Vintersport

«Målløs» Tefre overrasket alle: – Trodde folk køddet med meg

Førde-løper Gjøran Tefre gikk til topps i 10 kilometer fri teknikk under langrenns-NM på Beitostølen. Etterpå var både han og folk rundt ham forbauset.

Han slo Magne Haga med 14,2 sekunder etter en utrolig avslutning. Martin Kirkeberg Mørk tok bronsen.

29 år gamle Tefre er egentlig mest kjent som sprinter. Det er den øvelsen han har representert Norge klart flest ganger i verdenscupen.

– Jeg har alltid hatt en plan om å ta NM-gull på distanse og har følt at det er der jeg har hatt størst potensial. I dag fikk jeg til et perfekt skirenn og gikk mitt livs løp. Dette betyr masse for meg. Jeg er veldig stolt, sa Tefre til NTB i pressesonen.

Der sto han med blanke øyne.

– Du er litt rørt?

– Mest paff egentlig. Jeg har drømt om dette i mange, mange år og nå skjedde det.

Våknet med tro

Tefre har vært i god form en god stund, og han visste da han våknet at han kom til å gå et sterkt renn i de tradisjonelle løypene på en av Norges mest kjente skiarenaer.

– Jeg har vært i veldig god form i det siste. Jeg var aldri i tvil om at det skulle gå bra, selv om man ikke skal gå rundt å tro at man vinner.

Da han fortsatt ikke hadde fått melkesyre med to kilometer igjen, skjønte han hvor det bar hen. Da endte det opp med det han kalte for sitt livs skirenn.

– Jeg har aldri gått så kontrollert fort og hatt en så god avslutningen. Jeg traff perfekt på gjennomføringen, og sett i ettertid hadde jeg full kontroll på seieren. Det er ganske sykt, sa Tefre til NTB.

Kunne ha gitt seg

29-åringen har vært med lenge. Det er nesten slik at seieren på Beito var for lang og tro tjeneste i skisporet.

– Det tar tid å bli god, og jeg er glad jeg ikke ga meg.

– For det kunne du ha gjort?

– Jeg var veldig nær å gi meg da jeg fikk en skulderskade for et par år siden. Men jeg har alltid visst at jeg ikke har fått ut det jeg har vært god for, og i dag er jeg glad for at jeg ikke har gitt meg. Dette var gøy. Jeg trodde egentlig folk køddet med meg der ute da jeg gikk for gull, sa han.

De tre skiskytterne Johan-Olav Botn, Einar Hedegart og Sindre Fjellheim Jorde toppet lenge resultatlista på det relativt tunge føret, men ble passert etter hvert.

Ingen av de mannlige landslagsløperne var å se på start. Det skyldes først og fremst at de deltok i verdenscupen i USA sist helg og kom sent tilbake til Norge. Noen sliter også med skader og sykdom.

Fredag er det klassisk sprint på programmet under NM-dagene på Beitostølen.Mer fra Dagsavisen