Vidar Örn Kjartansson feires av blant andre Sivert Heltne Nilsen (t.h.) etter sin pangdebut på Ullevaal i går kveld.FOTO: ERLEND AAS/NTB SCANPIX

Slik setter han fyr på Vålerenga

VIF-HELT: Vidar Örn Kjartansson presenterte seg fra første spark. Nå er målet hans å score i hver kamp resten av sesongen for Vålerenga.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Det er ikke alltid nykommere og debutanter markerer seg i norsk fotball, men gårsdagens Ullevaal-premiere var løfterik for et sulteforet Vålerengamiljø, Islandske Vidar Örn Kjartansson setter store krav til seg selv. Han scoret to og satte en i stolpen. Svenske Rasmus Lindkvist er en av ligaens raskeste. Også han banket inn en scoring i sin første opptreden på sin nye hjemmebane.

- Absolutt amazing, sa Vidar Örn Kjartansson, som har mindre selvtillit i å snakke norsk enn å spille fotball.

Men det var en lettet kar som tok imot Klanens hyllest, en supportergjeng som danset jenka og tok imot deres nye yndling med åpne armer.

Som han sa til Dagsavisen før helgen:

- Jeg har vært spiss siden jeg var fire år gammel og da må jeg bevise at jeg har lært noe, sier 24-åringen.

- Jo da, han er en god spiss, men ikke overdriv. Vi er klar over hans kvaliteter, sier trener Kjetil Rekdal, som tok seieren like nøkternt som han tok nederlaget mot Molde for en drøy uke siden.

 

Ville mest

Vålerenga gikk ut av startblokkene med en ambisjon om å be de oppmøtte (9299) til å ta med seg venner og kjente neste gang. Vi fikk se hvordan Vålerenga ønsker å styre kampene, vi fikk se spillere som hele tida ville ha ballen. Det ga laget et nytt liv.

- Det viktige er å få inn den første goalen i denne ligaen, sa Kjartansson før kampstart.

I løpet av kampens sju første minutter var han involvert i en straffesituasjon som mange dommere ville dømt på, og han hadde plantet inn sin første scoring.

Den var like vakker som den var akrobatisk: Med en silkemyk venstrevolley fikk han presset Diego Calvos presise innlegg under tverrliggeren.

Med høyt press, løpsvillige kantspillere og godt humør slo de an tonen.

Men ville det vare?

Cornerne haglet inne i Bodø-feltet, men som vanlig ga ingen av dem uttelling.

Og Bodø/Glimt fikk vist hvorfor de er et av landets beste kontringslag. Lynvingen Richards var ute av startelleveren på grunn av skade, men laget har nok av fart uansett.

Trond Olsen er en av dem. Utligningen sørget han for da Glimt presset høyt og brøt, Olsen dro av sin mann og viste den hurtige, men enkle teknikken som er undervurdert i fotball. I stedet for å legge ballen over på høyre, sendte han av gårde et tupp i steget.

Men Glimt som lag lå så lavt at de fikk en altfor lang reise over den grønne Ullevaal-matta.

 

Begrensninger

Vi definerer ikke Vålerenga som noe topplag etter dette, til det var tilfeldighetene for mange og samhandlingen for dårlig. Hadde Papas skudd i tverrliggeren gått inn etter 68 minutter, ville sluttminuttene blitt annerledes.

Men samtidig ser vi at laget har spillere med stort potensial.

Ruben Kristiansen kan bli en av VIFs viktigste signeringer og når medspillerne skjønner venstrebackens offensive legning også, har Vålerenga et ekstra angrepsvåpen. Det var Kristiansen som skapte sjansen der Kjartansson skjøt i stanga rett før slutt.

Og med tempoet til Lindkvist og kreativiteten til Herman Stengel og Sivert Nilsen, er dette løfterikt hvis alle sammen drar i samme ende av tauet. Utfordringen er fortsatt midtforsvaret der tryggheten fortsatt kan bli bedre.

For kampen var ikke punktert før tida var ute. Vi hadde passert 90 minutter da Kjartansson skaffet straffespark og satte det selv i mål.

Slik toppscorere gjerne gjør.

- Jeg skulle hatt straffe i Molde også, men det hjelper med to mål her, sier han.

reidar.sollie@dagsavisen.no

 

kampfakta

VÅLERENGA - BODØ/GLIMT 3-1 (1-1)

Ullevaal stadion: 9299 tilskuere.

Mål: 1-0 Vidar Örn Kjartansson (7), 1-1 Trond Olsen (37), 2-1 Rasmus Lindkvist (79), 3-1 Kjartansson (str. 90).

Dommer: Ken Henry Johnsen, Flint Tønsberg.

Gult kort: Herman Stengel, Simon Larsen, Sivert Heltne Nilsen, Vålerenga, Vioux Sane, Mouhamadou Ndiaye, Bodø/Glimt.