Ski

Skulle egentlig ikke gå, nå går han for gull

Før sesongstart hadde ikke Emil Iversen noe klart mål om å gå tremila i VM. Nå ser han skibyttedistansen som sin største gullmulighet i Seefeld.

27-åringen er på vei mot sin beste sesong noen gang. Torsdag innleder han VM med sprint, og lørdag fortsetter det med tremil fellesstart med skibytte. Mye tyder også på at Iversen går søndagens lagsprint.

Kvalifisert for det norske laget på 15-kilometeren i klassisk stil er han også, og med solide resultater innledningsvis i VM kan det også bli en etappe på stafetten. At han skulle ligge an til å tilrive seg en plass på fem av seks distanser er mye mer enn Iversen hadde våget å håpe på.

– Det var ikke realistisk før denne sesongen. 15-kilometeren var veldig aktuelt, sprinten var åpen og tremila så jeg på som bonus og noe jeg ikke tenkte veldig på. Jeg skulle prøve å kvalifisere meg, men ikke prioritere den distansen i konkurranseplanen min, sier han til NTB.

– Jeg skulle kun gå tremila i NM, og hvis jeg lyktes der, hadde jeg et sterkt ønske om å gå også i VM. Nå tror jeg at jeg kan være en medaljekandidat på den distansen, og det er vel det som er den største overraskelsen for meg denne sesongen, at jeg er en såpass god kandidat der. Det har jeg ikke vært før, tilføyer 27-åringen.

NM-tremila på hjemmebane i Meråker endte med Iversen-gull. Dermed var VM-plassen på bonusdistansen også i boks.

Har snudd

– Hva ser du på som din beste medaljesjanse i Seefeld?

– Per nå tror jeg faktisk at det er tremila. Etter NM og den følelsen jeg hadde der, tror jeg at jeg blir vrien å riste av seg. Da vet jo både jeg og andre at jeg er god på slutten, smiler Iversen.

– Så bonusdistansen ble plutselig din beste sjanse?

– Ja, det har snudd. Jeg sa så sent som før NM at jeg hadde et avslappet forhold til VM-tremila. Hvis jeg gikk bra, ville jeg gå den distansen i VM. Gikk jeg ikke bra, så er jeg ingen kandidat. Det lå mye på det rennet.

Snudd har Iversen også gjort på en annen måte. Selv om han tror aller mest på tremilssuksess i VM, svarer han følgende på hvilket gull han har mest lyst på:

– Skal vi si 15-kilometeren, da? Jeg har vel egentlig tenkt tremila, men da jeg hørte at det var over 30 år siden vi vant den distansen (i klassisk stil) i VM, får jeg velge den. Minuset er at jeg da må vente lenge. Det hadde vært godt å få gullet på dag én, men kommer det til slutt, er det uansett supert, smiler han.

Sist en nordmann ble verdensmester på 15 kilometer klassisk var på hjemmebane i Oslo i 1982. Mannen bak bragden var ingen ringere enn Oddvar Brå. 15-kilometeren i Seefeld går neste onsdag.

VM ikke avgjørende

Tross en strålende sesonginnledning legger ikke Emil Iversen for mye press på egne skuldrer foran karrierens andre verdensmesterskap. Skulle han reise hjem uten medalje, blir ikke det automatisk noen stor nedtur.

– Det kommer veldig an på hvordan løpene utvikler seg. Hvis jeg unngår uhell, har gode ski og føler at jeg gjør mitt beste, men likevel blir nummer fem, kan jeg ikke gjøre noe mer. Ramler jeg eller knekker en stav, blir det noe annet. Jeg har uansett vært med lenge i dette gamet og vet hvor mye som skal klaffe. Jeg er ydmyk, har stor respekt for det og tar ingenting for gitt, sier han.

27-åringen er samtidig ærlig på én ting:

– Det ser bedre ut enn noen gang med tanke på å klare å ta en medalje, og det tar jeg med meg.

– I hvor stor grad avgjør VM-resultatene om du sier deg fornøyd med sesongen?

– Med tanke på det som har skjedd i vinter, skal det mye til for at jeg ikke uansett kan si meg fornøyd, sier Iversen – og trekker fram gulldobbelen på hjemmebane under NM.

– Uansett hva som skjer her i VM, har jeg sagt at jeg skal feire og huske det som skjedde der. Det kommer jeg aldri til å glemme. Jeg har samtidig ikke feiret det ennå, og jeg ser muligheten til å få enda mer å feire, sier han.

Første medaljemulighet kommer på torsdagens sprint. (NTB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: