Fotball

Solbakken tapte kampen om Köln

Her har Ståle Solbakken ledet sin siste kamp i Köln i 0-4-tapet for Mainz. - Meningsløst å sparke Ståle nå, sier trenerlegenden Nils Arne Eggen.

I går kveld ble Ståle Solbakken (44) sparket som Köln-trener etter å ha ledet laget på sin siste trening. Trøsten får være at han nå ikke lenger behøver å bli fotfulgt av sikkerhetsvakter som beskyttelse mot illsinte Köln-fans.

Norges mest suksessrike klubbtrener, Nils Arne Eggen, er oppgitt.

- Det er meningsløst å sparke Ståle nå som det står igjen bare fire serieomganger. Generelt hjelper det veldig lite, sier han til Dagsavisen.

- Og Ståle har stått imot et press såpass lenge at han burde fått fortsette i de siste kampene. Men sånn er det når presset fra den såkalte fansen blir så stort. De er så resultatorienterte, og de lever på minnene fra ei glanstid. Jeg var der selv på studietur på 70-tallet. Da hadde de en trener som var så arrogant at spørsmålene vi hadde, først måtte stilles skriftlig, fortsetter han.

- Jeg trodde de ville holde fast ved Ståle da de valgte å sparke sportssjef Volker Finke tidligere i vinter.

Trenger støtte

Egil «Drillo» Olsen har vært ute for både å ha fått tillit og ikke å ha fått det.

- Da jeg trente Aalesund hadde vi tre uavgjort og sju tap på de ti første kampene, sier han til Dagsavisen.

- Men jeg hadde støtte i spillergruppa og av en sterk styreleder i Paul Urske, selv om det i Sunnmørsposten annenhver dag sto «Drillo reis hjem», forteller han.

Og det gikk veldig bra til slutt for Aalesund.

Mye seinere opplevde han det motsatte i engelske Wimbledon med Røkke og Gjelsten.

- Og i Köln har det tydeligvis vært behov for ledere som må være handlekraftige. Jeg hadde jo håpet at det kunne vart litt lenger, men sånn fungerer altså fotball. Dette er tøft og veldig trist.

- Og nå kan han bli din etterfølger som landslagssjef?

- Ståle får naturligvis snart ny jobb. Det er jeg sikker på. Så får tida vise om det blir landslaget, svarer Drillo.

Ikke interessert

Det var den daglige lederen i Köln, Claus Horstmann, som overbrakte Ståle Solbakken beskjeden om at tida var ute.

- Det var egentlig ikke noe møte. Jeg var ikke interessert i noen forklaringer, sier Ståle Solbakken.

- Jeg syns det er veldig synd. Jeg kunne tenkt meg å trene mitt eget lag i Bundesliga neste sesong.

Videre vil han ikke uttale seg før i dag av juridiske hensyn.

Styreleder i Köln, Werner Wolf, prøver å forklare avgjørelsen.

- Å berge plassen har prioritet over alt annet, og derfor måtte vi ta denne avgjørelsen. Etter tapet mot Mainz var det et beklagelig, men uunngåelig skritt å skille lag med Ståle Solbakken. Laget trenger nye impulser for å lykkes i kampen mot nedrykk, forklarte styreleder Werner Wolf.

Stallen han har ledet til fattige 29 poeng på 30 kamper «arvet» han, i en klubb uten økonomi til å skaffe de forsterkningene Solbakken kunne ønsket seg.

Schaefer overtar

Frank Schaefer, en av Kölns utallige tidligere trenere, får ansvaret for å lede laget i sesonginnspurten for å prøve å berge plassen i 1. Bundesliga.

Schaefer hadde sportslig suksess som Köln-trener forrige sesong, men ble skjøvet ut etter en konflikt med sportssjef Volker Finke. Nå er Finke borte, etter at han tapte en maktkamp mot Solbakken i vinter.

- Han viste i forrige sesong at han kan motivere spillerne til gode prestasjoner. Han kjenner spillerne og kan starte i jobben allerede i morgen, sier Claus Horstmann til Kölns nettsted.

Solbakken fikk bare 30 seriekamper som trener i Köln. Han ba seg fri fra en avtale med Norges Fotballforbund om å bli norsk landslagssjef slik at han kunne ta drømmejobben i den tyske klubben, men han slet med å få gjennomført sine ideer i en klubb som sliter med svært stram økonomi.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen