Slet seg til semifinale

(Norge - Sverige 28-25). Anja Edin kom fra reservebenken og overtok hele showet i håndball-EM tirsdag.

BEOGRAD: Edin styrte de norske jentene til seier 28-25 over Sverige.

Den gjør at Norge søndag spiller om sin 22. medalje siden gjennombruddet i 1986. Lørdagens semifinale avgjør om det blir gullkamp eller ikke. Før det avsluttes hovedrunden mot Danmark torsdag.

Edin var strålende med ni scoringer, flere målgivende pasninger og sterkt forsvarsspill. Det var en komplett topp internasjonal kamp av telemarksjenta.

– Dette er helt uvirkelig. Jeg trodde jo ikke engang at jeg skulle hit. Det er deilig å bidra for laget fordi vi er så mange forskjellige typer. Vi har behov for alle, Edin til NTB.

Med seg på å dra Norge opp av sumpa, fikk hun også Heidi Løke i en viktig fase. Norge tok ledelsen for første gang siden 1-0 på 20-19.

Kort etter hadde også Linn Jørum Sulland skutt nok bom (fem på rad) for kvelden. Hun scoret to kjappe og dermed gikk det Norges vei – igjen.

Sulland fortsatte med tre mål til før det hele var over.

Langt bak

Norge var ille ut flere ganger i 1. omgang. Det startet med horribelt angrepsspill, null redninger og et forsvar to hakk ned fra kvelden før mot Frankrike.

Sverige ledet med fem mål flere ganger før pause. Sulland ble tatt knallhardt og scoret ikke de første 30 minuttene.

Edin ble den offensive drivkraften etter at hun kom innpå. Det bidro til at Norge bare lå under 12-14 halvveis.

Uten henne kunne det sett langt verre ut.

– Det kan være at Frankrike-kampen (mandag) satt litt i kroppen. Det kunne se slik ut på noen områder, men jeg vet ikke helt. Vi fikk ryddet noe opp i pausen, og vi visste at et forsvar med 5-1 kunne passe mot Sverige. Men det var viktig ikke å satse på det for tidlig, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til NTB.

Om Edin sier han:

– Jeg har aldri sett henne så god på dette nivået, sier Hergeirsson.

Trening

De norske håndballjentene står med tre strake titler (EM, VM og OL) og fire EM-gull på rad. Spillet i dette mesterskapet varierer fortsatt voldsomt. Det er fra knallgodt til perioder med rett og slett begredelig.

Sverige er en av to nasjoner (Danmark i tillegg) som har slått Norge i EM på de seks siste utgavene (45 kamper).

Svenskene vant i 2010. Håpet levde en god stund også tirsdag, men som i resten av EM hittil: Norge avslutter ofte sterkere enn de andre selv med mye plunder på veien.

Torsdag blir rivaloppgjøret mot Danmark en mulighet for litt norsk trening. (NTB)