Sport

Slik hentet han Bradley

Bob Bradley er det mest respekterte trenernavnet i norsk fotball akkurat nå. Det var Inge Andre Olsen som fikk ham hit.

NADDERUD (Dagsavisen): – Jeg vurderte jo å vise ham Ullevaal framfor dette, sier Stabæks sportssjef Inge Andre Olsen og peker utover nedslitte Nadderud stadion.

Men etter å ha blitt nederlagsdømt for andre året på rad, ligger Stabæk på sølvplass. Og Bob Bradley tilskrives usedvanlig mye av årsaken.

Takk for sist

Derfor: Vi ber Olsen spole tilbake.

– Hvem kom på ideen om å hente Bob Bradley hit?

– Det var meg det, svarer Inge Andre Olsen rett ut.

– Da det ble klart at vi avsluttet kontakten med Petter Belsvik høsten 2013, er det alltid agenter og kontakter som begynner å røre på seg. En kontakt jeg hadde i Mexico tipset om Bradley. Da var han landslagssjef i Egypt og hadde akkurat tapt playoff for Ghana om å komme til VM i Brasil. Jeg husket ham fordi han hadde vært her en gang og sett Mix Diskerud (daværende Stabækspiller) med tanke på det amerikansk landslaget. Så jeg ringte ham og sa takk for sist, forteller Olsen.

Etter USA

Bradley ville gi seg i Egypt, hadde tilbud fra Vancouver, men ville høre på de offensive nordmennene. Og det ville bringe ham nærmere europeisk fotball.

2. januar 2014 skrev han toårskontrakt. Og ble den første amerikanske fotballtrener i en øverste liga i Europa. Det er han fortsatt.

Så har han to år på rad bygget opp et lag nesten fra scratch. Stabæk må selge spillere før de kan kjøpe nye.

I kveld venter Vålerenga på Ullevaal stadion og ingen lag har sluppet inn færre mål enn Stabæk. Keeperen er ligaens beste og i landslagstroppen til Elfenbenskysten.

– Hva har Bradley som tradisjonelle norske trenere ikke har?

– Alt. Og da handler det om grundigheten, lidenskapen og pedagogikken. Og vi har kanskje det best trente laget i Norge. Ingen skal kunne løpe mer enn oss.

Sist vi snakket med Bob Bradley hadde han denne merkelappen på Stabæks spillestil:

– Mister vi ballen, skal vi ha den igjen.

Bundesliga?

Etter seks år som landslagssjef i USA var det klubbtrener Bradley ville bli. I vinter har han sagt nei til IFK Göteborg og Aalborg og har vært linket til Aston Villa. Olsen tror det like gjerne kan bli Bundesliga.

– Men vil ha ham her så lenge som mulig først, sier Olsen.

Mer fra Dagsavisen