Ski

Den ble født i ei badstue

Langrennssporten har vært anklaget for å være konservativ og lite endringsvillig. Men i ei badstue i Maridalen fikk langrennssporten enda en dimensjon.

 

OBERSTDORF (Dagsavisen): - Ja, det er på en måte sant at tanken på Tour de Ski ble født i ei badstue hjemme hos meg i Maridalen, sier lederen i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), det tidligere langrennsesset Vegard Ulvang, til Dagsavisen.

- Men det tok litt tid før ideen modnet. Så det er nok Jürg Capol som er far til Tour de Ski, fortsetter han.

Jürg Capol var da den øverste lederen for internasjonalt langrenn og satt sammen med Vegard Ulvang i badstua.

Og i dag starter denne nyvinningen innen langrennssporten for niende gang, etter at den ble dratt i gang i sesongen 2006/2007.

 

Samlingstanken

Vegard Ulvang forteller om hvorfor det var nødvendig å fornye langrennssporten.

- Det er flere grunner til denne ideen, begynner han.

- Langrennssporten hadde utviklet seg til flere grener. Tanken var at alle skulle gå sammen, at vi kunne lage én konkurranse der alle løperne, uansett gren, sprint, normaldistanse, skøyting eller klassisk stil, kunne møtes. Vi ville prøve å lage en modell etter den i sykkelsporten, forklarer den tidligere OL-helten.

- Dessuten ønsket vi å skape en konkurranse der det var spenning over tid. Der det var utvikling dag for dag. Der man fikk bonussekunder den ene dagen, som kunne bli tatt igjen den neste.

 

Suksess

I dag er Tour de Ski nummer tre på rekken av det en langrennsløper ønsker å vinne - etter et OL- eller VM-gull.

- Det er en Tour de Ski-seier jeg mangler. Derfor står den på ønskelista nå, sier Marit Bjørgen til Dagsavisen.

Hun har vunnet alt. Bortsett fra en seier i Tour de Ski. To ganger har hun blitt nummer to. I den første årgangen etter Virpi Kuitunen, og så fem år seinere etter Justyna Kowalczyk. I fjor ble Therese Johaug den første norske vinneren av Tour de Ski. Bak henne kom Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng. Noen minutter seinere ble Martin Johnsrud Sundby den første norske mannlige vinneren, fulgt av Chris Jespersen og Petter Northug.

- Tour de Ski har slått veldig godt an. Det viser seertallene på TV, konkluderer Vegard Ulvang.

 

Mellom-Europa

Vegard Ulvang påpeker at de så et hull i interessen rundt langrennssporten.

- Vi hadde OL, VM, Lahti, Falun og Holmenkollen. Men vi manglet noe viktig i Mellom-Europa. Og nå har vi klart å skape noe samtidig med at hoppuka går. Det har blitt et bra tidspunkt. At den første vinneren av Tour de Ski var en tysker (Tobias Angerer) var også en klar fordel for interessen utenfor Norden, sier han.

- Dessuten har dette også ei politisk side. Verdenscuprennene er det de forskjellige nasjonene som arrangerer alene. Med Tour de Ski har vi fått et samarbeid mellom arrangører i forskjellige nasjoner, og det har vært helt nødvendig, sier han.

 

Kritikken

Vegard Ulvang har naturligvis fått med seg kritiske røster - en kritikk som blant annet har gått på at konkurranseprogrammet er for hardt og at det er lett å pådra seg sykdom. Han imøtegår den kritikken.

- Skiløpere har en tendens til å pådra seg sykdom i løpet av sesongen. Og jeg synes ikke Tour de Ski er ekstremt hardt. I begynnelsen av min karriere var det fullt av sånne utfordringer. NM-uka, for eksempel, var full, både med tremil og femmil i løpet av den samme uka. Det er logistikken, det å komme seg fra sted til sted, som er den store forskjellen, sier han.

I dag starter sirkuset i Oberstdorf. Neste søndag avsluttes det hele med monsterbakken i Val di Fiemme.

Mer fra Dagsavisen