Vintersport

Disse vant Marcialonga

Det ble norsk dobbeltseier i kvinneklassen, mens Emil Persson igjen var sterkest blant gutta i den 70km lange italienske klassikeren.

Svenske Emil Persson viste igjen at han er vinterens store langløpskonge da han vant sin sjette strake seier i Ski Classics på rad. Dette var femtiende gang rennet ble arrangert.

Mer overraskende var det at evigunge Tord Asle Gjerdalen fulgte nærmest, bare et drøyt sekund bak. En av favorittene, Andreas Nygaard tok tredjeplassen i søndagens renn.

Går perfekt taktisk

- Emil er den klart beste av oss og går fantastisk taktisk. Men det skal være mulig å slå ham, sier Tord Asle Gjerdalen til NRK. Han var veldig fornøyd med sin andreplass, hans beste plassering denne vinteren. Veteranen som tok VM-bronse på femmila i Oslo i 2011, fyller 40 år i høst. Tidligere har han tre seire i Marcialonga.

Han hadde raskeste tid av samtlige i den siste klatringen opp til mål.

- Det viser at jeg har lykkes med å prikke formen, sier han.

146 høydemeter skulle forseres på de siste 2,2 kilometerne. Det var Morten Eide Pedersen som kom først gjennom den trange tunnelen og tok føringen. Persson lå tett på bakskiene til Pedersen opp bakken der innspurten er litt endret fra tidligere.

Emil Persson takket gode lagkamerater for hjelpen underveis. Svensken rykket fra feltet på de siste metrene.

- Dere får sendte flere nordmenn for å ta meg, gliste han etter løpet.

Marcialonga er vinterens høydepunkt for tusener av skiløpere. Forholdene søndag var perfekte med omlag ti minusgrader ved start.

Petter Northug hadde en ambisjon om å bli blant de 20 beste og hang med hovedfeltet helt til den siste bakken begynte. Men opp den siste kilometeren tapte han et minutt og kom inn til 38. plass med Anders Aukland rett bak seg.

Emil Persson (i midten) tok seieren foran Tord Asle Gjerdalen (t.v.) og Andreas Nygård i det 70 kilometer lange langløpet Marcialonga søndag.

Dobbelt norsk

Magni Smedås (27) stakk fra Anikken Gjerde Alnes mot slutten og sørget for dobbelt norsk i kvinneklassen.

Seieren er Smedås’ første i denne langløpscupen. Løperen fra Dalsbygda er bare den tredje norske kvinnen som vinner Marcialonga, etter Hilde Gjermundshaug Pedersen (2007 og 2009) og Kari Vikhagen Gjeitnes (2020).

Smedås stakk Alnes de siste kilometerne og vant med drøye minuttet. Ida Dahl ledet Ski Classics sammenlagt, men fikk problemer. Hun har nylig hatt korona.

– Dette var kjempegøy. Jeg følte meg veldig pigg i dag og hadde gode ski. Plutselig var det bare meg og Anikken, og da var det bare å ligge foran der og spare seg til bakken. Da visste jeg at jeg hadde god sjanse, sa Smedås til NRK.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Ski Classics Marcialonga, 70km klassisk med målgang i Cavalese søndag:

Menn:

1. Emil Persson, Sverige 2.48,57, 2. Tord Asle Gjerdalen, Norge 1,0 sek. bak, 3. Andreas Nygaard,m Norge 2,1 sek. bak, 4. Morten Eide Pedersen, Norge 2,3, 5. Herman Paus, Norge 4,0, 6. Amund Riege, Norge, 7,5, 7. Johannes Eklöf, Sverige, 15,2, 8. Thomas Bing, Tyskland, 17,0, 9. Stian Hoelgaard, Norge, 17,9, 10. Axel Jutterström, Sverige, 20,1.

Kvinner:

1. Magni Smedås, Norge 3.14,00, 2. Anniken Gjerde Alnes 1.05,6 min bak, 3. Jenny Larsson, Sverige, 2.04,4 bak, 4. Ida Dahl, Sverige, 3.24,7, 5. Linn Sömskar, Sverige, 3.40,0, 6. Kati Roivas, Finland, 4.17,5, 7. Ida Palmberg, Sverige, 5.57,7, 8. Anna Jönsson Haag, Sverige, 6.01,1, 9. Karolina Hedenström, Sverige, 6.48,4, 10. Noora Kivikko, Finland, 7.13,4.Nyeste fra Dagsavisen.no: