Ski

Smøresjefen la seg langflat

Beste norske på 22. plass. De var ikke verdens beste skijenter lenger. Og smøresjef Knut Nystad la seg langflat etter det historiske rennet.

Av Egil Sæther

FALUN: Smøresjef Knut Nystad (44) fikk ikke uventet en stri tørn i pressesonen etter smørebommen på 10 kilometer skøyting i Falun-VM tirsdag.

Nystad har vært ute i bokstavelig hardt vær før også, senest under OL i Sotsji der de norske slet med dårlige ski i flere dager på rad.

Tirsdagens smørefiasko fiasko overgås nok bare i moderne tid av ett tidligere tilfelle. På 15-kilometeren i OL i Torino i 2006 hadde fire norske løpere gullsjanser. Samtlige ble smurt bort.

Tirsdag ble Heidi Weng beste norske på 22.-plass.

Det er godt mulig at Sveriges Charlotte Kalla hadde vunnet uten at det hadde startet å snø før start også, men beste norske hadde neppe havnet nesten to minutter bak uten det faktum.

– Skiene var veldig dårlig. Det vi så, var at det var utrolig dårlig glid på skiene, og det er bare det å si at vi var for dårlig i dag.

Ikke overrasket

– Ble dere overrasket over at det begynte å snø?

– Nei, vi har fulgt med på værmeldingene vi også, og vi så akkurat det samme som dere gjorde. Vi må dessverre bare teste uansett om det snør eller ikke. Det var bare å starte på morgenen, og da var det sol og oppholdsvær, og så stengte de løypa en halvtime før løpet starter. Dessverre snødde det da.

– Hadde dere andre ski klare i tilfelle det skulle starte å snø?

– Dere kunne ikke ha byttet ski til for eksempel Therese Johaug og Marit Bjørgen som startet sist av de norske etter at dere så hvordan Jacobsen og Haga slet?

– Vi fikk ikke svar på det før de kom opp til 1,5 kilometer, og da var det for seint.

Kalla bestemte seg for å bytte skipar bare minutter før start, men ingen av de norske gjorde det. De gikk for det de hadde bestemt seg for da testingen var over.

Hyggelig møte

– Hva tenkte du da du så at Johaug og Bjørgen var over minuttet bak etter noen få kilometer?

– Da tenkte jeg at jeg kom til å få et hyggelig møte med alle norske journalister. Forklaringen er ofte ganske enkel. Alle så det som skjedde. Da tenkte jeg at jeg bare fikk dra for å treffe dere.

– Det var ganske tøft å være norsk smører i Sotsji. Hvordan opplever du at du står her og forklarer deg igjen?

– Det er ikke farlig å ta ansvar for det som skjer. Det er idrett vi holder på med, og jeg er stolt over dem som jobber i bua. Hadde arbeidstilsynet sett hvor mye de jobbet, ville nok bua vært lagt ned. Jeg tror nok ikke at jeg kan forlange at de skal jobbe mer. Ikke kan jeg forlange at de skal gå noen flere kilometer på ski heller. Dette var det beste vi klarte i dag, og det var ikke godt nok. Det er et team som står bak, og i dag var teamet ikke godt nok, sa Nystad.

Knut Nystad har vært norsk smøresjef siden 2006/2007-sesongen. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen