Solskjær i offside

KOMMENTAR: Ole Gunnar Solskjær boikotter TV 2, i hvert fall opplever kanalen det selv slik. Boikott løser få konflikter.

TV 2 har betalt gigantbeløp for rettighetene til Premier League, men de får ikke lage egne intervjuer med Ole Gunnar Solskjær. Årsaken skal være at Solskjær krever en unnskyldning fra TV 2 fordi de har laget journalistikk rundt voldtektssaken som involverte Molde-spiller Babacar Sarr. Da den saken oppsto var Solskjær trener for Molde.

Manchester United og Solskjær peker på at han stiller opp på de obligatoriske pressekonferansene der også TV 2 har adgang. Og at de derfor ikke kaller det noen boikott. Men faktum er at han ikke vil la seg intervjue av TV 2s journalister. Årsaken skal være et tv-innslag fra mars i år der kanalen laget et intervju med den fornærmede i voldtektssaken der hun uttrykte skuffelse over at Solskjær sa han valgte å stole på spillerens versjon rett før rettssaken skulle starte.

Etter at statsadvokaten tok ut tiltale mot Sarr spilte han 34 kamper for Molde, flere av dem med kapteinsbindet på armen. Sarr ble ikke strafferettslig dømt for voldtekt, men måtte betale erstatning til den fornærmede kvinnen. Siden forlot han landet og har gjort seg utilgjengelig. Alt dette er håndtert på vanlig journalistisk måte.

Nå vil ikke Solskjær la seg intervjue av TV 2 før han har fått en unnskyldning fra TV 2. Det ser ikke TV 2 det er noen grunn til å gi.

TV 2 er rettighetshaver til Premier League, og det er mulig selgeren forventer bare «heia-journalistikk» fra dem som kjøper rettighetene. Derfor er det ekstra viktig at TV 2 også utfører sitt egentlige oppdrag, å drive kritisk journalistikk rundt alle aktørene, samtidig som de leverer underholdningsbiten rundt kampene i Premier League.

Voldtektssaken i Molde ble behandlet som en ren nyhetssak og den hadde mange vanskelige elementer. Som daværende manager i klubben burde Ole Gunnar Solskjær stått rakrygget og fortalt om klubbens dilemmaer rundt håndteringen av saken.  Han reagerer også på at saken er oversatt og gjort tilgjengelig i England. Internasjonalt samarbeid og utveksling av stoff er helt vanlig i journalistikken.

Ut fra det vi har sett av publisert materiale har ikke TV 2 grunn til å beklage noe som helst. Saken er en påminnelse om viktigheten av at rettighetshavere ikke glemmer oppdraget sitt og også leverer nyhetsjournalistikk rundt alle saker som kan oppstå rundt en fotballklubb. Her har Ole Gunnar Solskjær plassert seg i offside. Han bør komme onside og behandle TV 2s journalister med den respekt de fortjener.

Artikkelforfatteren er også leder av Norske Sportsjournalisters Forbund der TV 2s sportssjef Vegard Jansen-Hagen sitter i styret.