Ski

Johansson nummer fem i Planica: – Ikke helt maks

Robert Johansson ble igjen Norges beste hopper i skiflygingsbakken i Planica. Han endte på 5.-plass etter at finaleomgangen ble avlyst.

Seieren gikk til tyske Karl Geiger. Han hoppet 232 meter og slo torsdagens vinner Ryoyu Kobayashi fra Japan med 9,6 poeng. Vindforholdene tvang juryen til å la det bare bli med én omgang i Planica.

Johansson landet på 225 meter og var klart best av de norske. Han endte 18,5 poeng bak Geiger. Dagen før havnet Søre Ål-hopperen på 7.-plass.

Neste nordmann på resultatlista ble Johann André Forfang. Tromsøværingen hoppet 237,5 meter, men hadde ikke en gunstig landing. Dermed ble han nummer 13.

– Det var ikke helt maks i dag. Alt i alt er jeg fornøyd med dagen, men ikke helt perfekt, oppsummerte landslagstrener Aleksander Stöckl overfor NRK.

Tande-gest

Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud hevet prestasjonsnivået betraktelig dagen etter at han ble nest sist i torsdagens renn. Svevet på 221,5 meter holdt til en 18.-plass.

Vinterens suverent beste hopper hadde litt vel mye rotasjon i hoppet. Etterpå sendte Granerud en hilsen til Daniel-André Tande via TV-skjermen. Lagkameraten falt torsdag stygt i prøveomgangen og er innlagt på universitetssykehuset i Ljubljana.

– I dag føler jeg at jeg hoppet for ham. Jeg har tenkt mye på ham, for jeg er glad i gutten, sa Granerud til NRK etter rennet.

24-åringen får søndag en siste sjanse til å ta sin tolvte verdenscupseier for sesongen. I så fall vil han alene toppe den norske adelskalenderen over antall norske seirer på herresiden. I dag deler han førsteplassen med Roar Ljøkelsøy.

Rennene i Planica er Graneruds første siden han testet positivt på koronaviruset under VM i Oberstdorf.

Marius Lindvik ble nummer 33 etter et svev på 215,5 meter i fredagens konkurranse, mens Benjamin Østvold (179,5 meter) havnet på 62.-plass.

Lørdag står lagkonkurranse på programmet i Slovenia. Tidligere i vinter vant Norge VM-gull i den samme bakken.