vintersport

22 nye utøvere klare for Beijing-OL – disse reiser til OL for Norge

Olympiatoppen kompletterte tirsdag den norske troppen til de kommende vinterlekene i Beijing. Rundt Daniel-André Tande råder noe usikkerhet.

Aleksander Aamodt Kilde ble tirsdag tatt ut til Beijing-OL. Foto: Gabriele Facciotti / AP / NTB

Den norske troppen besto fra før av 59 utøvere. Torsdag ble den utvidet med i hovedsak skihoppere og alpinister. Uttaket inneholdt få store overraskelser.

– Til OL i Beijing har vi en variert tropp med både erfarne utøvere og noen utøvere som ikke har deltatt i OL tidligere. Jeg er trygg på at alle disse utøverne har forutsetninger for å prestere sitt aller beste og at de innehar det prestasjonsnivået som forventes i OL, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

I den olympiske hoppbakken i Beijing seiler formsterke Marius Lindvik og Halvor Egner Granerud opp som de heteste norske medaljekandidatene.

Tande virussmittet

Kort tid før tirsdagens uttak ble offentliggjort, kom nyheten om at Daniel-André Tande er smittet av koronaviruset. I hvilken grad det skaper trøbbel for Kongsberg-guttens deltakelse i lekene er inntil videre usikkert.

Landslagssjef Alexander Stöckl sier til NTB at han er forberedt på at flere hoppere kan komme til å teste positivt i dagene som kommer.

– Ja, det kan jo skje, sier landslagssjefen.

Det kan i så fall få konsekvenser. Regelverket sier at dersom en utøver har testet positivt for covid-19 under 30 dager før avreise, kreves det to negative PCR-tester med minimum 24 timers mellomrom. Disse to testene må sendes inn for bekreftelse senest åtte dager før avreise, og i tillegg må man ha to negative PCR-tester under 96 og 72 timer før avreise.

Den norske hopptroppen reiser etter planen til Kina 31. januar.

– Vi må nå følge de prosedyrene som gjelder for OL-deltakelse, og dette er likt for alle. Jeg kan ikke se inn i glasskulen og si om dette vil gå eller ikke, sier Olympiatoppens sjeflege for OL, Aasne Fenne Hoksrud.

– Det er ikke så mye vi får gjort, annet enn å gjennomføre isolasjonen, teste hyppig etter det, og krysse fingrene for at viruset er ute av kroppen i tide. Samtidig må vi tenke plan B, enten det innebærer senere avreise eller en løsning med en reserve, utdyper hun.

32 medaljer er målet

Aleksander Aamodt Kilde står i spissen for en norsk alpintropp med flere medaljekandidater. Henrik Kristoffersen og Sebastian Foss Solevåg er to av de øvrige som har vist solid form den siste tiden.

Kilde har vunnet fem fartsrenn så langt denne vinteren og blir mannen å slå både i utfor og super-G under OL. Han står uten medaljer fra VM og OL før vinterlekene starter.

Målsetningen for OL i Beijing er 32 medaljer, to flere enn målet i Pyeongchang 2018.

– Vi har satt et offensivt mål i samarbeid med idrettene, som vi mener løfter oss. Vi tar ingenting for gitt, og hver enkelt medalje må vinnes, sier toppidrettssjef Øvrebø.

Sandbech inne

Den siste plassen i snowboardtroppen ble også tildelt tirsdag. Den gikk som ventet til Ståle Sandbech.

Veteranen sikret Norge en ny kvoteplass da han ble nummer to i slopestyle-konkurransen under verdenscupen i sveitsiske Laax sist helg.

Den siste plassen i snowboardtroppen ble også tildelt tirsdag. Den gikk som ventet til Ståle Sandbech.

---

Slik blir den norske OL-troppen til vinterlekene i Kina, i alt 81 utøvere:

Alpint (12):

Mina Fürst Holtmann (Bærum), Maria Therese Tviberg (Geilo), Ragnhild Mowinckel (Rival), Thea Stjernesund (Hakadal), Sebastian Foss Solevåg (Spjelkavik), Timon Haugan (Oppdal), Henrik Kristoffersen (Rælingen), Lucas Braathen (Bærum), Aleksander Aamodt Kilde (Lommedalen), Adrian Smiseth Sejersted (Stabæk), Rasmus Windingstad (Bærum), Atle Lie McGrath (Bærum).

Curling, menn (5):

Menn: Markus Høiberg (Oppdal), Magnus Nedregotten (Lillehammer), Torger Nergård (Snarøen), Magnus Vågberg (Oppdal), Steffen Walstad (Oppdal).

Curling, mixed double (2):

Magnus Nedregotten (Lillehammer), Kristin Moen Skaslien (Lillehammer).

Friski (6):

Ferdinand Dahl (Ingierkollen Rustad), Sandra Eie (Bærum), Johanne Killi (Dombås), Christian Nummedal (Hakadal), Birk Ruud (Bærum), Tormod Frostad (Bærum).

Hopp (8):

Silje Opseth (Holeværingen), Anna Odine Strøm (Alta), Thea Minyan Bjørseth (Lensbygda), Johann André Forfang (Tromsø), Halvor Egner Granerud (Asker), Robert Johansson (Søre Ål), Marius Lindvik (Rælingen), Daniel-André Tande (Kongsberg).

Kombinert (5):

Espen Andersen (Lommedalen), Espen Bjørnstad (Byaasen), Jørgen Graabak (Byåsen), Jens Lurås Oftebro (Jardar), Jarl Magnus Riiber (Heming).

Langrenn (16):

Maiken Caspersen Falla (Strandbygda), Helene Marie Fossesholm (Eiker), Hans Christer Holund (Lyn), Emil Iversen (Varden Meråker), Therese Johaug (Nansen), Johannes Høsflot Klæbo (Byåsen), Simen Hegstad Krüger (Lyn), Håvard Solås Taugbøl (Lillehammer), Erik Valnes (Bardufoss og Omegn), Heidi Weng (BUL), Lotta Udnes Weng (Nes), Tiril Udnes Weng (Nes), Pål Golberg (Gol), Anne Kjersti Kalvå (Lundamo), Mathilde Myhrvold (Vind), Sjur Røthe (Voss).

Skiskyting (12):

Johannes Thingnes Bø (Markane), Tarjei Bø (Markane), Vetle Sjåstad Christiansen (Geilo), Tiril Eckhoff (Fossum), Ida Lien (Simostranda), Sturla Holm Lægreid (Bærum), Marte Olsbu Røiseland (Froland), Filip Fjeld Andersen (Geilo), Sivert Guttorm Bakken (Vingrom), Emilie Ågheim Kalkenberg (Skongseng), Karoline Offigstad Knotten (Vingrom), Ingrid Landmark Tandrevold (Fossum).

Skøyter (12):

Marit Fjellanger Bøhm (Stavanger Sandnes), Allan Dahl Johansson (Aktiv), Hallgeir Engebråten (Nord-Odal), Sofie Karoline Haugen (Sandefjord), Peder Kongshaug (Stavanger Sandnes), Håvard Holmefjord Lorentzen (Fana), Bjørn Magnussen (Falken), Sverre Lunde Pedersen (Fana), Kristian Gamme Ulekleiv (Gjøvik), Ragne Wiklund (Aktiv), Martine Ripsrud (Stange), Julie Nistad Samsonsen (Fana).

Snowboard (4):

Marcus Kleveland (Dombås), Mons Røisland (Bærum), Hanne Eilertsen (Bærum), Ståle Sandbech (Bærum).

---