Sport

Spillemidler som brekkstang

ANLEGG: Klubber og idrettslag som ikke er lojale mot Norsk Tipping, mister nå økonomisk støtte fra den sentrale idretten.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Fra før har Norges Idrettsforbund og Norges Olympiske Komité (NIF/NOK) bestemt at enkeltutøvere som promoterer utenlandske bettingselskaper ikke får lov til å representere norsk idrett eller motta økonomisk støtte. Dette fikk blant andre Mats Zuccarello Aasen til å bryte samarbeidet med Unibet og heller satse på landslagsspill. For tidligere topputøvere som Thomas Myhre eller John Carew har dette ingen betydning, og de kan fortsette med å reklamere for spillselskaper som ikke er lovlig i Norge.

Men nå strammer NIF/NOK skruen enda hardere til, noe som vil få enda større konsekvenser. For i går slo også Idrettsstyret til mot idrettslag og klubber som lefler med slike spilleselskaper.

Ingen logikk

Idrettsstyret vedtok nemlig at det «ikke skal tildeles økonomiske midler til idrettslag og andre organisasjonsledd i medlemsorganisasjonen som mottar midler fra utenlandske spilleselskaper, som er ulovlig i Norge.»

Og Idrettsstyret går enda lenger. De ber også Kulturdepartementet om at slike idrettslag og klubber ikke skal få den momskompensasjonen norsk idrett har kjempet fram.

- Vi ser ingen logikk i at klubber som får midler fra slike selskaper samtidig skal få støtte fra Norsk Tipping, sier idrettspresident Børre Rognlien.

- Og dette gjelder ikke bare tilskudd til anlegg, men også all annen type tilskudd, blant annet momskompensasjon, fortsetter han.

Per i dag vet han ikke hvor mange lag, eller hvilke lag, dette gjelder.

- Det er Lotteri- og Stiftelsestilsynet som skal registrere dette.

Forebygging

Det er store penger i tilskudd til norsk idrett det her er snakk om. Fra Norsk Tipping ligger tilskuddet på pluss/minus to milliarder kroner. I tillegg kommer momskompesasjonen på flere hundretalls millioner.

På Dagsavisens spørsmål om det har vært drevet dårlig voksenopplæring når norske idrettsledere ved å samarbeide med spilleselskaper er med på å skjære over den greinen norsk idrett har som sitt økonomiske grunnlag, svarer idrettspresidenten.

- Et godt spørsmål. Jeg ble overrasket da jeg så ei liste i Adresseavisen over klubber som mottar slik støtte. Men likevel er dette bare en håndfull klubber. Vi har 12.000 idrettslag i Norge, så prosentvis er det et lite antall som har involvert seg i dette, fortsetter han.

- Det vedtaket vi nå har gjort, handler mer om forebygging. For det er helt klart at det er noen spilleselskap som prøver å komme i posisjon i norsk idrett. Men i dag tror vi ikke omfanget er så stort.

Monopoloppløsning

Det er ingen hemmelighet at det er politiske krefter, blant annet i Fremskrittspartiet, som ønsker å oppløse det spillemonopolet Norsk Tipping har i Norge. Generalsekretær i NIF/NOK, Inge Andersen, lar seg ikke skremme.

- Nei, den kraften er ikke stor, sier han til Dagsavisen.

- Norsk Tippings monopol har hatt en betydelig oppslutning på Stortinget, og også fra borgerlige regjeringer. Vi skal huske at det var den siste Bondevik-regjeringen som faset ut spilleautomatene, legger han til.

- Dessuten har alle de politiske partiene registrert vår entydige holdning til Norsk Tippings monopol.

Når nå Norsk Tippings andel til norsk idrett øker fra 47,9 prosent til 56 prosent, og når kulturministeren har lekket at andelen vil øke til 64 prosent fra 2015, forteller det om hvor avhengig idretten er av Norsk Tipping.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen