Fotball

Slik blir Bergs nye hverdag

FOTBALL: Sir Alex Ferguson og Ole Gunnar Solskjær skryter ham opp i skyene. Men vet Henning Berg selv hva som venter i Legia Warszawa?

- Det blir interessant og en spennende utfordring, sier Berg om sin nye trenerjobb.

Nordmannen signerte i går en kontrakt ut 2015/16-sesongen med den polske storklubben. Da hadde Legias forrige trener, Jan Urban, akkurat fått beskjed om å se seg om etter en ny jobb.

Henning Berg har godt med trenererfaring etter å ha trent Lyn og Lillestrøm her hjemme. Men da den tidligere forvarskjempen skulle prøve seg i gamleklubben Blackburn i fjor høst, ble han i jobben i bare 57 dager.

Nå kan 44-åringen glede seg til en ny utfordring. Men hva vet egentlig Berg om polsk fotball?

- Det er en spennende fotballkultur. Polen er et land i utvikling. Det skal ikke bli noe problem å lese seg opp om polsk fotball, sier Berg til NRK.

Polsk storklubb

Han tar offisielt over som hovedtrener i den polske klubben 1. januar. Da nyheten ble kjent i går, ville ikke Berg si så mye om sine planer for Legia-prosjektet. Trolig letter han litt på sløret når klubben inviterer til pressekonferanse om ansettelsen i dag.

Men én ting er klart. Den tidligere landslagskjempen må regne med å leve under et voldsomt forventningspress. For i polsk målestokk er Legia Warszawa en storklubb av dimensjoner. Ni ganger er klubben blitt seriemester. Hele 16 ganger har Legia vunnet cuptrofeet.

I år slo som kjent Legia ut Molde i kvalifiseringen til mesterligaen. Senere ble imidlertid Bergs nye klubb sendt inn i europaligaen, der Legia endte på sisteplass.

I den hjemlige serien, som går under navnet Ekstraklasa, går det langt bedre. Der topper for øyeblikket Legia tabellen. Fem poeng skiller ned til Górnik Zabrze på andreplass. Det er spesielt Bergs gode resultater med unge talenter Legia-ledelsen har lagt merke til. Nå håper polakkene at Berg kan føre dem til Europa med så mange egenproduserte unggutter som mulig.

Skryt fra Ferguson

Om Berg skulle grue seg til forventningspresset som venter i Polen, vet han i alle fall at han har et virkelig stort navn å kontakte om det skulle butte imot. Legia Warszawa var i kontakt med selveste Sir Alex Ferguson før ansettelsen av Berg. Og den skotske managerlegenden var ikke i tvil om at hans tidligere Manchester United-elev var rett mann for polakkene.

- Dette er en positiv ansettelse. Jeg er overbevist om at Henning en dag blir manager for en stor klubb i Premier League. Han jobber hardt og lærer fort. Vi har et tett forhold til hverandre. Henning vet at han alltid kan ringe meg, sier Ferguson, ifølge NTB, til Legias hjemmeside.

Ifølge TV 2 kontaktet den polske klubben også Moldes ettertraktede trener, Ole Gunnar Solskjær, for å få vite mer om Berg.

- Henning har status som en av de mest anerkjente aktører i norsk fotballs historie. Han er høyt respektert, profesjonell og med høy klasse. Jeg tror Legia med Henning Berg vil være en ubehagelig motstander for deres rivaler, er Solskjærs attest til Berg.

Med slike referanser blir ikke forventningene til nordmannen noe mindre. Og da er det kanskje bare gull som er godt nok?

are.kolstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen