Sport

Slik vurderer Dagsavisen Vålerenga-spillerne etter bronsesesongen

Vålerenga sikret seg edelt metall i Eliteserien for første gang på ti år med seieren over Start. Dermed er en veldig spesiell 2020-sesong over, og Vålerenga skal ut i Europa neste år. Slik vurderer vi spillernes prestasjoner.

Kristoffer Klaesson – 4

Oslo 20200616. 
Vålerengas keeper Kristoffer Klaesson under kampen mellom eliteseriekampen i fotball mellom Sarpsborg 08 og Vålerenga på Sarpsborg stadion (kampen endte 0-1)
Foto: Christoffer Andersen / NTB

Keepertalentet har vist potensial i VIF-trøyen, men samtidig vært ustabil. God på strek, men har gjort noen kostbare tabber, noe Dag-Eilev Fagermo trolig vil sette på kontoen for Klaessons mangel på rutine og unge alder.

Christian Dahle Borchgrevink – 4
Backen slo gjennom under Ronny Deila i fjor høst, og har tatt nye steg under Fagermo. Bedre offensivt enn defensivt, og må bli bedre én mot én. Fire målgivende og ett mål er godkjent, men poengproduksjonen kan også bli bedre.

Johan Lædre Bjørdal – 3
Startet bare åtte kamper i år, og ikke på laget med alle mann friske. Til tross for få sjanser, har han opptrådt stødig som stoppervikar når Fagermo har trengt ham. Senest med Tollås ute i sesonginnspurten.

Jonatan Tollås Nation – 5
Uvurderlig med sin rutine og pondus i midtforsvaret. Dannet et av ligaens beste stopperpar med Ivan Näsberg. 30-åringen har fortsatt ikke blitt enig med Vålerenga om en ny avtale. Ble dette hans siste sesong på Valle?

Ivan Näsberg – 6

###

Kjempesesong av midtstopperen, som kanskje er den som har tatt størst steg av alle på Vålerenga i år. Bunnsolid i tospann med Jonatan Tollås Nation, god pasningsfot og stor duellstyrke, noe som har ført til interesse fra utenlandske klubber.

Sam Adekugbe – 3
Defensivt en sesong på det jevne fra kanadieren, som bør øke sine offensive bidrag for å forsvare plassen. Kun én målgivende denne sesongen er for svakt.

Felix Horn Myhre – 3
Håpet å få sitt gjennombrudd på midten i 2020, men har i stedet blitt omskolert til back under Fagermo. Seks kamper fra start pluss en god del innhopp, der han har gjort sakene sine helt greit. Spørsmålet er om Myhre ønsker å være back eller ikke, men anvendeligheten er et pluss.

Henrik Bjørdal – 4

Oslo 20201003. 
Vålerengas Henrik Bjørdal jubler med lagkamerater 3-1 målet under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Mjøndalen på Intility Arena i Oslo.
Foto: Heiko Junge / NTB

Kom inn med en voldsom entusiasme og offensiv kraft. Tok Eliteserien med storm, men har i likhet med Vidar Örn Kjartansson dabbet litt av på slutten av sesongen. Likevel en svært viktig bidragsyter i Vålerengas medaljejakt.

Herolind Shala – 3
En sesong på det jevne fra Shala, til tross for mange sjanser fra start. Ikke like dominerende i år som det han kan være på sitt beste. Har utgående kontrakt, og kan gå en usikker VIF-framtid i møte.

Magnus Lekven – 3
Bidrar med trygghet og rutine. Fikk en liten renessanse på høsten da Oldrup Jensen var skadet, men ellers litt for anonym. Foreløpig ikke enig med VIF om kontraktsforlengelse, og er blant dem som kan forsvinne.

Fredrik Oldrup Jenssen – 3
Solid uten å briljere. Kanskje ikke levert like bra som man kunne forvente fra en spiller av hans kaliber. Fikk deler av høstsesongen forstyrret på grunn av skade. Kan heve seg i 2021.

Osame Sahraoui – 5 

Oslo 20200726. 
Osame Sahraoui under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Strømsgodset på Intility arena.
Foto: Annika Byrde / NTB

For en gjennombruddssesong! Konkurrerer med Näsberg om å være VIFs beste i 2020. Herlig uredd, med en nærteknikk som gjør motstanderne svimle. Kan med fordel variere valgene sine enda mer i det offensive. Følger han Ejuke-sporet har VIF-fansen enda mer å glede seg til neste år.

Aron Dønnum – 4
Opp og ned for Dønnum i 2020, og bør bli mer stabil på toppnivået. Mange trodde han skulle forsvinne til italienske Lecce i sommer, men Dønnum ble værende og har løftet seg på senhøsten. Viktig bidragsyter i bronsejakten.

Bård Finne – 4
Åtte mål og tre målgivende på 13 kamper fra start og 13 som innbytter. Har slitt litt med å tilvenne seg Fagermos stil og krav. Dét bidro til beslutningen om å sette punktum for VIF-karrieren. Har vist sin målteft og «smartness» ved flere anledninger også denne sesongen, og er en spiller Vålerenga må erstatte.

Odin Thiago Holm – 3

Oslo 20201222. 
Akrobatisk feiring etter 4-0 målet til Odin Thiago Holm under siste runde av eliteserien mellom Våelernga og Start på Intility Arena
Foto: Terje Pedersen / NTB

Spådd sitt virkelige gjennombrudd av mange før sesongstart, men ikke fått så mye spilletid som håpet. Har vist glimt av sitt potensial, og scoret i siste serierunde. 2021 blir svært viktig for midtbanetalentet.

Benjamin Stokke – 2
Ikke fått de sjansene han håpet på da han ankom Vålerenga. Havnet bak i køen da Vidar Örn Kjartansson ble hentet inn. Har utgående kontrakt, men kan få en ny sjanse siden Matti Vilhjálmsson forsvinner etter sesongslutt.

Matthías Vilhjálmsson – 3
Gjør alltid et solid stykke arbeid når han får sjansen, uansett posisjon. Kjartanssons ankomst viste dog at «Matti» ikke hadde det som trengtes som ensom spiss i Fagermos system. Nyttig når Fagermo har trengt det, men reiser nå hjem til Island.

Vidar Örn Kjartansson – 5

Oslo 20201025. 
Vålerengas Vidar Örn Kjartansson jubler for sin scoring under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Kristiansund på Intility Arena.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

Tilbake med et smell med hattrick i debuten. Scoret på alt i starten, og har et villt målsnitt, men utover høsten dabbet storformen av også for Kjartansson. Får mye oppmerksomhet av motstanderne, noe som skaper rom for lagkameratene, og er sånn sett også en viktig mann i det oppbyggende spillet.

* Grunnet få kamper har vi ikke vurdert spillere som Kjetil Haug, Amin Nouri og Ousmane Camara.

Mer fra Dagsavisen