Sport

Slik vurderer vi VIF-spillerne halvveis i sesongen

Det er allerede spilt 15 serierunder i Eliteserien siden juni. Hvilke VIF-spillere har imponert, og hvilke har underprestert? Sjekk Dagsavisens vurdering her.

Vålerenga ligger på en god femteplass i Eliteserien innenfor egen målsetting etter halvspilt sesong, like bak Odd på medaljeplass. VIF har overhodet ikke bøtta inn med mål så langt, men har derimot sluppet inn nokså lite. De har scoret like mange mål som laget på bunn av tabellen (AaFK), og sluppet inn kun ett mål mer enn serielederen (Bodø/Glimt). Men hvor godt har hver enkeltspiller på Vålerenga prestert i sesongens første 15 kamper?

Dagsavisen vurderer hver spiller med karakter fra 1-10. 

Keepere

Kristoffer Klaesson: 3
Den talentfulle 19-åringen ble før sesongen utnevnt som VIFs førstekeeper, foran både Adam Larsen Kwarasey og Kjetil Haug. Det kan nok tenkes at Klaesson har kjent litt på presset og at det forventes store ting av sisteskansen, som har kostet Vålerenga flere baklengsmål, og muligens poeng, denne sesongen. Det skal også nevnes at unggutten har vist frem flere klasse-redninger, og det er ingen tvil om at Klaesson har et enormt potensial. Dessverre for VIF er han per i dag langt fra en stabil nok keeper til at Vålerenga skal kunne ta medalje så tidlig som 2020.

Les også kommentar: Klaesson er talentfull – men er han stabil nok? (DA+)

Oslo 20200808. 
Vålerengas keeper Kristoffer Klaesson under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Bodø/Glimt på Intility Arena.
Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Kristoffer Klaesson har full tillit hos Dag-Eilev Fagermo, tross flere keepertabber. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Kjetil Haug: 5
VIFs andrekeeper imponerte stort da han kom inn for utviste Klaesson mot Mjøndalen i juli. I sin eliteserie-debut var Kjetil Haug helt avgjørende da Vålerenga tok med seg alle tre poengene, og holdt nullen på bortebane med én mann mindre på banen i over en time. Naturligvis fikk Haug fornyet tillit i neste kamp, da mot Haugesund. Han ble ikke satt på de store prøvene, men fremsto likevel meget trygg og god da han igjen holdt nullen i buret.

Forsvarsspillere

Christian Dahle Borchgrevink: 6
Én av Dag-Eilev Fagermos mest betrodde menn. Borchgrevink har startet samtlige kamper med unntak av én, da han måtte sone karantene borte mot Start nylig. Høyrebacken har tatt store steg denne sesongen, og blitt en svært solid back på eliteserie-nivå. Meget presis høyrefot som slår de gode innleggene VIF har slitt med under Ronny Deila, og har blitt bedre defensivt. Sliter av og til med tempo når han møter hurtige kantspillere, slik som da Bodø/Glimt gjestet Intility Arena med Jens Petter Hauge på Borchgrevinks side.

Jonatan Tollås Nation: 7
Kaptein med stor K. Midtstopperen har spilt 11 av 15 kamper, og mange var usikre på om han i det hele tatt kunne spille to kamper i uka. Det fikk Tollås til etterhvert, og nå utgjør han sammen med Ivan Näsberg ett av Eliteseriens beste stopperpar. Nation har siden han kom til klubben i 2015 blitt en meget viktig spiller, og mener selv han har sine beste fotballår foran seg. Hittil i sesongen har kapteinen prestert på det nivået man forventer av ham, og det er meget høyt.

Les også: VIF-kapteinen mener hans beste fotballår ligger foran ham. Likevel kan ikke klubben love ny kontrakt (DA+)

Ivan Näsberg: 8
Supporter-favoritten Ivan Näsberg har nok bare blitt enda mer populær etter sine prestasjoner i 2020. Vålerenga-gutten har under Dag-Eilev Fagermo blitt rendyrket som midtstopper, og det har han mildt sagt hatt godt av. Under Ronny Deila ble den lokale spilleren ofte brukt som venstreback, og løste rollen helt greit. Med ny trener var det ikke snakk om hvilken posisjon Näsberg kledde best.
– Han er helt uaktuell som venstreback, fortalte Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen tidligere i sommer.
Midtstopperen er én av ligaens mest undervurderte spillere, og har tatt 2020 med storm. Näsberg er nok det første navnet som står på Fagermos liste når han tar ut laget.

Les også: Näsbergs storspill: – Jeg har absolutt ambisjoner om å spille i en større liga (DA+)

###

Ivan Näsberg har storspilt for VIF denne sesongen. Foto: Jonas Bucher

Johan Lædre Bjørdal: 5
En meget rutinert, solid midtstopper som er perfekt å ha i laget da kampprogrammet ble som det ble i år. Nation og Näsberg er det klare førstevalget som stopperpar, men Bjørdal har levert varene som vikar da det har vært nødvendig. Har spilt sju kamper så langt, og VIF har holdt nullen i tre av dem med Bjørdal på banen.

Sam Adekugbe: 4
Den svakeste i VIFs forsvarsrekke denne sesongen. Man forventer mer av en så offensiv back som Adekugbe, men har hittil i år kun én assist. Har spilt 12 av 15 kamper, og fikk en fingerskade mot Strømsgodset som satt han ut av spill i to kamper. I tillegg ble han utvist for filming mot Aalesund tidlig i sesongen, da VIF fort kunne avgjort kampen med alle 11 spillere på banen. I stedet endte det 2-2 etter utvisningen. Har kontrakt ut 2021, og det spørs vel om Fagermo snart skal satse på unge Oscar Opsahl i stedet.

Forsvarsspillere med for lite spilletid for vurdering:

Amin Nouri, Oscar Opsahl

Midtbanespillere

Magnus Lekven: 4
En meget vanskelig spiller å gi vurdering. Man kan kalle Magnus Lekven en «usynlig» spiller. Han gjør en meget viktig jobb, men det legges bare ikke så mye merke til. Kjenner Fagermo godt fra før av, og er én av trenerens mest brukte spillere. Har vært på banen i 14 av 15 kamper, og har startet alle unntatt én. Spiller i en «ny» rolle under Fagermo som indreløper, da han ble brukt som én av to sittende midtbanespillere under Ronny Deila i fjor. Står med to assists som indreløper så langt, men kunne gjerne sett mer av enten Felix Horn Myhre eller Odin Thiago Holm i samme rolle for å se om det hadde blitt utgjort noen forskjell med tanke på målpoeng. Gjør aldri de store feilene, men bidrar for lite i det offensive spillet.

Fredrik Oldrup Jensen: 5
Den eneste Fagermo-signeringen før korona-pausen. Det var høye forventninger til den nye midtbanespilleren, og han har levert midt på treet. Ikke noe spektakulært, men ganske solide prestasjoner. En god, sikker ballspiller som kjenner Fagermo-systemet ut og inn. Scoret seiersmålet i Mjøndalen, og er «bankers» på laguttaket til Fagermo. Spilt i alle kamper unntatt én. Ikke like markant signering som Mohammed Abu i 2018, men en veldig undervurdert spiller i dette Vålerenga-laget.

Herolind Shala: 5
Shala er uten tvil én av Vålerengas nøkkelspillere, men har ikke blomstret i 2020. Ble i likhet med Adekugbe utvist for filming (feilaktig) tidlig i sesongen, etter han scoret sitt eneste mål så langt denne sesongen. Har én assist i tillegg til det ene målet, og det er for svakt til Shala å være. I fjor scoret han totalt seks mål, og burde i større grad bidra til flere mål som indreløper. Må nevnes at han har vikariert som venstreback i to kamper, og har også spilt som ving.

Osame Sahraoui: 7
Muligens det største talentet i Eliteserien med høyest potensial. Debuterte hjemme mot Stabæk, og markerte seg med én gang. Har siden debuten vist seg frem gang på gang og er nå Vålerengas farligste angrepsvåpen. Har en særegen teknikk og et rykk som kan minne om Chidera Ejuke, og skaper uro i motstandernes forsvar hver gang han nærmer seg 16-meteren. Har flere ganger kommet inn fra benken og endret kampbildet da VIF har slitt, og bidratt stort til flere poeng. Står kun med ett mål og én assist så langt, men kommer garantert flere målpoeng fra 19-åringen fra Hauketo.

Les også: Nå får VIF-kometen Osame Sahraoui spille med flagget på brystet

Oslo 20200726. 
Osame Sahraoui under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Strømsgodset på Intility arena.
Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Osame Sahraoui er uten tvil ett av de største talentene i Eliteserien. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Felix Horn Myhre: 4
21-åringen har fungert som backvikar denne sesongen. Da Dag-Eilev Fagermo har valgt å ikke bruke verken unge Oscar Opsahl eller rutinerte Amin Nouri, har Horn Myhre både spilt fra start både som høyre- og venstreback når Borchgrevink og Adekugbe har vært utilgjengelige. I den uvante rollen har han spilt overraskende bra, da han aldri har vært back tidligere. Startet i sin vante rolle som indreløper mot Odd og Haugesund, men har faktisk prestert bedre i forsvarsrekken enn på midtbanen så langt i 2020. Noe merkelig er det at Lekven får starte som indreløper foran Horn Myhre, som både er lokal Oslo-gutt og kun 21 år gammel. I Fagermos kjente filosofi skal det satses ungt, og da er det litt spesielt at ti år eldre Lekven er foran Horn Myhre på lista.

Odin Thiago Holm: 3
Ingen tvil om at 17-åringen er et stort fotballtalent, og mange hadde trodd at unggutten skulle få mer spilletid enn han har fått til nå. Fikk det tøft i sin debut fra start, da VIF gjestet Molde. Var ikke noe dårligere enn resten av laget, og viste at han har et høyt nivå inne allerede. Ellers har det blitt noen innhopp, men har ikke fått den muligheten han trenger for å få vist seg ordentlig frem ennå.

Angrepsspillere

Aron Dønnum: 3
Skyhøye forventninger til Dønnum før seriestart. En veldig kreativ spiller, som har en enorm vilje. Av og til kan det til og med bli for mye vilje i det han gjør. Altfor ofte bruker han for mange touch, og bør spille ballen tidligere enn han vanligvis gjør. Uten tvil en profil med høy selvtillit som Vålerenga trenger, men hvor selvtilliten på banen kommer fra er ikke godt å si. Står kun med to mål og to assists på 14 kamper, og er helt nødt til å levere flere målpoeng dersom VIF skal kunne kjempe om medalje. Hvis det fortsatt er interesse fra Tyrkia, er det overhodet ikke en dum avtale for Vålerengas del.

Les også: Dønnum preges ikke av Besiktas-interessen (DA+)

Oslo 20200621. 
Vålerengas Aron Dønnum under eliteseriekampen mellom Vålerenga (VIF) - Stabæk på intility stadion.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mange hadde forventet flere målpoeng av Aron Dønnum i 2020. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Matthías Vilhjálmsson: 5
Kanskje Vålerengas aller viktigste spiller. Ikke fordi han scorer enormt med mål. Heller fordi han er definisjonen på lagspiller. Setter alltid laget foran seg selv, og gir 100 % hver eneste kamp. Har vekslet mellom indreløper og spiss hele sesongen, men bryr seg ikke om han scorer eller ikke så lenge laget gjør det bra. Står med fire mål på 15 kamper, og må i likhet med Dønnum levere enda bedre foran mål i kampen om medalje.

Bård Finne: 6
Vålerengas toppscorer etter halvspilt sesong. Står med seks mål, og har vært på banen i samtlige 15 kamper. Har startet ni og blitt byttet inn i seks kamper, så slet litt i starten med å finne rytmen. Nå står han med fem mål på de fem siste, og ble helten sist lørdag da han kom inn mot Sandefjord og snudde kampen med sine to mål. Noe av det VIF sårt trenger er en ordentlig målsscorer, og det kan fort bli Bård Finne denne sesongen om han fortsetter sånn.

Les også: Fagermo mener Finnes utvikling er en god pekepinn på lagets progresjon (DA+)

Benjamin Stokke: 4
Kom til VIF etter to serierunder i juni, og er en typisk "Fagermo-spiss". Har vært på banen hver kamp siden han kom til klubben, fem fra start og åtte fra benken. Står notert med tre mål på sine 13 kamper. Scoret to viktige mål mot Aalesund og Haugesund, og et med ryggen (!) mot Start forrige uke. Har kanskje ikke levert så bra man hadde håpet på, men er et godt alternativ på spissplass til ulike kampbilder.

Deyver Vega: 4
Costaricaneren står kun med seks kamper som innbytter denne sesongen. Ble matchvinner mot Viking tidlig i sesongen, men har ikke fått mange sjanser siden. Har vært utelatt fra troppen de tre siste kampene, men er vel egentlig ikke mye dårligere enn Dønnum. Har bidratt positivt de få kampene han har kommet inn, men Fagermos satsing på lokale og unge spillere gjør at Vega ikke prioriteres.

Angrepsspillere med for lite spilletid for vurdering:

Ousmane Camara

Les også: Slik skal Vålerenga score flere mål (DA+)

Mer fra Dagsavisen