Slik blir Northugs OL-plan

Petter Northug tok innpå et halvt minutt, men måtte til slutt se Johannes Høsflot Klæbo og hans Byåsen vinne Strindheimstafetten søndag. Etterpå ble OL-planen lagt.

Sport

Av Bernt Harald Dysthe Brennevann

Petter Northug og hans team var nyttårsaften i møte med landslagstrener Arild Monsen. Der ble partene enige om veien videre fram mot OL-uttaket.

Monsen så Northug ta del i Strindheim-stafetten i Trondheim søndag. Han var også der for å ha samtaler med 31-åringen og hans trener Stig Rune Kveen.

– Petter gjennomførte i dag et greit skirenn i Granåsen. Etter vårt møte er vi nå enige om følgende løp: Om Petter selv ønsker det, går han i Piteå til helgen, men dette er ikke noe krav fra vår side, sier Monsen i en pressemelding fra Norges Skiforbund.

– Så bør Petter gå sprinten i NM på Gåsbu om han har mål om å gå OL-sprint, og i tillegg et distanserenn her. Det vil si enten 15 kilometer fri teknikk eller 30 kilometer skiathlon. Etter NM har vi gitt Petter tilbud om verdenscupplass i Planica, hvor han kan gå begge dager med klassisk sprint lørdag 20. januar og 15 km klassisk søndag 21. januar. Disse konkurransene vil da gi grunnlag for et eventuelt OL-uttak, legger Monsen til.

Kveen hadde følgende å si om møtet på årets siste dag:

– Vi hadde et konstruktivt møte med fokus på Petters kvalifiseringsmuligheter til OL i Pyeongchang.

Håper på gode svar

Forrige møte mellom partene var 4. desember. Northug har gått minimalt med konkurranser denne sesongen. Han fikk ikke plass i troppen til verdenscupåpningen i Ruka i november, og han fikk heller ikke være med til Tour de Ski.

– Med disse kommende skirennene håper vi Petter kan gi oss gode svar, sier landslagssjef Vidar Løfshus og fortsetter:

– Det vil for oss alle være en glede å se en motivert og forberedt Petter Northug på startstreken i OL i Pyeongchang i februar.

Siste mulighet til å kvalifisere seg til OL er verdenscuphelgen 20. og 21. januar i Planica.

Positivt løp

Stridheim-stafetten var Northugs første skirenn etter verdenscuphelgen i Lillehammer i starten av desember. Han fikk ikke plass i den norske Tour de Ski-troppen, og derfor valgte han nyttårsaften å ta del i kretsmesterskapet i Granåsen.

Først var det meldt at Northug skulle gå ankeretappen for Strindheims førstelag, men det ble til han gikk annenetappen. Lillebror Even Northug ga ham et vanskelig utgangspunkt. Ifølge VG ble han sendt ut et drøyt minutt bak Byåsen.

Men i sporet klarte Northug å gå innpå et halvt minutt. Det var kombinertprofilen Magnus Moan som da gikk for Byåsen.

– Jeg så på sjekkpunkt om det var noen som hadde tatt meg igjen eller om jeg var alene. Jeg fikk hele tiden positive tilbakemeldinger, men jeg så på slutten at Petter kom veldig fort. Det er artig at han viser at det er sprut i han. Da gikk det ordentlig fort, sa Moan til VG.

Det ble uansett aldri spenning om seieren. Med 30 sekunder å gå på hadde ikke Johannes Høsflot Klæbo problemer med å holde Byåsen i føringen gjennom hele den siste etappen.

I tillegg til Petter og Even Northug gikk Lars Ove Aunli for Strindheim. (NTB)