Sør-Afrika rugbyverdensmester: – Viste landet hva vi kan gjøre når vi jobber sammen

Sør-Afrika dominerte kampen fysisk og avsluttet med drømmerugby da England ble utklasset og slått 32-12 i lørdagens VM-finale i rugby union.

«Springboks» er dermed verdensmestere for tredje gang.

Den første tittelen kom i 1995, da Nelson Mandela i forsoningens tegn stilte først i heiagjengen for et lag som for det svarte flertallet hadde vært et hatet symbol på apartheidregimet. Lørdag var det to av lagets mørkhudede stjerner, Makazole Mapimpi og Lukhanyo Am, som vakkert kombinerte da kampen ble punktert et snaut kvarter før slutt.

Mapimpi sparket ballen bak Englands forsvar. Am sprintet etter, nådde den først og kastet til Mapimpi, som kunne spasere inn i målsonen. Med kampens første «try» ble 18-12-ledelse til 25-12. Noen minutter senere brøt Cheslin Kolbe gjennom på kant mot et demoralisert engelsk forsvar, og med 32-12 var det avgjort.

– Vi har hatt mange utfordringer, men folket har støttet oss. Vi har så mange problemer i landet vårt, og vi kommer fra ulik bakgrunn og ulike raser, men vi har jobbet sammen. Vi har vist at det ikke er noen grense for hva man kan oppnå når man gjør det, sa lagkaptein Sia Kolisi.

– Dette gjorde vi for alle de 59 millioner sørafrikanere, sa Duane Vermeulen, som ble kåret til finalens beste spiller.

Trepoengduell

De første 65 av finalens 80 minutter ble samtlige poeng scoret av Handre Pollard (Sør-Afrika) og Owen Farrell (England) med trepoengspark etter regelbrudd. Pollard sendte sitt første forsøk utenfor før det var spilt to minutter, men traff med de seks neste, noen av dem fra langt hold. Pollard scoret hele 22 poeng i finalen.

De mange trepoengforsøkene var et resultat av Sør-Afrikas fysiske dominans og de mange feilene et tydelig nervøst engelsk lag gjorde.

I semifinalen mot New Zealand viste England stor mental styrke og spilte fantastisk rugby. Lørdag løp laget rett inn i en sørafrikansk mur.

Traff muren

Etter en halv time hadde laget sitt eneste virkelig lovende angrep, men Sør-Afrika greide to ganger å stoppe britene bare centimeter fra egen målsone. England måtte nøye seg med et trepoengspark og 6-6, men to sørafrikanske trepoengere rett før pause gjorde at laget som hadde dominert omgangen gikk til hvilen med 12-6-ledelse. Intet lag har vunnet en VM-finale i rugby etter å ha ligget under ved pause.

England mistet en av sine muskelmenn, Kyle Sinckler, med hjernerystelse allerede etter tre minutter. På vei inn i en takling løp han rett inn i albuen til lagkamerat Maro Itoje. De engelske spillerne fant aldri til sitt beste etter det.