Sortevik sendte «Kåffa» til historisk kvartfinale: – Det kan gå hele veien

(KFUM Oslo - Tromsdalen 2-1). KFUM er for første gang klare for kvartfinale i cupen. Nå drømmer de om Ullevaal i desember.

Bilde 1 av 9

EKEBERG (Dagsavisen): KFUM kunne avgjort cupkampen hjemme mot Tromsdalen allerede i førsteomgang i solskinnet hjemme på Ekeberg, men en scoring i hver omgang fra kaptein Stian Sortevik var nok til å sende KFUM til deres første kvartfinale noensinne. Der venter Odd, laget med flest NM-titler i Norge. Også den på Ekeberg.

– Utrolig å komme til kvartfinalen med Kåffa. Det er en fantastisk følelse, smilte Sortevik da Dagsavisen møtte han et kvarter etter kampslutt. Mange ville ha en bit av dagens helt. Som scoret begge KFUMs mål i den historiske seieren.

– Du har vært med på mye med Kåffa. Hvor langt kan det gå?

– Det kan gå hele veien. Men det krever sikkert litt marginer, og at vi er konsentrert og like nøye med alt vi gjør på trening og i match, for at vi skal komme dit. Men nå tenker vi ikke så mye på det. Vi bare koser oss med at vi er i kvartfinalen, så får vi se hvor langt vi kan komme til slutt, ler og smiler Sortevik.

– Nesten euforisk

Også trener Jørgen Isens svevde høyt etter bragden.

– Det er ikke euforisk, men det er ikke så langt unna. Du må smile og være glad, og feire det. For hvis du ikke tar vare på disse øyeblikka så er du dum i hodet, humrer Isnes, og legger til:

– Det er en stor prestasjon at vi er der (kvartfinalen). Så vil noen si; «ja, men dere var heldig med oppsettet». Ja, men disse kampa skal vinnes. Tromsdalen slo Sarpsborg med ti mann. Vi må klappe oss på skulderen å si at dette er meget bra gjort. Og vi vinner igjen på en måte hvor stemninga blir enda større. Alt passa jo veldig bra med mye folk på tribunen og sånt, og så er det mulig å fylle den enda mer opp, skyter han inn på tampen. For Isnes vil gjerne ha enda flere på kamp, selv om det slett ikke var gærent med 997 betalende tilskuere en onsdag kveld.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Drømmer om finale

I likhet med sin kaptein drømmer Isnes nå om å kunne ta østkantklubben med til Oslo vest i desember.

– Hvis vi først er nå i kvartfinalen så får vi dundre på, å prøve å gå til cupfinalen. Men vi er langt unna det ennå, sier Isnes, som ikke helt hadde landa ennå, da Dagsavisen snakket med han.

Det så tidlig ut til at KFUM skulle få en parademarsj til kvartfinalen. Bare i løpet av de første fem minuttene kunne det stått 2-0 til hjemmelaget. Men hverken Fredheim Holms hodestøt, Basit Agoudas returforsøk, eller Lars Olden Larsens styring, etter et glimrende angrep som endte med et innlegg fra Kristian Brix, endte i scoring.

Det som krevdes var en kjølig veteran, og etter 17 minutter lurte Stian Sortevik ballen inn, helt nede i hjørnet. Arnebrott i TUIL-buret var så vidt på kula, men klarte ikke å forhindre baklengs.

Baklengs ut av ingenting

KFUM hadde full kontroll, men etter 25 minutter banket Tromsdalen-stopper Kristoffer Hay ballen fra egen banehalvdel, og rett igjennom til Sander Ringberg. TUIL-spissen rundet KFUM-keeper Simon Thomas , og trilla kula i tomt bur. Plutselig 1-1.

KFUM fortsatte å styre kampen, men det tok litt lenger tid mellom farlighetene. Fire minutter før pause banket Sortevik til igjen. Denne gang gikk ballen i armen på en Tromsdalen-spiller. Avstand og armens posisjon tilsa at det kunne blitt blåst straffespark, men dommer Kristoffer Hagenes vinket spillet videre.

Tromsdalen overtar

I andreomgang fortsatte KFUM kjøret. Både Olav Øby, og Kristian Brix kom til gode muligheter tidlig i kampen. Men Øby ble hindret av en god Arnebrott, mens Brix blåste en god sjanse over mål. Så sa det plutselig stopp for KFUM.

Tromsdalen tok over både banespillet, og skapte et par gode sjanser rundt det 70. minutt. Men ble hindret av Thomas i buret, og oppofrende forsvarsspill.

– Hva er det som skjer, blir dere slitne?

– Vi lager mye frispark, og så klarer vi aldri å komme inn i det igjen. Du må treffe i bruddet, og så må du orke. Jeg tror ikke det var noen forskjell på Tromsdalen, og oss på det tidspunktet med tanke på hvor tunge man var. Men når man først har havnet der, så er det vanskelig å komme seg ut av det, sier Isnes.

Håpløst frisparktrekk

Men som KFUM-sjefen helt riktig påpeker. Mot slutten av kampen våknet vertene, og i det 83 minutt fikk de indirekte frispark etter et tilbakespill. Det løste de på verst tenkelig vis. Ballen lå på tre meters hold, med ti Tromsdalen-spillere inne i eget mål. KFUM valgte å gjøre to trekk der ballen totalt flyttet seg en halvmeter, før skuddet kom. Det var selvsagt for mye, og forsøket ble blokkert.

– For mange trekk. Det skal vi innrømme at vi ikke har trent på. Vi kommer ikke til å analysere det, men vi kommer til å prate om det. For det kan skje en gang til, og da er det ålreit å ha en plan på det, forklarer Isnes.

Rolig veteran

Etter det indirekte frisparket våknet imidlertid KFUM igjen, og fem minutter før full tid var innbytter Moses Mawa svært nær ved å bli den store helten, men hans skudd fra en presset siutasjon, og litt skrått hold gikk i stolpen, og ut. I det vi entret overtiden hamret Robin Rasch til, men ballen gikk litt til side for mål.

Kampen så ut til å gå mot ekstraomgangen, men i det folk begynte å forberede seg på en litt lengere kveld på Ekebergsletta enn planlagt dukket den iskalde 30-åringen opp igjen. Nok en gang fant Sortevik åpningen, og nok en gang plasserte kapteinen ballen nede i hjørnet, og sendte KFUM videre i cupen.

– Er det din rutine, og kjølighet som avgjør dette?

– Det er litt tilfeldig, det er mine to første i år. Både dessverre, og positivt, men god timing. Vi har mange målscorere, og mange matchvinnere. Jeg tror det er litt tilfeldig at det er meg. Bare deilig at noen gjorde det, sier Sortevik.

– Men det er veldig rolig og kontrollert?

– Ja, det er det. Jeg også kan ha en tendens til å dunke til iblant. Men spesielt den siste følte jeg var veldig kontrollert. Så det var deilig å se den trille inn, svarer Sortevik.

Isnes hyllet også sin kaptein etter cupbragden på Ekeberg.

– Stian har vært god i hele år han. Han er kaptein med stor K. I dag ser du betydningen av å ha Stian på banen. Når du kanskje stanger litt mot veggen, eller jeg vil ikke si det da. men stanger litt mot å sette sjansene du hadde i førsteomgangen. Så er det Stian som må krydre litt, sier suksesstreneren.

– Han har en ro?

– Ja, helt riktig. Trenger ikke skyte så hardt, smiler Isnes før han oppsummerer kampen for oss:

– Kampen sett under ett vinner vi fortjent, men vi ser også at det er en 25 minutters periode, eller en halvtime i annen omgang hvor vi blir trykka. Men hvis du tar førsteomgang syns jeg det er stor forskjell på laga. Heldigvis setter de ikke noen av de to mulighetene de får, og så syns jeg vi klare å løfte oss høyere opp i banen de siste fem minutta. Så er det jo Stian da, som er tungen på vektskåla.

4. runde i cupen onsdag:

KFUM Oslo – Tromsdalen 2-1 (1-1)

KFUM Arena, Ekeberg: 997 tilskuere.

Mål: 1-0 Stian Sortevik (17), 1-1 Sander Ringberg (31), 2-1 Sortevik (90).

Øvrige kamper: Fram – Bærum 3-1, Kongsvinger – Mjøndalen 0-3, Ranheim – Brann 4-0, Viking – Stabæk 5-2, Haugesund – Strømmen 2-0 e.o., Kristiansund – Odd 1-2 e.o, Rosenborg – Aalesund 4-5 på straffer (1-1).