Vintersport

Norge med klar stafettseier i Kontiolahti: – En taktisk genistrek

Norge kastet om på laget og vant skiskytterstafetten i verdenscupen i Kontiolahti foran Tyskland. For favorittene fra Sverige ble det en tung dag.

Det norske laget med Vetle Sjåstad Christiansen, Sturla Holm Lægreid, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø var med i tetkampen hele veien. Stafetten ble avgjort da Thingnes Bø utkonkurrerte tyske Roman Rees på ankeretappen.

Stryningen trengte ett ekstraskudd på liggende skyting, men farten i sporet var så god at han vant overlegent.

– Jeg blir like imponert hver gang. Det ser lett ut, kommenterte Tarjei Bø overfor TV 2 om lillebroren.

Taktikk

Tyskland ble nummer to og Frankrike nummer tre. Norge hadde endret på sin «normale» startrekkefølge og startet med Christiansen på første etappe. Det kan ha vært med på å avgjøre stafetten, mente Tarjei Bø.

– Vi må endre litt på laget innimellom. Ingen skal vite hvilket lag vi stiller med, og da blir det vanskelig for konkurrentene å sette sine utøvere opp mot våre.

– Jeg tror det var en taktisk genistrek fra oss. Og vi har jo egentlig så bra lag at alle kan gå alle etappene, smilte ringreven Bø selvsikkert.

Christiansen, som normalt er ankermann for Norge, måtte vedgå at det var annerledes å åpne stafetten.

– Det var uvant å gå med så mange nasjoner. Jeg er vant til å skyte mot to eller tre andre. Det er vanskeligere å vinne en førsteetappe. Men det var artig, sa han til TV 2.

Spenning

Christiansen klarte seg uten ekstraskudd på liggende skyting, men måtte bruke ett på den stående. Dermed havnet han et stykke bak ledende Frankrike, men han tok inn forspranget med en forrykende sisterunde og vekslet i tet.

Lægreid trøblet mer på skytebanen. Han hadde ladekluss på liggende, og på stående ble det ordentlig spennende da han måtte bruke alle tre ekstraskuddene. Lægreid klarte akkurat å unngå strafferunde, og han vekslet omtrent likt med Tyskland.

Tarjei Bø gikk en solid tredjeetappe og sørget for at Norge holdt seg i tetkampen. Han brukte et ekstraskudd på stående skyting, men gikk fort på sisterunden og vekslet likt med tyske Benedikt Doll og 23,7 sekunder foran Frankrikes Emilien Jacquelin. Det ga broren Johannes et godt utgangspunkt.

Skiskytterkvinnene imponerte i Finland: – Helt vanvittig

Ingrid Tandrevold på ankeretappen gikk Norge inn til tredjeplass på kvinnenes skiskytterstafett i finske Kontiolahti. Favorittene Sverige vant.

Det norske laget unngikk strafferunder, men brukte tre ekstraskudd og endte et stykke bak det sterke svenske laget med Linn Persson, Anna Magnusson og søstrene Hanna og Elvira Öberg.

Landmark tapte duellen mot tyske Denise Hermann-Wick på siste etappen. Tyskland var 28,1 sekunder bak Sverige.

– Det er helt vanvittig. Dette er bedre enn forventet. Vi håpet på topp tre, og det fikk vi, sa tidligere skiskytterstjerne Ole Einar Bjørndalen, nå TV 2-ekspert.

– Det var en bra stafett. Tre ekstraskudd er ikke galt, men jeg er irritert på meg selv på sisterunden, for jeg trodde ikke at det skulle gå en gang. Jeg er derimot stolt av de andre jentene. Jeg var litt irritert i fem minutter – så gikk det over, sa Tandrevold

– Morsomt

Karoline Knotten på første etappe brukte ett ekstraskudd på liggende. Vingrom-løperen var offensiv på midtrunden og gikk inn som nummer to. Hun traff alle blinkene og forsvarte plasseringen bak tyske Anna Weidel.

– Vi skulle være offensive, og det var lov med ett ekstraskudd. Jeg tror dette blir bra. Jeg er fornøyd, morsomt å være litt mer på hugget og godt at sisterunden gikk så bra, sa Knotten til TV 2.

Ida Lien fikk noen leie bom på 15-kilometeren onsdag, men hun var feilfri på liggende og hadde bare Anna Magnusson foran ut på midtrunden.

Det hadde derimot tetnet seg til, og det var åtte lag innenfor åtte sekunder inntil stående skyting. Der snudde det, og Italia var plutselig i tet foran Frankrike.

– Jeg er greit fornøyd. Bra på ligg og ett ekstraskudd på stående. Fornøyd med å bruke bare ett ekstraskudd.

Femsteinevik imponerte

Ragnhild Femsteinevik leverte en glimrende etappe og tok Norge tilbake til annenplassen. Hun hadde 22 sekunder opp til Sverige. Hanna Öberg for Sverige forsøkte å rykke ifra, men med feilfri skyting på både liggende og stående hadde Femsteinevik beholdt avstanden til rundt 22 sekunder.

– Jeg er mest lettet. Jeg har vært stresset og nervøs, og det var deilig å få ned blinkene, sa Femsteinevik etter sin kanonetappe.


Nyeste fra Dagsavisen.no: