Martin Ødegaard (t.v.) og Iver Fossum på Godset-trening i januar.FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Søvn gir suksess

Martin Ødegaard har lært en vesentlig ting så langt av Cristiano Ronaldo i Madrid: Sov!


ULLEVAAL STADION (Dags­avisen): Og i går var Ødegaards mulige arvtaker i Strømsgodset, Iver Fossum, på riksanlegget for å fronte det samme. Felles bekymring: Dagens oppvoksende generasjoner får ikke nok søvn. De tar med seg telefoner eller nettbrett eller PC i senga og leker seg med duppeditter til langt på natt.

Påstanden over om Martin Ødegaards kunnskapsoverføring fra Ronaldo, var det Norges Fotballforbund som formidlet i går da de lanserte en kampanje rundt dette i forbindelse med en forlengelse av sponsoravtalen med Bama.

Men kampanjen «eat, move, sleep» er viktige enn noen gang, ifølge ekspertisen.

Må læres

Iver Fossum har spilt med Martin Ødegaard i en årrekke og nå kan han få bedre boltreplass på Strømsgodsets midtbane. Den utfordringen tar han.

– Vi har faktisk vært bevisst på kosthold ganske lenge. Det har vært litt typisk at på turneringer og fotballarrangementer har det vært servert den mest usunne maten du kan tenke deg. I Godset har det vært en plan rundt dette lenge, sier Fossum til Dagsavisen.

Og søvnrådet fra Ronaldo? Ja det er han helt enig i.

En av få

I tillegg til Ødegaard skal landslagsspillerne Mats Møller Dæhli, Omar Elabdellaoui, Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen brukes i profileringen av det nye prosjektet i regi av NFF og Bama.

Dette er en av få kampanjer Ødegaard vil dukke opp i. For det er en bevisst strategi ikke å overdrive fokuset på verdens mest omtalte fotballspillende 16-åring.

Høgmos plan

For landslagssjef Per-Mathias Høgmo er fokuset etterlengtet, men han mener holdningene i dagens landslagsgenerasjon er oppløftende.

– Dette er spillere som er glad i å trene og som merker på kroppen hvor viktig kosthold og hvile er. Hovedpoenget er å få nok søvn. Det gjelder uansett hvilken prestasjon du skal levere, sier Høgmo til Dagsavisen.

Prosjektet som ble lansert i går strekker seg seks år fram i tid. Som navnet sier, handler det om nettopp kosthold, bevegelse og søvn.

– Også helseminister Bent Høie var til stede på landslagsarenaen i går.

Han innrømmet at han hadde godt sovehjerte uten å være noen søvngjenger.

– Men hvis gode vaner i forhold til kosthold og søvn kommer tidlig, har dette effekt livet ut, sier han.