Vintersport

McGrath om kompisens VM-forfall: – Kjenner allerede på savnet

Atle Lie McGrath har fått en ny tilværelse uten blindtarmopererte Lucas Braathen rundt seg. Tirsdag debuterer han i alpin-VM som gullkandidat.

Det skjer en uke etter at kameraten ble behandlet for akutt blindtarmsbetennelse. Braathen mister en rekke VM-renn, men kanskje rekker han slalåmen på mesterskapets siste dag (19. februar).

Fraværet er uvant for McGrath. Han har hatt Braathen tett på seg siden barndommen, og sammen har de delt på opp- og nedturer i alpinbakken.

– Det er kjipt. Jeg og Lucas skulle gjennom et tøft program (i VM) og stå i det sammen. Savnet kjenner jeg allerede på. Nå bor jeg på alenerom, og det er ikke helt det samme uten ham, sier 22-åringen til NTB.

Dårlig timing

Han forteller at Braathen kom på samling med stadig verre magesmerter.

– Dagen etter dukket han ikke opp på trening. Vi hadde ikke hørt noe, men senere fikk vi vite at han var på sykehus og hadde blitt operert. Jeg følte meg skikkelig dritt i flere dager etterpå.

McGrath hadde vondt av kompisen, men en lang og god prat hjalp på.

– Jeg skjønner at han ikke kunne gjort noe med det. Det er sånt som skjer. Timingen er bare møkk.

For to år siden måtte både McGrath og Braathen se VM på TV. De skulle dit som debutanter, men få uker i forkant ødela begge venstrekneet. Skadene kom i ett og samme renn.

Medalje på første forsøk?

Opptreningen hadde de naturligvis sammen. McGrath mener den tiden setter det meste i perspektiv.

– I forrige VM satt vi begge to i NRKs studio og var «kommentatorer». Det med Lucas kunne vært verre. Dette er en to ukers greie, og forhåpentlig rekker han slalåmen i VM.

– Tror du han greier det?

– Er det en som får det til, er det ham. Kjøringen kommer det ikke til å stå noe på. Det er det fysiske som er spørsmålet. Tåler magen og buken trykket? Mentalt kommer det heller ikke til å være noen begrensninger, svarer McGrath.

Flere alpinkjennere har pekt på bærumsgutten som en mulig vinner av tirsdagens superkombinasjon i franske Courchevel. Han er en av de bedre teknikerne i feltet og har gode fartsegenskaper.

– Jeg har hørt mye, og Kjetil-André Aamodt melder meg som en gullkandidat. Jeg vet at hvis jeg leverer sterk kjøring, er jeg absolutt oppe der og kjemper om medaljer. Jeg forventer av meg selv at jeg mentalt og teknisk skal være på riktig sted til å levere det, men å forvente medalje er noe annet.

VM-kombien starter med super-G 11.00, mens slalåmen kjøres fra 14.30.

Mer fra Dagsavisen