Sindre Buraas (med hvitt pannebånd) var ikke i nærheten av finaleplass på 5000 meter i natt. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

Slått ut på 5000 meteren

Langdistanseløperen Sindre Buraas endte på 14.-plass med 13.59,07 og var sjanseløs på finaleplass i kvalifiseringen på 5000 meter i VM onsdag.

Av Per-Kristian Eriksen

BEIJING: – Jeg var ikke god nok i dette løpet. Det var nok en litt dårlig dag. Jeg forsøkte å henge meg på hans som vant heatet mitt, Gebrhiwet fra Etiopia, men jeg klarte ikke helt å følge ham da han gikk framover i feltet. Jeg stivnet faktisk litt, og mot slutten ga jeg opp, sa Buraas til NTB.

Han lå langt bak i feltet hele veien og slapp hovedfeltet to runder før mål.

– Jeg hadde et bitte lite uhell to runder før mål og tapte en del fart, men det er ingen unnskyldning det heller, for jeg burde ikke ligget i den posisjonen da det skjedde, fortsatte han.

«Hurdalshingsten» som han ble kalt etter 13.-plassen i Moskva-VM for to år siden, undret seg over om opplegget hans i forkant av mesterskapet i Beijing ikke hadde vært godt nok; og at tidsforskjellen, den lange reisen og varmen i Beijing kunne ha påvirket ham negativt.

Rusletempo

Hagos Gebrhwet fra Etiopia vant det første heatet med 13.45,00. Det var de fem beste i heatet som gikk direkte videre. Løperne med de fem beste tidene blir også med i finalen.

Med Buraas på 14.-plass var alt håp ute allerede etter det første heatet han løp i. Han endte på 28.-plass til slutt og måtte ha løpt på 13.25,85 dersom han skulle ha gått videre på tid.

– Resultatmessig fikk jeg nok ut det jeg var god for i dag, og jeg er ikke så skuffet over at det ikke ble finale, men jeg er skuffet over at jeg endte så langt bak, forklarte han.

Buraas sa også at han hang greit med de første 3000-meterne.

– Jeg fulgte planen min og lå litt bak i feltet. Det var helt greit, men det gikk jo i joggetempo. Det var på de siste 2000 jeg kjente det buttet litt imot, fortsatte han.

Slapp og sliten

Før onsdagens løp hadde ikke Buraas vært i Beijing mer enn i fem dager. Det var kanskje litt lite.

– Jeg følte meg litt slapp og sliten. Oppvarmingen min var heller ikke spesielt bra. Jeg var ikke på hogget og ble satt litt ut av varmen her. Det er ingen unnskyldning, for det var likt for alle.

– Dersom jeg skulle ha hatt sjanse på en finaleplass burde jeg ha løpt i det andre heatet. Det hadde nok vært min sjanse. Løpsopplegget der hadde passet meg bedre, mente han.

Etiopieren Yomif Kejelcha vant heat to foran briten Mo Farah. De løp på 13.19,38 og 13.19,44. Farah, som er storfavoritt til å vinne gullet, snublet voldsomt i siste sving og holdt på å fallet, men etter fire-fem skritt helt «på tuppa», klarte han å ta seg inn igjen.

Nesten galt for Farah

Det holdt på å gå helt galt for britiske Mo Farah under forsøksheatet på 5000 meter, men storfavoritten klarte å holde seg på beina.

Farah vant 10.000 meter lørdag, og mange forventer at gjentar bedriften på den halve distansen. Men det kunne sagt stopp allerede i forsøksheatet for 32-åringen.

Ut på sisterunden ble han hindret, mistet balansen og gikk nesten over ende. Han klarte imidlertid å holde seg på beina og spurtet greit inn til avansement.

– Jeg snublet. Det var noen som nesten klarte å hekte meg. Jeg har et langt steg, så konkurrenter er ofte i beina mine. Sånn skjer, sa Farah etter nestenulykken.

Briten har vunnet 5000-meteren i de to siste verdensmesterskapene. I Beijing kan han bli den første herreutøveren til å klare bragden i tre strake VM.

– Det var godt å få forsøksheatet ut av verden. Det var nervepirrende, sa Farah.

Finalen på 5000 meter går lørdag. (NTB)