Sport

Slik skal Vålerenga score flere mål

Som det eneste laget som ikke har scoret mer enn to mål i samme kamp i Eliteserien, har Vålerenga fått godt betalt for målene så langt i år. Seks ettmålsseiere har det blitt, men på Intility erkjenner man at det er langt fra godt nok.

Samtlige lag i Eliteserien har allerede scoret tre mål eller flere i en kamp denne sesongen, med unntak av Vålerenga som har scoret to mål i sju av de 14 kampene de har spilt til nå. I seks av kampene til nå har Vålerenga vunnet med ett mål, som gjør at Vålerenga til nå har fått svært god uttelling for de få målene de faktisk har scoret.

– Hvis du ser på Tromsø i divisjonen under oss har heller ikke de scoret mange mål, men de leder fortsatt divisjonen. Det er en kvalitet å score mål til riktig tid også, men vi har selvsagt et ønske om å score flere mål. Fotball er et lagspill, så vi må få bevegelsene og timingen på pasningene i det offensive spillet til å sitte, og det har jeg stor tro på at vi kan klare, sier Vålerengas Matthias Vilhjalmsson til Dagsavisen.

Les også: Nouri stormet i garderoben – nektet å snakke om egen fremtid (+)

– Flere må bidra

Til sammenligning har Rosenborg scoret seks mål flere, og har en målforskjell på +12 mot Vålerengas 0. Likevel er trønderne bare poenget foran. I det hele tatt er det bare Odd, og Mjøndalen som har fått flere poeng ut av antallet mål scoret denne sesongen.

– Det er klart at vi ønsker å score flere mål, og da faller naturlig nok det tyngste ansvaret på oss som spisser. Det betyr at Benjamin (Stokke) og meg må score mer, men samtidig må også flere bidra. Vi har kreative kantspillere og midtbanespillere som må begynne å score flere mål, og også forsvarsspillerne bør bidra fra tid til annen. Å score mer er et utviklingsmål for hele laget, men så er det selvfølgelig sånn at de fleste maser på spissene, og det er greit det. Det er noe vi bare må ta til oss, sier «Matti».

Han synes likevel det er urettferdig at så mye av ansvaret hviler på han, all den tid han ikke får lov til å utvikle seg og spille fast på topp for å utvikle relasjonelle ferdigheter med de rundt seg i samme rolle.

– Hvis folk ser på minuttene mine på spissplass, og de minuttene jeg har spilt på midtbanen, da er det nesten helt likt. Så har vi også fått tre røde kort, der vi har vært nødt til å forsvare oss mye, som jo gjør det vanskeligere å score mål. Likevel har jeg det scoringspresset på meg som alle andre spisser, og det synes jeg er litt rart, da jeg gjør en jobb for laget og bekler mange andre roller enn bare spissplassen, sier Vilhjalmsson.

Les også: VIF trodde de gikk i ledelsen – så mistet de alt på overtid (+)

Trener på manglende bevegelser

Etter Start-kampen gikk trener Dag-Eilev Fagermo igjennom kampen på video, og viste spillerne hva de kunne gjort annerledes og hvorfor de ikke scoret flere mål i akkurat den kampen. Resten av uka har gått med til offensiv samhandling.

– Etter at vi hadde videoanalyse av Start-kampen på mandagen, har vi trent på de bevegelsene som manglet i den kampen for å score flere mål. Det være seg bevegelser på topp, i midtbaneleddet og fra backene for å skape flere sjanser og så må vi bli flinkere til å ta sjansene våre når de kommer. Mot Glimt her skapte vi åtte store sjanser og scoret to, mens Glimt skapte fire sjanser og scoret like mye. Da sier det seg selv at med bedre uttelling hadde vi vunnet den kampen, sier Fagermo til Dagsavisen.

Mot Sandefjord kommer også Christian Borchgrevink tilbake fra suspensjon, noe Fagermo mener vil bidra til å skape mer offensiv kraft.

– I tillegg til det vi øver på gjennom uka på trening, kan vi også gjøre valg i laguttaket for å forsterke de tingene som må frem for at vi skal score mål. Jeg har aldri vært opptatt av hvem som scorer målene, men er opptatt av at vi som lag skal score nok mål. Vi må score fra flere posisjoner, vi må ha flere mål fra midtbana og de framme og vi må score flere mål fra dødballer, forteller Fagermo.

Les også: Kapteinen ser lyst på videre VIF-spill (+)

«Matti» tror ikke han når tosifret igjen

Han minner om at Vålerenga i fjor avsluttet sesongen med én seier på de siste 16 kampene, og gikk 12 kamper på rad uten seier.

– Det var en tøff periode for alle som var i klubben, og setter vi det i det perspektivet har vi hatt stor utvikling til nå. Vi har tross alt ny spillestil, ny trener og har integrert unge spillere som ikke spilte i fjor. Vi har vel omtrent doblet antallet minutter som de egenutviklede spillerne i Vålerenga har fått på dette tidspunktet kontra samme tidspunkt i fjor, så dette er en prosess. Du får ikke til alt på en gang, da hadde det vært for enkelt å være fotballtrener, sier Fagermo.

Vilhjalmsson har ikke scoret tosifret antall mål i én sesong siden han spilte i Start tilbake i 2012, men spissen sier at det ikke er noe han tenker spesielt mye over.

– Det toget har nok gått for meg, så det er ikke noe jeg bekymrer meg over. Jeg spilte vel fem eller seks posisjoner i Rosenborg, og da er det vanskelig å utvikle seg til å bli god i en rolle. Jeg vet at treneren og lagkameratene setter pris på at man er lojal og kan bekle flere roller i laget. Det viktigste for meg er at laget fungerer, sier «Matti» og fortsetter:

– På lang sikt er det selvsagt lettere å utvikle seg hvis man kun har en rolle å forholde seg til, men jeg er såpass voksen at det viktigste for meg som 33-åring er at laget fungerer. Jeg driter egentlig i hvor jeg spiller så lenge vi vinner, men på lang sikt er det ingen tvil om at det er enklere for enkeltspillere å bli gode i en rolle hvis de får tid til utvikle seg i rollen og spille inn relasjonelle ferdigheter med de rundt deg, forteller Vilhjalmsson.

Les også: VIF-rekruttenes elendige borteform fortsetter (+)

Vil vise seg fram mot Sandefjord

Lørdag kommer Sandefjord på besøk til Intility, i en kamp der de aller fleste forventer at Vålerenga skal vinne.

– Når du er favoritter, og spesielt når du spiller på hjemmebane, kan slike kamper absolutt være et bananskall. Vi møtte Sandefjord rett før koronapausen tok til, og det er et tøft lag å møte. De prøver å spille god fotball, og er ikke et enkelt lag å slå. Når det er sagt så må vi slå sånne lag på hjemmebane, om vi skal nå målet om å bli et stabilt topplag, sier Vilhjalmsson.

Også trener Fagermo er sterk i trua på tre poeng mot Marti Cifuentes menn.

– Jeg håper vi ser igjen det vi har trent på denne uken, og at vi får til angrepsspillet vårt igjen. Vi har vært gode her på Intility i de fleste kampene, og spesielt i kampen mot Glimt der vi burde ha vunnet. Hvis vi klarer å skape like mange sjanser som vi har gjort i tidligere hjemmekamper, håper jeg på større effektivitet, og da blir vi gode, sier Fagermo.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Mer fra Dagsavisen