Vintersport

Kjelsås-løper overrasket alle i ski-NM: – Det har vært skikkelig tøft

Sofie Nordsveen Hustad (27) gikk inn til et sterkt gull på 10 kilometer i langrenns-NM. Helene Marie Fossesholm tok sine første stavtak i konkurranse på ett år.

Deretter fulgte et stygt armbrudd. Torsdag ble 27-åringen belønnet med NM-gull for å ha holdt ut. Kjelsås-løperen, opprinnelig fra Leirsund på Romerike, suste inn til en svært overraskende seier på 10-kilometeren på Beitostølen.

– Jeg er veldig sjokkert! Jeg har alltid troen når jeg starter og har hatt en god sesong, men jeg vet ikke om jeg hadde gull i pannebrasken, gliste norgesmesteren til NTB.

Bak det sprudlende smilet og det hun selv kalte «en helt sjuk» opplevelse, ligger det en forhistorie med mye motgang. På hver side av den tøffe perioden befinner det seg imidlertid en gullmedalje.

I 2015 ble Hustad juniorverdensmester i Kasakhstan. Bak seg på seierspallen den minneverdige februardagen hadde hun for øvrig tyske Victoria Carl og svenske Ebba Andersson.

I samme mesterskap tok Hustad også stafettgull sammen med de daværende klubbvenninnene Tiril og Lotta Udnes Weng. Pilene pekte rett til himmels for kjempetalentet.

Det skulle ikke vare lenge.

Sykdom og armbrudd

Etter VM-suksessen i Almaty fulgte sykdomsproblemer, blant annet i form av kyssesyken. Kroppen var ikke mottakelig for trening og satsingen måtte settes på pause.

Deretter gikk det flere år før Hustad igjen kunne sette fart på treningsdosene. Veien tilbake til toppen var da lang.

– Jeg har alltid hatt troen på at jeg skulle klare å komme tilbake, men det var en treårsperiode der det så bekmørkt ut. Da var det bare jeg og mine nærmeste som hadde troen, sier hun til NTB.

I 2021 kom neste smell. Som følge av et fall på rulleski pådro hun seg brudd i armen på flere steder.

– Den sesongen hadde jeg operert inn skruer som klemte på armen, sier Hustad, som fikk nok en vinter mer eller mindre spolert.

Siden fallet har hun møysommelig jobbet seg tilbake.

– Det har vært skikkelig tøft, men jeg føler at jeg har kommet tilbake enda sterkere etter å ha jobbet meg gjennom tunge tider. Man må bare ikke gi seg, smiler 27-åringen.

Feiret med rosinboller

Torsdag var det definitivt verdt å ha holdt ut all motgangen. Nå peker alle piler igjen riktig vei. Det gir grunn til å drømme.

Hustad har så langt bare gått ett verdenscuprenn. Debuten kom i Holmenkollen i mars 2015, da hun ble nummer 46 på tremila. Nå er det grunn til å håpe på mer av den sorten.

Hun hadde en 8.-plass som beste plassering i NM før torsdagens renn på Beitostølen. Der knuste hun konkurrentene.

Feiringen av sjokkgullet på Beitostølen sammen med Kjelsås-venninnen Nora Sanness blir nøktern.

– Det blir nok å kjøpe noen rosinboller. Bollene fra Joker-butikken på Ryfoss (nær Beitostølen) er ti av ti, gliste norgesmesteren.

Mer fra Dagsavisen