Giorgio Chiellini jubler etter sin første scoring i EM.

Spania ble kneblet fra nasjonalsangen til kampslutt

(Italia - Spania 2-0). Italia tar ikke kjøkkenveien i dette EM. Og alt de gjør, er det klasse over.

KOMMENTAR: Den regjerende mester er ute. Den regjerende dobbeltmester (2008 og 2012) er ute. For fire år siden utklasset Spania Italia i EM-finalen. I går kveld ble en spiller som Andres Iniesta, kanskje verdens beste pasningsspiller, redusert til noe som så ut som en famlende junior i over en time. Da var det for sent.

Det er tilfeldighetene som gjør at EM-oppsettet ble så skjevt at vi fikk Italia - Spania allerede i går. Etter de to første rundene var Spania utpekt som den store EM-favoritten. De er ute av EM før Island. Mange kalte dette den moralske finalen. Men lørdag kommer duellen Tyskland - Italia. Nå er det den som blir den moralske finalen. Et kynisk og gjennomklokt Italia mot et Tyskland som ikke har sluppet inn mål ennå. Det er bare å spørre Italia-sjef Antonio Conte hvordan han har tenkt å gjøre det. Men du får ikke svar.

For den kommende Chelsea-sjefen har utnyttet at Italia har hatt lite fokus på seg, at de har vært litt kjedelige, at de skyndet seg langsomt til EM gjennom Norges gruppe. Nå er EM et eventyr for Conte og spillerne hans. Du ser det på ham.

De store stjernene var der ikke lenger, ble det sagt. Det var mer fokus på de som var ute med skader.  Bare de trauste var tilbake. Men nå står også de trauste fram som matchvinnere. Så du redningen til 38 år gamle Gianluigi Buffon i det 90. minutt i går. Gerard Pique tror vel ennå han ville utligne og skaffe ekstraomganger. Men Buffon var som en katt nede i hjørnet og reddet. I stedet ble det italiensk motstøt og 2-0 på overtid. Noen oppskrifter endrer man ikke. Italiensk pizza eller italiensk fotball, det ligger en kultur bak.

Buffon er nevnt. Stopperne foran ham er ikke bare trauste, de er søyler. Nå har det såkalte BBC-forsvaret (Barzagli, Bonucci, Chiellini), blitt Italias lim. I går ble Chiellini til og med målscorer. Hele gjengen kommer fra Juventus, selvfølgelig også manager Antonio Conte som har sydd sammen både Juventus og landslaget. Nå skal han altså videre til utenforlandet England og Chelsea. Vi får håpe de rydder plass til ham på Stamford Bridge. Han trenger plass.

Vi må takke Spania for en flott start. De kom i hvert fall lengre enn i VM for to år siden. Men epoken er over. Restarten av Italia kunne heller ikke de løse. For de ble kneblet fra nasjonalsangen til kampslutt.

KAMPFAKTA

EM-sluttspillet fotball menn mandag, åttedelsfinale:

Italia – Spania 2-0 (1-0)

Stade de France: 76.165 tilskuere

Mål: 1-0 Giorgio Chiellini (33), 2-0 Graziano Pellè (90).

Dommer: Cüneyt Cakir, Tyrkia.

Gult kort: Mattia De Sciglio (23), Graziano Pellè (55), Thiago Motta (89), Italia, Nolito (40), Sergio Busquets (89), David Silva (90), Spania.

Lagene:

Italia (3-5-2): Gianluigi Buffon – Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini – Alessandro Florenzi (Matteo Darmian fra 84.), Marco Parolo, Daniele De Rossi (Thiago Motta fra 53.), Emanuele Giaccherini, Mattia De Sciglio – Graziano Pellè, Éder (Lorenzo Insigne fra 82.).

Spania (4-3-3): David de Gea – Juanfran, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Cesc Fàbregas, Sergio Busquets, Andrés Iniesta – Nolito (Aritz Aduriz fra 46, Pedro fra 81.), Álvaro Morata (Lucas Vázquez fra 70.), David Silva.