Ski

Granerud på 16.-plass i sesongavslutningen – gliste med krystallkula

Halvor Egner Granerud fikk tøff kamp i skiflygingsbakken i Planica og ble nummer 16 søndag. Men etterpå kunne han smile tilfreds med verdenscupkula i hendene.

Halvor Egner Granerud og landslagssjef Alexander Stöckl har all grunn til å være fornøyde med sesongen. Foto: AP / NTB

Etter det siste rennet i 24-åringens fantomsesong fikk han overlevert det synlige beviset på at han har vært verdens beste skihopper denne vinteren.

Granerud har radet opp elleve individuelle seirer og dermed tangert Roar Ljøkelsøys norske herrerekord i løpet av bare én sesong. I skiflygings-VM ble det sølv individuelt.

Hoppuka endte med en liten nedtur i form av 4.-plass sammenlagt og ski-VM ble ødelagt av koronasykdom, men flere ganger har Granerud vist at han kan reise seg mesterlig etter skuffelser.

Det lover også godt for framtiden.

Beskjeden avslutning

Søndag var han ordentlig med på å prege avslutningsrennet i Planica i første omgang, men klarte ikke å følge opp i finalen. Fra 239 meter slo han av 35 meter i annen omgang, og da ble også plasseringen beskjeden.

– Det er så nært. Jeg antar at det er det samme som har skjedd tidligere i helgen, at det blir litt mye press på kneet og at jeg får litt for mye rotasjon. Det er små marginer og lite som skiller gode hopp og sånne hopp, sa Granerud til NRK.

Han klarte ikke å være frustrert, ettersom han gledet seg til å ta imot verdenscupkula.

– Det er det dårlige hoppet jeg har vært minst forbanna over. Det er litt kjipt, men ikke så farlig. Jeg er fornøyd med dagen. Vi vinner også nasjonscupen, og det er en god dag, sa han.

Etter å ha mottatt kula, varslet Granerud at han vil plassere den på stuebordet hjemme der han bor med samboeren Karoline Nilsen.

– Jeg tror vi starter på stuebordet, og så får vi se hvordan det utvikler seg. Jeg får sikkert beskjed om at den står i veien ganske fort.

Glad landslagssjef

Landslagssjef Alexander Stöckl var storfornøyd med sin elev og med at Norge vant både verdenscupen og nasjonscupen sammenlagt.

– Nå gleder jeg meg til å komme ned på sletta og feire de to kulene. Det har vært en veldig krevende sesong med en stor innsats av alle som har vært med på tur, sa Stöckl.

Hans nøkkelmann Granerud samlet hele 1572 verdenscuppoeng totalt og vant totalcupen med 382 poengs margin ned til tyskeren Markus Eisenbichler.

– Det har vært en kjempeprestasjon av Halvor hele sesongen, egentlig. Og vi er kjempefornøyde med å vinne begge kulene, sa landslagssjefen.

Geiger-seier

Tyskeren Karl Geiger vant søndagens renn etter hopp på 231 og 232,5 meter. Det skilte 6,9 poeng ned til japaneren Ryoyu Kobayashi, som feilet med bare 217 meter i finaleomgangen og mistet sin solide ledelse.

Eisenbichler tok 3.-plassen.

Johann André Forfang hoppet seg opp i finaleomgangen og ble nummer åtte etter et flott svev på 234,5 meter. Robert Johansson fikk bare opp 222 meter i annen omgang, og falt dermed én plassering til 9.-plassen.

Marius Lindvik valgte å stå over søndagens konkurranse.