Ole Gunnar Solskjær (helt til venstre) applauderer sine ferske cupmestere på Ullevaal i går. 32 mann har han brukt. FOTO: FREDRIK VARFJELL/NTB SCANPIX

Solskjær spilte fotballsjakk - og vant

CUPFINALEN: (Molde-Rosenborg 4-2). To trekk i Magnus Carlsen-klassen av Ole Gunnar Solskjær sørget for Moldes cuptriumf over Rosenborg. Begge var offensive.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): I går viste Ole Gunnar Solskjær hvilken stor strateg og trener han er. Her er de to trekkene som først og fremst sørget for at cupgullet havnet i Rosenes by:

* Foran den bakre fireren stablet han på beina seks spillere der fem var kjent for sine offensive fibre. Bare Emmanuel Ekpo har det som kan kalles defensive fibre.

* Han ga beskjed til Magne Hoseth før oppvarmingen at i dag skulle han ta alle dødballene, og det selv om han ikke hadde scoret på frispark før.

Om disse to trekkene, sier Ole Gunnar Solskjær til Dagsavisen:

- Jeg ville gå ut offensivt. Vi skulle ta tak i kampen. Jeg skulle ha spillere som skulle slippe seg løs. Vi skulle ikke komme til Ullevaal for å forsvare oss.

Og så modererer han vårt syn på dette med mangel på defensive fibre hos de andre offensive spillerne.

- Spillere som Mattias Mostrøm og Jo Inge Berget er kanskje de beste førsteforsvarerne som finnes, sier han.

Ole Gunnar Solskjær avviser at han gikk ut så offensivt fordi han visste at Rosenborg var svekket på akkurat det. Både Alexander Søderlund og Nicki Bille Nielsen var ute med skader. Nicki Bille satt riktignok på benken.

- Jeg kjente ikke Rosenborgs lag. Det eneste jeg visste, var at Jørgen Skjelvik skulle spille, sier han.

- Og jeg visste ikke at Magne (Hoseth) ikke har scoret på frispark. Og det overrasker meg. Kanskje det er fordi han ikke har fått tatt dem?

 

Avtalt i garderoben

At Magne Hoseth skulle være fus i alt, ble avtalt mellom dem før oppvarmingen begynte.

- Ja, jeg sa til Magne at «du får ta det som er i dag». For jeg hadde følelsen av at han ville lykkes. Han svarte at han hadde den samme følelsen, sier Solskjær til Dagsavisen i en krok i foajeen på Ullevaal stadion.

- Vi øvde på frispark lørdag, og det var et par andre kandidater, men jeg følte at Magne var den rette, fortsetter han.

Og mye tyder på at det var dette frisparket etter 81 minutter som avgjorde cupfinalen. Magne Hoseth skrudde ballen over muren, og ballen falt ned i det som ikke var keeperhjørnet, Det vil si der det var mest plass.

- På grunn av muren så jeg ikke at ballen gikk i mål. Det så jeg først på storskjermen, forteller Magne Hoseth.

Det ga Molde en 3-2-ledelse. At det ble 4-2 (90. min.) kom som en konsekvens av at Rosenborg måtte kaste mannskapet sitt framover og gå over til bare tre mann bak, og at Stefan Strandberg klønet det til slik at innbytter Tommy Høiland fikk fastsatt sluttresultatet.

- Tommy er en vanskelig spiller å spille mot. Han er som en puddel som løper etter deg, og som du prøver å sparke bort, sier Ole Gunnar Solskjær.

 

Blytungt

Mens Ole Gunnar Solskjær var i gullrus, var Rosenborg-trener Per Joar Hansen i den andre enden av skalaen.

- Akkurat nå er det blytungt, sa han da han møtte pressen etter kampen.

- Vi ga Molde mange kokkelimonkesjanser. Moldes første mål var et vådeskudd, men jeg er glad for at det ikke ble avgjørende, fortsetter han.

Da tenker han på Knut Olav Rindarøys skudd som traff bakken idet Daniel Örlund hadde kastet seg, og ballen dermed spratt over ham.

Men så snudde Rosenborg kampen og gikk opp til 2-1.

Mikkel Diskerud klinte 1-1-målet helt i krysset minuttet etter at Molde hadde tatt ledelsen. RBKs ledermål kom ved at Tore Reginiussen stupte fram på en corner (49. min.).

- Etter det følte jeg at vi hadde full kontroll. De hadde riktignok hatt en gedigen dobbeltsjanse rett etter pause, men så lot vi Forren stå helt alene og heade ballen inn til Jo Inge Berget etter en corner. Så fikk Hoseth en unødvendig frisparksjanse. Og før det kunne Nicki Bille gitt oss en 3-2-ledelse da han satte ballen i nettveggen. Og på 2-3 hadde vi en kjempesjanse der folk sto i kø for å sette Jørgen Skjelviks innlegg i mål, resymerer han.

 

Bli voksne

- Nå er vi blitt nummer to både i serie og cup. Men det holder ikke å bli nummer to. Vi driver med dette for å vinne.

Per Joar Hansen er skuffet over at laget sviktet i noen avgjørende øyeblikk.

- Nå skal vi bli et mer angrepsdyktig lag. I serien fikk vi 62 poeng. Det er et snitt på to poeng per kamp. Mer kan man ikke forlange. Men til tross for at vi er laget som har sluppet inn færrest mål, må vi bli et mer voksent lag. I dag ble den bakre fireren for feige. De var redde for å gi bort bakrom. Men vi har et veldig ungt lag. På midtbanen nå hadde vi Svensson på 20, Mix på 22 og Selnæs på 19, forteller han og lover revansje til neste år.

tor.karlsen@dagsavisen.no

 

 

Rørt Hoseth avgjorde igjen

Magne Hoseth (33) har mer å tenke på enn fotball. På St. Olavs hospital ligger hans kreftsjuke kjæreste.

– Det er tøft å stå her og snakke om det. Men jeg har vært ekstra forberedt på det, sier en tydelig preget Magne Hoseth i pressesonen etter å ha scoret målet som i realiteten avgjorde cupgullet.

Det han må snakke om er følelsene som kommer når han tenker på sin kreftsjuke kjæreste Monica og sønnen Gabriel. I dag drar han til Trondheim der både kjæresten og sønnen befinner seg. Da han scoret mot Rosenborg i en avgjørende seriekamp for Molde, løp han rett mot kameraet og formet fingrene sine til et hjerte.

– Dette har vært et tungt år på alle måter. At jeg scorer, og at vi vinner cupgullet, viser at gud må ha hatt en plan med dette, sa han på TV rett etter kampen.

I pressesonen modererte han det en smule.

– Jeg sier ikke gud, men Han, sier han der han står med gullskjerfet rundt halsen.

Spillemessig ble dette langt fra hans beste kamp. Men Ole Gunnar Solskjær hadde troen på ham, og valgt ikke å ta ham av banen.

Foruten målet hadde han også et kanonskudd i tverrliggeren på stillingen 1–1.

Nå stiller han opp for pressen før han skal ta en telefon til St. Olavs hospital.

tor.karlsen@dagsavisen.no