Fotball

Smiler hele veien til München

Det gjenstår en kamp. Kveldens. Da er José Mourinho enda nærmere målet om å sette ny verdensrekord i treneryrket.

Årets mesterligafinale spilles i München lørdag 19. mai. Der vil av naturlige grunner gjerne Bayern München være et av lagene. Men den drømmen tror mange stopper i Madrid i kveld. For der møter Bayern igjen José Mourinho, kanskje fotballverdenens mest mytiske trener. Portugiseren kan klare det mesterstykke å bli den første trener som vinner Mesterligaen med tre forskjellige klubber.

I løpet av noen uker blir han også den første trener som er blitt ligamester i Italia, England og Spania. Det sørget han for ved å lede Real Madrid til seier over Barcelona sist lørdag. Det er kort mellom høydepunktene for Real Madrid akkurat nå.

Gikk etter finalen

For to år siden gikk han rett til topps i FIFAs første store trenerkåring. Det skjedde etter at han hadde ledet Inter til mesterligatriumf i finalen i 2010. Motstander: Bayern München. Arena: Santiago Bernabéu i Madrid. Dagen etter finaleseieren offentliggjorde han at han hadde ledet Inter for siste gang. For, som han sa:

- Skal man være trener på internasjonalt toppnivå, må man også ha ledet Real Madrid.

En uke etterpå skrev han under. Og i kveld kan Real Madrid kvalifisere seg til finalen. Motstander blir enten Barcelona eller Chelsea (gårsdagens kamp var ikke ferdig da denne avisen gikk i trykken).

«The Special One»

Det originale med Mourinho er at han bestemte seg tidlig for å bli verdens beste trener. Spillerkarrieren stoppet av seg selv. Han var for treg og for lat. Men hans store inspirasjon var faren Felix Mourinho, som fikk en landskamp for Portugal. Da faren senere ble trener, hektet sønnen seg på. Han var med som frivillig assistent og speider for faren.

- Å skape et lag handler ikke om å finne de elleve beste spillerne, men de elleve beste spillerne som passer sammen. Da må man ha blikk for helheten, sier han i et intervju med World Soccer.

Selvtilliten har aldri vært noen mangelvare.

Oppnavnet «The Special One» fikk han da han ble presentert som Chelsea-trener i 2004. Han kom fra Porto, der han sensasjonelt tok sin første mesterligatittel. Ryktet om hans særegne selvbilde var tidlig på plass.

«Please don‘t call me arrogant, but I‘m European champion and I think I‘m a special one», sa han på sin første pressekonferanse i London. Da var oppnavnet sikret.

Landslaget neste?

Hvis Mourinho vinner mesterligaen med Real Madrid også, tror mange han forsvinner. Det påstås at han ikke liker seg i Spania, men lengter tilbake til fotballkulturen i England. Etter å ha vunnet de nasjonale ligaene i tre land, er hans neste delmål å føre det portugisiske landslaget til et mesterskap. Men han har sagt det ikke haster. Landslagsjobben er ikke for ungdommer.

Vi vet kanskje mer om dette 20. mai.

Må vinne

I kveld må Real Madrid vinne. Bayern leder 2-1 etter første kamp, men vet hvilken storm som venter dem. I helgen mistet de Bundesliga-tittelen til Borussia Dortmund. Men en mesterligafinale på hjemmebane er ingen dårlig erstatning.

En sentral figur står i veien: José Mourinho.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen