubb i Norge, så det er kult å følge med på dem, sier han.

Innholdsrik karriere

Sakor ar opplevd mye, til tross for sin relativt unge alder (24). Han har vært i Norge (Asker, Vålerenga, samt hospiterte for Rosenborg som junior i diverse cuper), Sverige (IFK Göteborg), Italia (Juventus), Nederland (Willem II), Belgia (Westerlo) og nå Hellas (OFI Crete).

Så hva sitter han igjen med etter spill i seks land på seks år?

– Jeg sitter igjen med mye erfaringer og veldig mye gode minner fra de forskjellene landene jeg har vært i. Jeg har lært mye både på og utenfor banen. Det har vært en utfordrende, men lærerik reise hittil.

Lærte av de beste

Sakor var i Juventus som unggutt, der han også fikk trene med A-laget. Et stort høydepunkt, forteller han.

– Tida min i «Juve» var veldig lærerik. Der lærte jeg fra de aller beste på toppnivå. Jeg trente og fikk tips av Andrea Pirlo, Claudio Marchisio og Arturo Vidal. Jeg fikk mye kunnskap om italiensk fotball.

I Juventus ble han også god venn med argentinske Carlos Tévez.

– Veldig hyggelig kar. Det var han jeg snakket mest med, har han uttalt tidligere til Dagbladet. Om treningene sa han:

– Det er utrolig tøft. Vi har to treninger hver dag, og begge er på cirka 2,5 timer. Det er mye løping og lite sosialt, sa Sakor om opplegget mens klubben var på treningsleir. Over 2000 tilskuere fulgte treningene daglig da.

Han fikk 47 kamper for Juventus sitt Primavera-lag (U-20), og vant den italienske supercupen med laget to ganger (i 2012/13- og 13/14-sesongen). I tillegg ble det åtte kamper for deres U19-lag i ungdoms-Champions League, men han fikk aldri debuten for A-laget. Nåløyet var for trangt.

Før han ble lånt ut fra 2015 til Westerlo, Vålerenga, Willem II og IFK Göteborg, kjempet han om spilletid på et Juventus-lag som både vant Serie A og ble nummer to i Champions League med spillere som Paul Pogba, Marchisio, Pirlo, Vidal og Stefano Sturaro.

Stortrives i Hellas

Og selv om han har vært en del skadet og ikke helt funnet seg til rette i enkelte av klubbene han har vært i, stortrives han i Hellas.

- Livet her i Hellas er fantastisk! De to siste månedene har koronaviruset påvirket alt, akkurat som i alle andre landene verden rundt. Grunnen til at jeg har vært ute av troppen er fordi jeg har slitt mye med skade, men heldigvis så er jeg bra nå og er på beina igjen! Jeg er takknemlig for alle erfaringene jeg har hatt så langt og gleder meg til å komme i gang igjen etter koronaviruset, og drive med det jeg elsker aller mest, og det er å spille fotball.

Sakor, født i 1996, var som ung et kjempetalent mens han spilte i Asker. Han debuterte på A-laget til Asker som 15-åring og spilte både for G15- og G16-landslaget i 2011 (med både 1996- og 1995-årgangen). To år senere var han med både G17- og G18-landslaget. Det er ikke veldig vanlig i så ung alder.

Mål om A-landslaget

Han har totalt 36 kamper på aldersbestemte landslag, men ingen for A-landslaget. Han har ikke hatt noe kontakt med noen fra A-landslaget, men har troen på at den tiden kommer.

- Nei, jeg har ikke hatt noe kontakt med noen fra landslaget, men det er bare spørsmål om tid før jeg begynner jeg å få oppmerksomheten deres igjen. Akkurat nå fokuserer jeg på meg selv, min utvikling både på og utenfor banen, og å få spille så mye som mulig, sier han, og avslutter:

- Jeg har troa på at fremtiden ser veldig bra ut for meg. Målet er å holde meg skadefri og spille fotball, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen