Vintersport

Johannes Høsflot Klæbo ustoppelig: Åttende NM-gull

Johannes Høsflot Klæbo (27) virker utilnærmelig for tiden og gikk inn til klar seier på 10-kilometeren i klassisk stil i ski-NM del 2 fredag.

Dette var Klæbos åttende NM-gull. Tre av dem er kommet i lagsprint.

Klæbo la seg drøye tre sekunder bak den da ledende Erik Valnes på passeringspunktet etter 1,5 kilometer. 1,7 kilometer senere hadde Klæbo snudd til fire sekunder til sin fordel.

Etter 6,6 kilometer lå Klæbo 1,2 sekunder foran Valnes. Klæbo hadde økt til 10,3 sekunder på Valnes etter 8,3 kilometer. Der avgjorde trønderen løpet.

I mål var han 12,6 sekunder foran Valnes.

Valnes gikk et praktløp, men også han fikk merke tempoet mot slutten. Det samme gjorde Klæbo. Han greit godt på nesen på de siste kilometerne rundt på Birkebeineren stadion på toppen av Lillehammer.

Tungt

Etter løpet snakket Klæbo med Valnes om hvor tungt løpet var på det klassiske påskeføret på våt snø i strålende solskinn.

– Jeg tenker mest på hvor forferdelig tungt det blir med fem mil i morgen (lørdag), sa Klæbo til NRK.

I likhet med Valnes var Klæbo sjeldent preget etter 10-kilometeren. Begge er påmeldt lørdagens femmil.

Suveren

Klæbo ledet verdenscupen før han ble syk og måtte stå over Tour de Ski. Etter at han kom tilbake fra influensasykdommen har formen vært formidabel, og han har nærmest vunnet det som har vært av verdenscuprenn.

Eirik Sverdrup Augdal gikk inn til bronsemedalje. Han ble slått med 33,5 sekunder av Klæbo. 4.-plassen gikk til Jonas Vika.

Skiskytteren Gro Njølstad Randby detonerte en kjempebombe da hun tok sølv på 5 kilometer klassisk bak Heidi Weng.

– Jeg tror ikke helt jeg har skjønt dette. Det var dritmorsomt og nervepirrende. Jeg har sittet med høy puls i halvannen time nå. Helt rått at jeg slår så mange gode løpere. Samtidig har jeg nok vært heldig med forholdene, sa Randby til NRK.

Lørdag er det som nevnt femmil på programmet under NM i Lillehammer. Kvinnene skal gå tremil der blant annet Therese Johaug har varslet sitt comeback


Mer fra Dagsavisen