Slåsskamp på banen etter krangel om kneling under nasjonalsang i NFL

To spillere røk i tottene på hverandre før NFL-kampen var i gang.

 

Eric Reid og Malcolm Jenkins var en gang lagkamerater og gode venner. Søndag røk de i tottene på hverandre under myntkastet i NFL-kampen mellom Philadelphia Eagles og Carolina Panthers, skriver The Guardian.

Reid måtte holdes tilbake av medspillere da de to spillerne startet å krangle og knuffe. Kamphanene holdt det gående et godt stykke ut i kampen.

Bakgrunnen er protester der spillerne aksjonerer ved sette seg på ett kne under nasjonalsangen før kampene. Dette gjør de i protest mot politivold og rasisme.

Vinneren av slåsskampen søndag er, ifølge flere, ligaen og eierne av lagene fordi spillerne nå framstår splittet, skriver The Guardian.

For ligaen og eierne ser helst at kampene spilles uten protester.

– Spillerne hadde makt bak sine krav, sa en NFL-eier til ESPN i januar.

– Men vi visste at vi kunne bare sette oss tilbake og se dem implodere, sa han videre.

Det er denne riften vi så på banen søndag. For rift er det.

Særlig siden Reid var den første som støttet 49ers-spilleren Colin Kaepernick da han startet protesten, mens Jenkins har stått med en knyttet neve under nasjonalsangen i to år.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Meler egen kake

Reid mener Jenkins bare er ute etter å mele sin egen kake.

Det hele startet i 2016 da den svarte San Francisco 49ers-spilleren Colin Kaepernick gikk ned på ett kne under nasjonalsangen. Bakgrunnen var særlig politiets behandling av minoriteter. Flere spillere i National Football League (NFL) fulgte opp, til Donald Trumps store forargelse.

Her kneler Reid i kampen mot New York Giants 7. oktober.
Foto: NTB Scanpix
Her kneler Reid før kampen mot New York Giants 7. oktober. (FOTO: NTB SCANPIX)

Les også: Han satt seg på ett kne under nasjonalsangen – nå får han ikke jobb

100 millioner

Det finnes ingen regler i ligaen som sier at spillere skal stå under nasjonalsangen. Derimot oppfordrer reglene spillere til å stå under nasjonalsangen.

Knuffingen mellom de to tidligere lagkameratene Reid og Jenkins søndag kommer etter at spillerne i Players Coalition, som ledes av Jenkins, inngikk en avtale med ligaen og sjefen Roger Goodell, om å få en slutt på kneling under nasjonalsangen. Dette ved at ligaen donerer 100 millioner dollar til organisasjoner og saker som anses som viktige for afroamerikanere.

«Om de vil gjøre dette, vil dere da være mer komfortable med å ende demonstrasjoner?», skrev Jenkins i en SMS til de andre spillerne.

Reid og flere med han så det hele som en betaling for å holde munn og tekkes sponsorer og Donald Trump som har gått i strupen på spillere som aksjonerer.

Etter forslaget truet både Reid og flere med å trekke seg fra hele Players Coalition.

–  Han var korrupt hele veien. Han visste hva han gjorde helt fra starten. Hans mål var å selge oss, og det gjorde han, sa Reid om Jenkins etter kampen søndag.

–  Jeg mener Malcolm (Jenkins) kapitaliserer på situasjonen. Han ble med i bevegelsen som Colin startet, bare for å finansiere sin egen organisasjon. Det er feigt, fortsatte Reid.

Les også: Kanye West møtte Trump: – Donald Trump reddet verden, han reddet planeten

– Ny-kolonialist

Reid sparte ikke på kruttet:

–  Jeg mener han er en ny-kolonialist, som har latt seg kjøpe, sa Reid videre om Jenkins.

Tidligere har Reid kalt Players Coalition for en «underavdeling av NFL».

Det er liten tvil om hvor Eagles' sympatier ligger. Det er tradisjon at vinnerne av Superbowl møter presidenten i Det hvite hus.

Hos Philadelphia Eagles, som vant forrige sesong, var det kun ti spillere av godt over 50 som takket ja til å møte Donald Trump i Det hvite hus. Da avlyste likesågodt Trump hele greia.

Søndag var første gang Jenkins og Reid møttes etter at vennskapet surnet.

Les også: «Å besøke Det hvite hus var en stor ære før du dukket opp!»