Solid EM-start av Mørk og Norge: Slo Polen 35-22

(Norge- Polen 35-22). Norge dro i gang håndball-EM med 35-22-utklassing av koronaplagede Polen. Nora Mørk var tilbake i mesterskap for første gang på tre år.

Det ble en småklassisk åpningskamp for Norge med variabelt spill. Forsvarsjobben i 1.-omgangen var ikke bra nok. Den ga litt for ofte Polen for gode betingelser, og keeper Emily Stang Sando reddet lite på vei mot norsk 17-13-ledelse halvveis.

Rikke Granlund kom inn i målet fra start av 2.-omgangen. Hun fikk bedre hjelp av forsvaret. Det bidro til en fin åpning for henne, men Granlund hadde også et par reale klasseredninger de første ti minuttene. Hun spilte en knallomgang.

Etter pause ble forskjellen på lagene langt mer tydelig. Polen kom seg unna med et tap i underkant av hva mange analyser spådde på forhånd.

Mørk spilte VM i 2017, men har ikke vært med i de to siste sluttspillene. Hun scoret på flere straffer i 1.-omgangen mot Polen.

– Jeg har ventet på dette i to år, kanskje mer enn det også. Jeg har sikkert sett for meg denne dagen 10.000 ganger. Det var utrolig godt å komme i gang, og at det gikk bra, sa Nora Mørk til Viaplay.

LES OGSÅ: Vålerenga vippet kampen i sin favør (+)

Nummer åtte?

Norge hadde i tillegg til Mørk med flere spillere som ikke spilte VM i fjor. En av disse er Henny Ella Reistad. Hun startet EM på en veldig bra måte og viste at hun om ikke lenge sannsynligvis er en av verdens aller beste spillere.

Landslagstrener Thorir Hergeirsson under EM kampen mellom Norge-Polen i Sydbank arena.
Foto: VIDAR RUUD / NTB

Foto: Vidar Ruud / NTB

Arenaen i Kolding kan ta opp mot 5000 tilskuere, men det var bare et titalls på tribunene denne kvelden. Smittevernreglene stoppet publikum.

LES OGSÅ: Grorud snublet i bunnoppgjøret mot Jerv (+)

Norge er EM-dronningene med sju av 13 mulige titler siden mesterskapet ble innført i 1994.

Viktig

Polakkene har vært svært hardt rammet av covid-19-sykdom inn mot EM. Opp mot 20 av 35 aktuelle spillere avla positiv prøve i løpet av høsten. Den norske treneren Arne Senstad har også fått skadeforfall fra fire sentrale spillere.

– Det ergrer meg litt av vi brenner ganske mange skudd på rad i slutten av første omgang og begynnelsen av andre. Det er fem-seks sjanser som vi skulle ha satt, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Men totalt sett var han fornøyd med at de kom fra åpningskampen med en solid seier.

LES OGSÅ: Kjønø spår en intens sesongavslutning i OBOS-ligaens bunnstrid

Norge fortsetter med kamper mot Tyskland (lørdag) og Romania (mandag). Disse nasjonene møttes torsdag, og da vant tyskerne med 22-19.

De tre beste i puljen går videre til hovedrunden, og resultatene blir med videre fra gruppespillet. Det betyr at dersom Norge vinner alle sine tre første kamper, vil laget ha et perfekt utgangspunkt før neste av fase i EM.

Håndball-EM kvinner gruppe D i Kolding, Danmark torsdag:

Norge – Polen 35-22 (17-13)

Herning Arena: 40 tilskuere.

Norge: Emily Stang Sando, Rikke Granlund – Henny Ella Reistad 6, Emilie Hegh Arntzen 1, Veronica Kristiansen 2, Marit Malm Frafjord, Heidi Løke 1, Stine Skogrand 2, Nora Mørk 6 (4), Stine Bredal Oftedal 3, Malin Aune 5, Kari Dale Brattset 2, Marit Røsberg Jacobsen 2, Camilla Herrem 5, Sanna Solberg-Isaksen, Kristine Breistøl.

Toppscorer Polen: Marta Gega 6 (4).

Dommere: Ioanna Christidi/Ioanna Papamattheou, Hellas.

Utvisninger: Norge 5 x 2 min., Polen 6 x 2 min.

Norge møter Tyskland lørdag og Romania mandag.

EM kvinner torsdag, innledende runde:
Gruppe D:

Norge – Polen 35-22, Romania – Tyskland 19-22.

Gruppe B:

Russland – Spania 31-22, Sverige – Tsjekkia 27-23.