PEPTALK: Landslagstrener Vicente del Bosque og hans menn peptalker før morgendagens finale. Seier sender spanjolene rett inn i fotballhistorien. FOTO: JUAN MEDINA/NTB SCANPIX

Spania kan skrive histor ie

- Vi er i ferd med å greie noen ingen har klart før, sier Spanias trener. Ingen har tidligere vunnet tre mesterskap på rad.

EM-vinner i 2008. VM-vinner i 2010. Og EM-vinner i 2012 etter å ha slått Italia i finalen i morgen?

Da har Spania skrevet fotballhistorie. Tre internasjonale mesterskap på rad. Ingen før har greid det.

Men så gjenstår da det siste hinderet:

Italia.

Og det er et hinder Spania har slitt med. Ikke siden 1920 (!) har de slått Italia i løpet av 90 minutter i et internasjonalt mesterskap. Nå prøver de igjen.

 

Vant på straffer

Spania møtte Italia i forrige EMs kvartfinale i Wien i 2008. Da måtte det straffesparkkonkurranse til, og Spania vant 4-2, for så å møte Russland i semifinalen.

Den gang - som nå - ble den spanske Real Madrid-keeperen Iker Casillas den store helten. Han reddet straffene til Daniel de Rossi og Antonio di Natale og sendte dermed Spania til semifinalen og seinere til finale og Spanias første mesterskapstittel på 44 år. Og den gang - som også nå mot Portugal - var det Cesc Fàbregas som satte inn det avgjørende straffesparket.

 

Likheter

I dette mesterskapet er det store likheter mellom Spania og Italia.

* Begge lag står uten tap.

* Begge lag spilte 1-1 i den første kampen i mesterskapet - mot hverandre.

 

I neste kamp overbeviste Spania mot Irland og vant 4-0. Italia spilte 1-1 mot Kroatia.

Men nå vil altså Vicente del Bosque og hans utvalgte skape historie. Og etter Bosques mening vil dette føre til mer enn et nytt mesterskap.

- Jeg håper at en slik seier vil forandre det spanske samfunnet, sier han og tenker på de økonomiske krisetilstandene landet hans befinner seg i.

 

Keeper mot keeper

Dette blir også en kamp mellom kanskje to av mesterskapets beste målvakter:

Italia og Juventus‘ Gianluigi Buffon, 34 år, 192 cm høy og med ei vekt på 83 kg. Og Spania og Real Madrids Iker Casillas, 31 år, en høyde på 185 cm og ei vekt på 79 kg.

For fire år siden var det Iker Casillas som gikk seirende ut av den kampen. Men i dette mesterskapet har Buffon imponert.

- Jeg har aldri sett Buffon spille så godt, sier keeperlegenden Peter Schmeichel.

Men Spania har langt flere kort enn Casillas. For eksempel Sergio Busquets (23), som ofte kommer i skyggen av sine midtbanekolleger Xavi, Iniesta og Xabi Alonso. «Blekkspruten» blir han kalt i hjemlandet. Hans fremste egenskaper er å dekke rom og fange opp ballen for så å ekspedere den videre til sine andre midtbanekamerater.

I et intervju i engelske Guardian før dette mesterskapet, sa Gerard Pique:

- Han soper opp alt, omtrent som en snøplog.

Og Xavi:

- Jeg har aldri sett en spiller som har så god oversikt i løpet av en kamp. Han er helt utrolig.

Og sjefen selv, Vicente del Bosque:

- Om jeg fikk velge hvilken som helst spiller i verden, så ville det vært Sergio Busquets.

I morgen kan han igjen - for de fleste - virke usynlig, men du verden så viktig han er for La Roja.

 

Store Pirlo

I dette EM har Cristiano Ronaldo fanget mye oppmerksomhet. Men EMs kanskje beste spiller har vært Andrea Pirlo (33). Tre ganger er Juventus-spilleren blitt kåret til «Man of the Match». Også etter kampen mot Tyskland (seier 2-1).

- En perfekt kamp, mener han om den seieren.

- Det var en stor seier mot et eksepsjonelt lag. Nå håper jeg på en stor finale. Og vi er her for å vinne, er advarselen han retter mot det spanske mannskapet.

tor.karlsen@dagsavisen.no