Marit Bjørgen måtte gråtende avbryte Tour de Ski. Nå er smilet tilbake foran dagens NM-start. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

Smilet er tilbake

LANGRENN: I dag går Marit Bjørgen (33) 10 km klassisk i NM på ski. I morgen drar hun til høyden i Italia.

LILLEHAMMER (Dagsavisen): Etter tre etapper av Tour de Ski ble Marit Bjørgen sjuk og måtte, nærmest gråtende, reise hjem. Da ledet hun hele Touren. For hun hadde ett klart mål ved siden av OL i Sotsji:

Å vinne Tour de Ski. Den eneste seieren hun mangler i sin utrolige karriere. Men så kom sjukdom og ødela det målet.

- Jeg skjønte at toget gikk der og da. Og det er et jævlig øyeblikk når et mål du har satt deg går i vasken. Men som Egil (Kristiansen, kvinnetrener) sa: Det er ikke mange som griner hvis de ikke kan gå på jobb, forteller hun nå.

 

En fordel

Dagsavisen snakker med Marit Bjørgen og spør, når Tour de Ski er historie og hun slipper å følge sine konkurrenter via TV-skjermen, om det i ettertid kanskje - med tanke på OL - kan ha vært en fordel å ha hoppet av Tour de Ski-karusellen.

- Ja, kanskje var dette et signal om at jeg burde ha vært hjemme. For jeg har alltid gått bra i mesterskap når jeg ikke har gått Tour de Ski, svarer hun.

For sånn var det i OL 2010. Og sånn var det i VM i Oslo 2011. Og sånn var det i VM sist vinter. De gangene hun har fullført Touren, har de påfølgende mesterskapene nærmest vært fiasko.

 

Stoler på Marit

Etter at Marit Bjørgen dro hjem til Oslo etter sprintetappen i Sveits, tok hun seg helt fri i fire dager.

- Så dro jeg til Nordseter og fikk trent godt med masse mengdetrening, forteller hun.

- Å måtte hoppe av Tour de Ski tenner meg ekstra. Men sjukdom er tross alt en del av dette gamet.

Om hun er redd for å pådra seg sjukdom igjen?

- Nei, hvis jeg går rundt og tenker på at jeg kan bli sjuk, ja, da blir jeg sikkert det, sier hun.

Men hun tar sine forholdsregler:

- Jeg er nøye med å vaske hendene, unngå store folkemengder og sørge for å få i meg nok næring, sier hun om den oppskriften.

 

Bare høyde

Det blir bare én øvelse på Marit Bjørgen i dette NM på snørike Lillehammer, der juleidyllen har kommet nesten tre uker for seint. For i morgen reiser hun sammen med Therese Johaug til høyden og til vinterparadiset Seiser Alm i Italia.

- Dette har vært planlagt lenge, forteller hun.

Og etter hvert får de selskap av alle løperne som skal til OL. For OL går i stor høyde. De må riktig nok ned noen hundre meter for å gå et verdenscuprenn i 15 km klassisk og sprint i Toblach (der det også gikk ei etappe under Tour de Ski), men ellers skal de kose seg i form i stor høyde.

Det gjelder altså også Tour de Ski-vinneren - den første norske - Therese Johaug.

- Jeg nøt seieren den dagen jeg vant Tour de Ski, men mandagen (dagen etter) hadde jeg bare fullt fokus på OL, sier hun, som etter et par dager i Oslo dro hjem til Dalsbygda i Østerdalen for å trene på snø.

Også hun har OL-oppskriften klar: - Jeg skal forberede meg som om det er en vanlig konkurranse. Gjør jeg ikke det, er jeg utladet før OL begynner, smiler hun.

tor.karlsen@dagsavisen.no