vintersport

Kristoffersen om OL-deltakelse: – Som å slå kron eller mynt

Koronaviruset skaper nervøsitet hos OL-utøverne før avreise. Henrik Kristoffersen blir overrasket om ikke en norsk utøver mister muligheten til å delta.

Henrik Kristoffersen i tirsdagens renn i Schladming. Det ble 4.-plass. Neste renn for nordmannen er i OL. Foto: Giovanni Auletta / AP / NTB

Alpinisten er hjemme i Salzburg i Østerrike og svarte på spørsmål fra den norske pressen digitalt en drøy halvtime før nyheten om at langrennsløperne Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå har testet positivt.

– Hvis det ikke er en OL-utøver som ikke får dra på grunn av smitte i den norske troppen, er det sannsynligvis en større prestasjon enn at Jesus gikk på vannet, sa Kristoffersen på spørsmål fra Aftenposten om smittesituasjonen.

– Det er utrolig vanskelig. Jeg tror veldig mange idrettsutøvere har det sånn at det ikke er praktisk mulig å ta flere forholdsregler eller gjøre mer enn man gjør nå. Da er det som å slå kron og mynt. Det blir som det blir, sa Kristoffersen.

Utfordringen er koronareglene i Kina. Det kreves negative tester minst fem dager før avreise. Deretter må man ha to negative PCR-tester som er tatt de siste 96 timene før man går på flyet.

Går ikke i butikken

I Skiforbundet jobbes det hardt for å se på senere avganger i regi av Den internasjonale olympiske komité (IOC). Det vurderes både rutefly og fly i regi av IOC fra andre destinasjoner i Europa.

Kristoffersen selv gjør det han kan for å unngå en positiv test.

– Tonje (Barkenes, samboer) har ikke hatt lov til å jobbe mens jeg har vært her. Vi har spist frokost på rommet så å si hver dag. Buffet på hoteller er helt uaktuelt. Jeg gjør dessverre ingen bilder eller autografer. Det er så stor risiko. Jeg er ikke sosial på noen som helst måte.

– Jeg tror ikke jeg har vært i butikken siden jul, la Kristoffersen til.

– Jeg får ikke gjort mer enn jeg gjør nå. Det er faktisk ikke mulig.

Reiser senere

Sikker er han likevel ikke.

– Jeg er like nervøs hver dag når man tar antigentest eller PCR-test og venter på det resultatet.

Kristoffersen reiser ikke med noen av flyene som er satt opp av Olympiatoppen 27. og 31. januar. Han reiser senere med blant andre Sebastian Foss Solevåg fra Zürich 4. februar, opplyste Kristoffersen under pressemøtet.

Første OL-konkurranse for Kristoffersen er 13. februar. Da er det storslalåm på programmet.