Solskjær ny United-manager. Derfor er det tidenes største norske fotballnyhet

En nordmann blir manager i verdens mest omtalte fotballklubb. Ole Gunnar Solskjær får en talerstol som få eller ingen nordmenn har hatt før ham.

KOMMENTAR

Nyheten ble bekreftet onsdag.  Ole Gunnar Solskjær overtar jobben til Jose Mourinho, i første omgang ut sesongen.

Hvorfor er en slik vikarjobb så stor? Fordi vi snakker om verdens mest omtalte fotballklubb. Nei, ikke den beste, men den mest ikoniske og beryktede. Dette er verdens største trenerjobb. Intet mindre.

Det er bare å telle oppslagene om Jose Mourinho det siste året, så skjønner man omfanget. Ole Gunnar Solskjær kommer til en hverdag noen lysår unna dagliglivet i Molde. Men han vet det. Fordi han også her kommer hjem.

Les også: United-tabbe avslørte nyheten? https://www.dagsavisen.no/sport/overtar-for-mourinho-ut-sesongen-1.1250246

I løpet av tirsdagen ble ryktene om Ole Gunnar Solskjær spredd i alle verdenshjørner, fordi alle verdenshjørner er opptatt av engelsk fotball og særlig Manchester United.

Først ble ryktet møtt med lettere skuldertrekk. Så steg alvoret og sannsynligheten. Og til slutt så det ganske logisk ut.

Det var uvirkelig da gutten med konfirmantfjeset satte seg i privatflyet til Røkke og Gjesten og ble United-spiller i 1996. Scoringen for Norge mot Aserbajdsjan på Ullevaal ble utslagsgivende.

Det er faktisk enda mer uvirkelig at han blir United-manager 22 år senere. For denne jobben inneholder så uendelig mye mer. Man kan godt si at mesterliga-scoringen hans mot Bayern München i Barcelona i 1999 ble utslagsgivende nå. Det er ikke helt korrekt. Men det befestet OGS som en legendarisk United-spiller. Han var et eventyr fra han kom til han dro. Og lojaliteten til United, da han sa nei til andre klubber for heller å bidra fra benken i United, satte evige spor.

I tillegg har han trent Uniteds ungdomslag der Paul Pogba var en av mange talentfulle spillere. Og akkurat Paul Pogba er kjernen i den kritikken som har haglet mot Jose Mourinho denne sesongen. Portugiseren har ikke fått ut det potensialet som opplagt ligger i spillerstallen. Vil Ole Gunnar Solskjær klare det?

Kan mannen som ledet Molde til hjemmetap for Ranheim for noen måneder siden snu slagskipet Manchester United? Ja, slik er fotballen innrettet. Dette kan være starten på et gedigent internasjonalt eventyr. Eller det kan bli en forbigående parentes i den omfangsrike United-historien. Men de neste ukene og månedene vil veldig mye i engelsk fotball handle om Ole Gunnar Solskjær.

Hvis han er klar allerede kommende helg, åpner han altså mot laget han rykket ned med i sitt ene forsøk som manager i Premier League, Cardiff. I jula har United et tilsynelatende lett program. Slår det ut i seire, vil Solskjær få en rakettstart. For også han vet at til syvende og sist er det bare resultater som gjelder i denne bransjen.

Men hvorfor velger United-sjefene ham og ikke Ryan Giggs, Paul Scholes eller andre tidligere United-spillere som er tettere på hverdagslivet i United? Fordi de vet de får den mest lojale treneren de kan tenke seg. I alle høstens negative debatter om klubben har Ole Gunnar Solskjær holdt seg helt unna. Han krisemaksimerer aldri Manchester United. Men han har fulgt med og kjenner utfordringene i Uniteds spillerstall. Tirsdag avslørte ESPN at United-boss Ed Woodward har hatt underhånden-samtaler med Solskjær tidligere i høst om denne situasjonen skulle oppstå.

Seks dager før julaften oppsto den.

Molde vet at de ikke kunne si nei til dette. Det ville være absurd. Men de ville selvsagt tyne det meste ut av en avtale. Det er bare noen uker siden Solskjær skrev ny kontrakt med Molde. Slik er spillet i galskapens industri. Og bak står agenten og Solskjærs barndomskamerat Jim Solbakken og gliser. Hva får han ut av dette? Tottenhams Mauricio Pochettino skal være førstevalg på Old Trafford fra sommeren av. Men alle vet hvilke mekanismer som gjelder i fotballen. Blir Solskjær en suksess vet vi allerede hvilken status han har blant supporterne. 20 SOLSKJAER er mannen uten fiender.

Norge har hatt fete overganger med Tore Andre Flo og John Carew, vi har hatt spillere i mesterligafinaler, Rosenborg har store skalper, vi har bronselaget fra 1936. Martin Ødegaard til Real Madrid. Vi har gulljentene i OL fra 2000, vi har Ada Hegerberg og Norge har slått Brasil i fotball-VM. Det har vært øyeblikk vi husker, men som ikke hele verden tok like mye del i. Hvem som blir ny manager i verdens største fotballklubb angår folk over hele globusen. Og det blir altså en beskjeden gutt fra nordvestlandet som har vært en legende på Old Trafford. United vil ha en smilende manager igjen. Men smilene er helt avhengig av seire.

PS. Uniteds tre neste: Cardiff (b), Huddersfield (h), Bournemouth (h). Fullt mulig med brede smil etter dette.