Sport

Sotsji får egne protestsoner

OL-PROTEST: Det blir lov å demonstrere under vinter-OL i Sotsji. Men du må holde deg langt unna idrettsanleggene.

All den politiske støyen rundt det kommene vinter-OL er en hodepine både for de russiske arrangørene og Den internasjonale olympiske komité (IOC). Med hele den vintersport-interesserte del av verden på besøk, må man forvente meningsytringer av mange slag. Nå har man kommet fram til definerte «protestsoner» der demonstranter kan ytre sine meninger.

- Vi er glade for at alle vil få anledning til å ytre sine meninger, sa den nye IOC-presidenten Thomas Bach etter å ha mottatt en statusrapport fra den russiske arrangøren denne uka.

Tre mil unna

Nå er OL i Sotsji en merkelig konstruksjon. «Byen» Sotsji skal være Europas lengste, definert til 145 km. Men protestsonene blir kun lagt i sentrum av byen der ingen OL-øvelser skal foregå. Nærmeste idrettsanlegg er 30 kilometer unna.

Men opprinnelig var det meningen at alle demonstrasjoner skulle forbys, på grunn av de massive sikkerhetstiltakene som allerede er igangsatt.

- Dette har stått på agendaen lenge og det er enighet om at disse sonene legges til selve byen Sotsji, sier Bach.

Russland har den siste tida fått mye kritikk for menneskerettighetssituasjonen i landet, særlig etter at landet innførte et lovforbud mot «homoseksuell propaganda» i sommer. Flere utøvere har varslet at de under OL akter å protestere mot brudd på menneskerettighetene i Russland.

Vil markere

Flere snowboardere og ishockeyspillere har sagt at de ønsker å markere sitt syn på homofili under lekene. Den tidligere svenske toppalpinisten Anja Pärson, er en av dem. I fjor sommer fortalte Pärson om sitt forhold med Filippa Rådin. Under OL vil den svenske toppalpinisten være på plass som TV-ekspert.

- Da jeg fikk vite hva lovene sto for, ble jeg kjempeskuffet og bekymret, sa hun i et intervju med svensk TV mandag.

Hun deltok selv i tre OL og vant gull i slalåm under Torino-lekene i 2006.

Bach sier at alle utøvere som kommer til Sotsji vil bli informert om deres rettigheter og plikter.

Kneblet nyhetsbyrå

Det er andre gang såkalte protestsoner blir etablert. Forrige gang var under Beijing-OL i 2008, også de lå langt unna anleggene og ble nesten ikke benyttet. Men så var det også få tilreisende supportere til Kina.

Det er heller ikke noen boikott-stemning rundt lekene. Den tyske presidenten Joachim Gauck er sitert på at han vil boikotte lekene. Det riktige er at han uteblir, men ville uansett ikke ha noen sentral rolle. En rekke statsledere har meldt sin ankomst til åpningsseremonien 7. februar,

Russlands president Vladimir Putin følger forberedelsene til OL med falkeblikk.

Siste utspill fra Kreml er å omorganisere det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti der innpå 2.000 journalister er ansatt. Redaktøren er sparket og erstattet av Dimitrij Kiselov, som har fått i oppdrag å bedre Russlands image internasjonalt. Kiselov har offentlig kommet med oppsiktsvekkende, nedsettende kommentarer om homofile.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen